Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single GUM & Ambrose Kenny-Smith – “Dud”

© CPU – Ymke Dirikx

Dat Ambrose Kenny-Smith zich ondertussen heeft weten onderscheiden als een van de meest getalenteerde hedendaagse muzikanten uit Australië moet je ons niet meer uitleggen. De multi-instrumentalist zorgt al meer dan tien jaar voor een van de vele lagen die de muziek van King Gizzard and the Lizard Wizard rijk is. Hij speelde er in het verleden onder andere al keyboards, saxofoon en gitaar in, maar ook met zijn prachtige bluesy stem liet hij meerdere harten smelten. Om nog maar te zwijgen van zijn zangtalenten bij zijn eigen Murlocs. Ongeveer een jaar geleden sloeg hij de handen in elkaar met Tame Impala-drummer Jay Watson (alias: GUM) met als doel een nieuw album de wereld in te sturen. Het project, dat III Times zal heten, wordt gelanceerd op 19 juli via het nieuwe King Gizzard-label (p)doomrecords. Eerder werden we al getrakteerd op singles “Minor Setback“, “Old Transistor Radio” en “III Times“, dat ons al wist op te warmen. Vandaag krijgen we met “Dud” een vierde single die ons de zomer nog wat meer doet voelen.

“Dud” is waarschijnlijk de meest persoonlijke single van de gehele plaat voor zanger Kenny-Smith. Hij verklaarde dat de tekst oorspronkelijk komt van zijn vader Broderick, die vorig jaar overleed. Dit nummer is in die zin zeker ook een ode aan hem. De song geraakte initieel niet voorbij de demofase, maar Ambrose vond voor dit album wel de nodige motivatie om het uiteindelijk uit te brengen. Het liedje wordt gedragen door wat sprankelende synths, een upbeat drumpartij en een funky baslijn, die op gegeven ogenblikken zelfs wat Beatlesque overkomen. Vooral de akkoordprogressie spreekt ons in die geest enorm aan. Ergens in het midden van het nummer is er zelfs plaats voor wat saxofoon, wat het nummer een meer jazzy feel geeft. Het is rond dat moment dat er meer en meer een wall of sound op ons lijkt af te komen, waardoor het jazzy gedeelte wat meer plaats lijkt te maken voor psychedelia, zonder dat we daarbij onze zomercocktail aan de kant moeten zetten. De tekst ‘Father, father, I bid you adieu / Every day I miss him’ bewijst nogmaals dat Watson en Kenny-Smith vooral muziek maken die recht uit het hart komt en doet ons vooral een traantje wegpinken.

Van de vier singles die we momenteel al kunnen beluisteren is “Dud” dus de meest zonnige: van een zomerhit gesproken? Wij hopen dat de klassieke radiostations deze niet aan zich voorbij laten gaan. We kijken na vandaag in ieder geval extra hard uit naar de release van III Times, dat binnen een maand op 19 juli het levenslicht zal zien.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

39 posts

About author
Van alle markten thuis. Mag het nog iets meer zijn?
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single GUM & Ambrose Kenny-Smith – “III Times”

Jay Watson, de livedrummer van Tame Impala en sleutelfiguur van Pond, heeft een nieuw album klaarstaan voor zijn muzikaal alter ego GUM….
AlbumsFeatured albumsRecensies

The Murlocs - Calm Ya Farm (★★★½): Frivole country

Met de constante stroom aan muziek die King Gizzard and The Lizard Wizard uitbrengt, zou je denken dat de leden geen tijd…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single GUM - "Minor Setback" (feat. Ambrose Kenny-Smith)

GUM of liever de Australiër Jay Watson is het meest bekend als livedrummer bij Tame Impala en stichtend lid van Pond. Dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.