Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Tindersticks – “New World” & “Falling, the Light”

© CPU – Lore Van Dam

Sinds 1993 brengen de Britten van Tindersticks studioalbums, soundtracks en conceptplaten uit. Het gebeurt zelden dat er een jaar voorbijtrekt zonder een nieuw album van de band rond frontman Stuart Staples. In de jaren negentig kende Tindersticks enorm veel bijval met de albums The First Tindersticks Album en TindersticksDe coolere cafés zetten de platen regelmatig op tijdens de uren dat de nacht stilaan wordt overgenomen door het daglicht. We twijfelen er niet aan om te schrijven dat de groep uit Nottingham nog nooit een teleurstellende plaat heeft uitgebracht. Als speciale vermelding willen we graag het album Ypres uit 2014 aanprijzen, een langspeler die de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog in muzieknoten tracht te capteren. Net zoals alle andere platen van Tindersticks is het een geweldige streling voor het oor, ondanks gruwel, pijn, verdriet en de dood waarover de band veel schrijft.

“New World” is een van de twee nieuwe singles die Tindersticks uitbrengt. Samen met de andere single “Falling, the Light” leiden de twee songs de nieuwe plaat Soft Tissue in. Die nieuwe langspeler vindt zijn weg naar het grote publiek vanaf 13 september. “New World” lijkt een terugkeer naar het genre van de triphop te zijn. We gaan graag terug in de tijd met de band, naar de tijd dat groepen zoals Portishead, Massive Attack, Red Snapper of The Herbaliser de muzieklijsten aanvoerden. Staples klinkt minder hees op de single, maar het stemgeluid van de Engelse bard is nog steeds ontzettend herkenbaar. De instrumenten zijn zeer sfeervol en zelfs filmisch, en het is zeker de saxofoon die het mooiste laagje noten over de song giet. Het fantastische artwork werd trouwens gecreëerd door Sidonie Staples, dochter van de zanger.

“Falling, the Light” begint met percussie die heel Aziatisch aanvoelt. Net zoals de vorige single ontbindt Staples zijn demonen niet. Hij laat ze ook hier liever rondwaren in zijn ziel zonder ze uit te braken. De gitaarnoten en de stem zijn synchroon opgenomen wat een hypnotiserend effect vormt. De percussie en de drums zijn heel minimaal, maar worden wel naar de voorgrond geduwd. Tindersticks maakt met deze single een lied dat een gehaaste mens kan laten herademen, en dat met volle, frisse teugen. Heel belangrijk is dat de beide nummers écht moeten beluisterd worden met een koptelefoon over de oren. Speel “Falling, the Light” niet zomaar af van je smartphone terwijl je een boekje leest of eender wat eigenlijk. Het nummer verdient aandacht en bij Tindersticks zijn de nuances en de achtergrondgeluiden van het allergrootste belang. De band vertelt korte sprookjes die de opmerkzaamheid van de luisteraar meer dan verdienen. Dit is een band die al zijn nummers die ooit werden uitgebracht met genegen toewijding en optimale zorg in elkaar heeft gestoken.

Meer sprookjes worden verteld vanaf 13 september op de nieuwe lp Soft Tissue. Op 15 oktober speelt de band in het Muziekgebouw in Eindhoven. De dag erna staat Tindersticks in Tivoli in Utrecht. Op 17 oktober wordt er iets zuidelijker gereisd naar het Koninklijk Circus in Brussel. Er werd net nog aangekondigd dat Tindersticks op 10 maart 2025 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen zal optreden. Op 11 maart 2025 is er nog een concert in Le Carré in Amsterdam. Deze laatste twee optredens staan onder de noemer ‘with strings and guests’.

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Tindersticks @ Bozar: Een grote doos vol pralines

Toen we te horen kregen dat de Engelse band Tindersticks zou afzakken naar de Brusselse Bozar, maakte ons berenhart een kleine vreugdesprong….
AlbumsRecensies

Tindersticks - Distractions (★★½): Afgeleid door de split van Staples

De oude rotten in het vak van het Britse Tindersticks schrijven met Distractions intussen hun dertiende studio-album op de teller. De band liet…
LiveRecensies

Tindersticks @ NTGent: Tijdloze hartenbrekerij

Tindersticks heeft niets met de oppervlakkige datingapp Tinder te maken, maar zoekt daarentegen diepgang in delicate songs die je humeur van de…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.