AlbumsFeatured albumsRecensies

Hamish Hawk – Angel Numbers (★★★★): Schots en scheve kamerpop

Vijftien seconden ver in “Once Upon an Acid Glance” en we denken dat we de nieuwe van The Divine Comedy in handen hebben, maar Angel Numbers is wel degelijk het vierde album van Hamish Hawk. Geen copycat, maar een Schots-Nieuw-Zeelandse singer-songwriter met een eigen smoel.

Eentje die je niet meteen kan ontcijferen op de mysterieuze albumcover van Emanuele Centi, waarop Hamish Hawk wazig in de lens kijkt. Een spookachtig beeld dat perfect past bij de cryptische teksten van de Schotse bard. Of hoe zou jij zinsneden als ‘I’m making in-roads into liquor’ en ‘You are on brand names and acquisitions, feckless sex dreams with cowards’ omissions’ interpreteren?

Gelukkig is het muzikale palet van Angel Numbers makkelijker te ontcijferen. Hamish Hawk grossiert in schots en scheve kamerpop die door producer Rod Jones (bekend van de Schotse indieband Idlewild) verrijkt wordt met venijnige gitaartjes en occasionele blazers.

Hamish Hawk noemt Angel Numbers zelf zijn ‘lockdown record’ en een ‘sister companion’ van voorganger Heavy Elevator, een prachtplaat (check het heerlijke en eveneens aan The Divine Comedy verwante “Mauritian Badminton Doubles Champion, 1973”) die in eigen land werd bedolven onder de lovende recensies maar hier helaas onder de radar bleef.

Angel numbers – de titel verwijst volgens Hawk zowel naar ‘getallenreeksen die een symbolische betekenis hebben’ als naar ‘de beschermengelen die je pad kruisen en je iets onschatbaar achterlaten’ – verdient beter. De songsmid uit Edinburgh schreef de nummers op amper drie weken bij elkaar, maar dat is nergens aan te horen. “Think of Us Kissing” en het vrolijk meezingbare “Money” kunnen zo in de Vox-lijst op Radio 1 gestemd worden terwijl het titelnummer bij momenten Scott Walker naar de kroon steekt.

Grootheden als Morrissey of Jarvis Cocker zouden met een sardonische grijns op hun gezicht een moord plegen voor perfecte popsongs als “Desperately”, “Elvis Look-alike Shadows” of “Dog-eared August”. En “Bill” gaat gewoon over Bill Callahan, een andere warme bariton wiens platen volgens ons veel gedraaid worden ten huize Hawk.

Laat ons op een plaat die Angel Numbers heet ook niet de engelachtige vrouwenstemmen vergeten. Op het met een soulzwanger orgeltje gestutte “Frontman” walst Hawk met Anna B Savage richting Belle & Sebastian en in “Rest & Veneers” liggen de Schotse Highlands dankzij de Amerikaanse countrysnik van Samantha Crain plots in Laurel Canyon.

Waar Hamish Hawk op debuut From Zero to One nog behoorlijk drammerig en eenvormig klonk, heeft hij met Heavy Elevator en Angel Numbers zijn eigen geluid gevonden. 42 minuten lang krijg je een perfecte en tijdloze mix van barokke kamerpop, indiefolk en janglepop vol kleine weerhaakjes te horen. Anglofiele recensenten vinden dat hij de Mercury Prize verdient, maar dat is misschien net iets te hoog gegrepen.

Wij hebben alvast een boontje voor deze gortdroge observator van de dagelijkse sleur die het zelf ook allemaal niet meer weet. Of zoals hij het zelf samenvat in de openingszin van het album: ‘I haven’t the foggiest, faintest idea.’

Hamish Hawk is net vertrokken voor een Britse tour die hem langs uitverkochte zalen brengt. Wij hopen stilletjes dat hij de oversteek maakt en onze contreien in de zomer of in het najaar bezoekt. Met of zonder The Divine Comedy.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Money”, ons favoriete nummer van Angel Numbers, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

5 posts

About author
Muzikale veelvraat, aka Bert Concert
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Vaccines - "Lunar Eclipse"

Bij het horen van The Vaccines denken we nog steeds met een vlaag van weemoed terug aan die heerlijke debuutplaat What Did You…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Reytons – “Market Street”

Zonder muzieklabel en radiosupport de Britse hitlijsten veroveren, weinig artiesten doen het The Reytons na. De band bracht dit afgelopen jaar met…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Giant Rooks - "Cold Wars"

  Giant Rooks heeft met hun passage op Pukkelpop alvast bewezen dat ze steeds meer een vaste waarde aan het worden zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.