FeaturesOntdekkingen van "Den Beir"

Leffingeleuren 2015: Tips & Tricks

Leffingeleuren is een festival dat plaatsvindt in het pittoreske Leffinge (deelgemeente van Middelkerke aan de zee van België). Het dorp is geen kustdorp, maar als je het centrum binnenwandelt kan je de zeegeur toch al een beetje opsnuiven. In het centrum Leffinge is er een kerk waar verschillende cafeetjes en winkels rond gebouwd zijn. Naast dat is Leffinge vooral weide. Maar in dat centrum ligt ook een fantastische concertzaal waar vele grote steden jaloers op zijn. De zaal heet “De Zwerver” en daar werden onder meer Ben Howard en Netsky ontdekt. Maar buiten dat is De Zwerver vooral het toonbeeld voor het jaarlijks festival Leffingeleuren. Tot vorig jaar was dit nog een groot evenement dat zich richtte op zowel grote als onbekende en obscure namen. Dit jaar besloot het festival terug naar hun roots te gaan en zich toe te spitsen op verschillende bands uit de underground. Dat is dan ook de sterkte aan dit festival, de alternatieve bands die anders niet snel een podium vinden een plaats geven om een festival. Sommige van deze bands beginnen nog maar aan hun carrière en zullen binnen een paar jaar misschien zelfs op Rock Werchter of Pukkelpop te vinden zijn. Als je echt eens iets wilt ontdekken, dan moet je in Leffinge zijn op 18, 19 en 20 september.

Het centrum van de stad is dit jaar nog steeds het mooie decor voor het gezellige festival. Maar wat is er dan verschillend aan het festival? De grote tent is verdwenen! Hierdoor neemt de kerk pas echt de centrale plaats in van het festival. Daarnaast vinden concerten nu plaats in de zaal, het café (voor de beste en meest obscure garagerock of psychedelica) en de mysterieuze kapel. Tot slot is er nu ook een gratis luik dat zich in het pittoreske centrum van de stad bevindt. Zo worden er verschillende lekkernijen geserveerd, is er kunst te bezichtigen en kan je zelfs concerten en dj-sets bewonderen, en dat allemaal voor de prijs van 0 euro. Waar je wel moet voor betalen zijn de optredens in de zalen. Wij geven alvast eens mee wie je niet mag missen:

Statue

Standbeeld is een band afkomstig uit Limburg, ze moeten dus een verre rit maken om in Leffinge te geraken. Maar ook jij mag hen niet missen, de band bestaat uit een samenwerpsel van verschillende groepen (Dvkes, The Spectors,…) en maakt de beste postrock die je in België kan vinden. Stevig, boordevol temperamentswissels, heel lang en vooral opbouwend. Op Pukkelpop was iedereen verbaasd over hun kunnen, in Leffinge zullen ze dit alleen maar bevestigen.

Hookworms

Psychedelica is iets waar Leffingeleuren ook bekend om staat, en laat Hookworms nu net eens een apart soort psychedelica brengen. De band komt uit Leeds en bracht vorig jaar “The Hum” uit. Een plaat die meteen aan Goat of Moon Duo doet denken. Repetitieve klanken waarop je hoofd maar al te graag meebeweegt. De band speelt voor het eerst in België en dat exclusief op Leffingeleuren. Let op: de zanger durft soms nogal eens een scherpe, dodelijke stem boven te halen, wees dus gewaarschuwd.

Torres

Opgelet: niet te verwarren met de bekende Spaanse voetballer. Torres (Mackenzie Scott) is een zangeres afkomstig uit Nashville. Maar in tegenstelling tot vele van haar stadsgenoten maakt ze geen Country maar Alternatieve Rock met een minuscuul punkrandje. Sommigen vergelijken haar met Patti Smith, wij denken vooral aan Courtney Barnett. Op bepaalde momenten durft ze zelfs een theatrale stem bovenhalen, wat meteen ook haar sterkte is.

Eaves

Eaves is de beste singer-songwriter van het afgelopen jaar (tot nu toe). Met zijn debuutalbum “What Green Feels Like” maakt hij intieme folkrock nummers die niemand ongeroerd laat. Omdat Eaves een singer-songwriter is, bestaat er een grote, reële kans dat hij later bekend zal worden. Wij gokken erop dat hij de nieuwe Ben Howard wordt, twijfel dus niet om hem in Leffinge aan het werk te zien. Extra overtuiging: de man heeft een klok van een stem.

Wand

Omdat er af en toe eens heel wild mag worden gegaan op een festival, bezorgden ze ons bij Leffingeleuren Wand. Een groep die garagerock dicht bij het hart draagt en Ty Segall als leermeester had/heeft, vandaar dat het geluid ook zeer gelijkklinkend is. Maar Wand is net dat tikkeltje steviger waardoor er live hoogstwaarschijnlijk verschillende moshpits zullen ontstaan. Binnenkort komt hun derde plaat uit, live zullen we dus ook nog wat nieuwe muziek , meer moet dat niet zijn!

La Luz

Nog zo’n groep uit de stal van Ty Segall, maar dan net iets minder stevig. Deze dames maken aangename surfrock maar hun albums worden wel geproduced door Ty Segall. Dus zijn fuzzy invloed is wel degelijk hoorbaar, wij hopen dat ze live wat steviger klinken. Maar aangenaam met hoofdje bewegen is natuurlijk ook altijd een optie. Denk aan Best Coast of The Ventures en je weet wat je te wachten staat. Vergeet vooral je surfboard niet.

Menace Beach

Deze bende wordt vaak vergeleken met Hookworms (toevallig ook op de affiche). Maar in tegenstelling tot Hookworms doet Menace Beach het net iets steviger waardoor we al snel de vergelijking met Sonic Youth kunnen maken. Hard zijn ze wel, donker ook en ze kunnen nog eens zeer goed gitaar spelen ook. Hierdoor bespeuren we bij Menace Beach wat meer Grunge en klinkt de stem wat nasaler. In de garage is het altijd beter, maar Menace Beach heeft duidelijk een buitenverblijf aan het strand.

Admiral Fallow

Mumford & Sons van den Aldi kan je eigenlijk niet zijn omdat Mumford & Sons zelf al den Aldi is. Dus is Admiral Fallow eigenlijk veeeeeel beter dan Mumford & Sons. Hun liedjes zijn stuk voor stuk aanstekelijke indiefolk nummers met een gezellige akoestische gitaar op de achtergrond. Denk aan Edward Sharpe & The Magnetic Zero’s en je krijgt Admiral Fallow. Happy, meezingbaar en vooral heel mooi om een zondag mee te openen.

I Will, I Swear

Winnaar van De Nieuwe Lichting (eigenlijk waren ze met drie, maar wij beschouwen hen toch als de beste) en deze zomer niet weg te slaan van de festivals. Op Leffingeleuren spelen ze hun laatste festivalshow van dit jaar, dus dat kan je gewoon niet missen. De band maakt emotionele Indiefolk met een magische stem als begeleiding. Als je hen nog niet aan het werk hebt gezien, is dit de kans om ze nog eens in een intieme sfeer te zien.

Hier nog eens de volledige line-up met tijd enal.

Meer info en tickets vindt je op http://www.leffingeleurenfestival.be

3412 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Torres – Thirstier (★★★½): Muzikale hutsepot van zware gitaren, synths en St Vincent-zanglijnen

Eeuwige belofte Torres – het muzikale alter ego van Mackenzie Scott – doet een nieuwe worp naar het globale sterrendom. Ze krijgt…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single La Luz - "In The Country"

La Luz is tamelijk consequent als het aankomt op albums uitbrengen. Er zit altijd een drietal jaar tussen en dat zal nu…
AlbumsRecensies

Cory Hanson - Pale Horse Rider (★★★★): Smeulend kampvuur in een verlaten woestijn

Neen, Cory Hanson is geen broertje van de langharige nozems die in 1997 grote groepen van de wereldbevolking opvrolijkten met de oorwurm…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.