Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hamish Hawk – “Big Cat Tattoos”

© Michaela Simpson

De Schotse artiest Hamish Hawk heeft zijn doorbraak in 2021 te danken aan zijn derde langspeler Heavy Elevator. De man achter de met lof ontvangen kamerpopsongs op zijn opvolgende meesterwerkje Angel Numbers (2023), kondigt nu de komst van zijn vijfde album aan. “Big Cat Tattoos” is de eerste creatie van de nieuwe plaat. Die zal A Firmer Hand heten. Recentelijk tekende hij bij het label So Recordings, dat de release op zich zal nemen. A Firmer Hand is te beluisteren vanaf 16 augustus.

Hawk benoemt “Big Cat Tattoos” zelf als een van zijn ‘great unsaids’. Die songs getuigen vaak van emoties, gepaard met schaamte, onderdrukking of schuld. Deze single is beladen met een poëtische, doordachte tekst waarin hij naar de albumtitel refereert: ‘I think you’d prefer a firmer hand / With big cat tattoos’. Zijn stem klinkt warm en vol, en komt uitstekend tot zijn recht. Verder zingt hij over een man waar hij bij voorkeur niet te veel meer mee te maken wil hebben. Hij houdt de sfeer echter losjes door zijn gevatte verzen op een speelse, bijdehante manier te brengen.

Qua sound linken we “Big Cat Tattoos” al snel aan Franz Ferdinand, met een snufje Talking Heads. Een funky baslijntje vormt de basis. Kort na de intro wordt een aanstekelijke riff met lichte reverb toegevoegd. Doorheen de rest van het nummer worden de snaren al eens voorzichtig kromgetrokken. Het ritme blijft gecontroleerd door zijn regelmaat, maar de structuur van de song zit zo in elkaar dat de nood aan variatie zich niet opdringt. “Big Cat Tattoos” is alvast een fijne eerste indruk van wat we van A Firmer Hand mogen verwachten.

Hamish Hawk vertrekt binnenkort op tour. Voor sommige concerten wordt hij door zijn band vergezeld, bij andere zal hij alleen op het podium staan. Bij de volgende shows speelt Hawk in het voorprogramma van Villagers. Hij is aanwezig in de Ancienne Belgique op 27 mei. Daarop volgt Paradiso op 28 mei en LantarenVenster in Rotterdam op 29 mei.

Facebook / Instagram / X / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Hamish Hawk - Angel Numbers (★★★★): Schots en scheve kamerpop

Vijftien seconden ver in “Once Upon an Acid Glance” en we denken dat we de nieuwe van The Divine Comedy in handen…
LiveRecensies

Left of The Dial (Dag 1): Hoe strakker, hoe beter

Left of The Dial is een Rotterdams festival dat de hele stad overneemt met postpunkbandjes van over de hele wereld. De organisatie…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.