Elke Nederlandstalige medemens die niet als heremiet in een grot heeft geleefd, kent Gorki ongetwijfeld. Talloze albums en grote hits heeft de band rond Luc De Vos uitgebracht. De Vos hield in zijn geldbeugel steeds het gedicht Voor de verre prinses van de Nederlander Jan Slauerhoff bij. Slauerhoff had het Fado-gedicht A uma princesa distante zelf vertaald uit het Portugees en De Vos heeft er dan zijn eigen bewerking mét muziek van gemaakt. Dat was in 1994, samen met gitarist Wim Rogge, maar het lied werd nooit op vinylgroeven gedraaid. Nu komt het als B-kant uit voor “Oude Reus“, speciaal voor Record Store Day en in beperkte oplage.
Als rechtgeaarde fans van Gorki vinden we dit opnieuw een klassieker. Veel heeft Gorki niet nodig om te blijven beklijven; gitaar en tekst. Er wordt begonnen met een akoestische gitaar waarop al snel de elektrische variant volgt. De Vos volgt deels het gedicht van Slauerhoff en het gekke is dat de tekst evenwel volledig uit de vulpen van de man uit Gent had kunnen komen. “Dan Zal Ik Komen Elke Nacht” is een ultiem liefdeslied waarbij de geliefden het moeten afleggen tegen de afstand tussen de twee streken waarin ze leven. De twee personen geloven er nog rotsvast in dat ze die ruimte zullen overbruggen, zolang ze maar blijven dromen en geloven. Voor de zoveelste keer geloven we De Vos op zijn woord, ondanks dat het geleende woorden zijn. Het lied is muzikaal heerlijk minimalistisch, maar groots in uitvoering en klank. Betoverend!
We delen graag in de laatste alinea nog mee dat dit met de grootste waarschijnlijkheid de laatste single zal zijn die ooit door Gorki werd uitgebracht. Het was een dolle muzikale rit, maar de karretjes zullen bij ons nog dikwijls stoppen om in te stappen.
Beluister de singles van de week op onze Spotify.
Prachtig stuk en gelijk de recensie.
Zijn de vocalen afkomstig uit archiefmateriaal of zijn gegenereerd?
Dag Ruben
In 1994 was Luc De Vos, samen met Wim Rogge, in de BSB studio waar ze een aantal nummers opnamen.
De vocalen zijn dus ook afkomstig van deze studiosessie. Dat geldt ook voor de vorige single “Oude Reus”.
Dat lied is dezelfde dag gemaakt. Het is dus archiefmateriaal dat al meer dan dertig jaar lag te rijpen
en nu heel sereen en oprecht wordt uitgegeven.
Groetjes
Koen (Dansende Beren)