Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Floating Points – “Key103”

© Genevieve Reeves

De veelzijdige Sam Shepherd verkent dankzij zijn talent steeds verrassende horizonten. Enerzijds als cratedigger die eclectische parels uitgeeft op zijn label Melodies International en verwerkt in zijn mixes, anderzijds in zijn rol van muzikant/componist/producer Floating Points die duwt en trekt aan de grenzen van de elektronische muziek. Dat avontuur gaat hij op zijn eigen uiterst verfijnde manier aan. Zo blonken oudere releases als Elaenia en Kuiper uit dankzij een delicaat ambientgeluid, jazzy gevoel en zijn compositorisch talent. Met die kwaliteiten onder de arm werkte hij ook samen met de inmiddels betreurde jazzlegende Pharoah Sanders en het London Symphonic Orchestra op de plaat Promises, die wij destijds met een zeldzame vijfsterrenrecensie bejubelden.

De afgelopen jaren vond de muziek van Floating Points steeds meer de weg naar de dansvloer. Zijn organische, vooruitstrevende stijl werd steeds meer gefuseerd met beats en dat leverde releases als Crush en Someone Close op. Recente singles als “Birth4000” en “Del Oro” bouwden hierop verder, maar leken tegelijk een nieuw tijdperk in te luiden. Die nummers gaan hun plaats vinden op Cascade, het nieuwe album van Floating Points dat op 13 september verschijnt via Ninja Tune. Uit deze plaat kunnen we nu ook alvast luisteren naar het diepgaande “Key013”.

Floating Points’ nieuwste klokt af op meer dan zeven minuten, maar wordt op geen moment repetitief. Als een caleidoscoop laat het verschillende kleuren en ideeën in elkaar overvloeien. Het is een tot op de puntjes uitgemeten trip waar de gelaagde compositie van loepzuivere beats, bijtende synths en diepe bassen zich als een machine doorheen verrassende structuren wendt. Het resultaat zou zo maar eens ijzig en kil kunnen zijn, ware het niet dat Floating Points al vanaf het begin een grote troef in handen heeft. Hij brengt nog steeds op een meesterlijke manier menselijkheid in zijn muziek, met een geconcentreerd oor voor detail, organische klanken, clevere vondsten en vooral gevoel.

Cascade verschijnt op 13 september via Ninja Tune.

Facebook / Instagram / X / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2024 (Festivaldag 3): Stem kwijt

De laatste dag van Best Kept Secret bood zich aan als een zonnige dag en dat was al snel genieten geblazen. De…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Floating Points - "Vocoder"

Er lijkt niets te zijn wat Sam Shepherd, beter gekend als Floating Points, niet kan. De 35-jarige Londenaar werd gezegend met indrukwekkende…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Première: Nieuwe single Glass Museum - “Reflet”

De Belgische jazzvijver bevat reeds enkele jaren een steeds groter wordende school gekruiste vissen die wortels hebben in zowel jazz als elektronika…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.