Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Thurston Moore – “Rewilding”

© CPU – Ymke Dirikx

Voor de mensen bij wie de naam Thurston Moore niet onmiddellijk een belletje doet rinkelen, kunnen we kort meegeven dat de man een van de bezielers was van Sonic Youth. Moore is dus eigenlijk de peetvader van de noiserock en was lange tijd de halve trouwboek van die andere levende legende, Kim Gordon. De peetvader is een heel gulle man, getuige zijn ongeveer vijftien soloplaten die hij al aan de wereld heeft geschonken. Enkel wanneer een revolver op ons aangezicht zou gericht zijn, durven we te schrijven dat toekomstige fans best beginnen met de platen Rock ‘N Roll Consciousness en By The Fire. Indien de veiligheidspal nog zou aanstaan: begin dan te luisteren in het wilde weg en naar waar je zelf zin in hebt. Zo maakt Moore zijn muziek ook trouwens.

“Rewilding” is de nieuwe worp en het thema is eigenlijk dat we onze westerse levensstijl zullen moeten aanpassen als we van onze planeet geen tweelingzus van Mars willen maken. Een nummer die hij speciaal voor Earth Day maakte. We zijn uiteraard geen jager/verzamelaars meer, maar een pak consuminderen lijkt inderdaad wel aan de orde. Voor zover de boodschap van Moore en de band. “Rewilding” is een song die typisch Thurston Moore is en toch iets is wat we nog nooit gehoord hebben van de man. We beseffen dat dit heel contradictorisch klinkt, maar toch is het zo. De percussie van Jem Doulton is echt heel maf. Het lijkt wel een huwelijk tussen noiserock en rumba! De baslijn van Deb Googe schuifelt alsof de snaren even geen zin hebben om bespeeld te worden en het klinkt ronduit bezwerend. Het straffe aan het gitaarwerk bij Moore is dan weer alsof hij maar een beetje pingelt, maar het is spaarzaam, doordacht en kalmerend zelfs. Moore verhaalt op deze geluiden zoals een boeiende vader of nonkel dat soms kan. En zo gaat het eigenlijk rustig verder door de hele song. De band heeft geen uitbarsting of bruggetje nodig om de luisteraar gefascineerd te laten luisteren. Moore zingt enkele keren dat hij door een vlindertje wilt gekust worden. Kijk, dat vinden wij nu een mooi beeld, een beeld dat als prachtig behang over de song wordt gedrapeerd.

Het volgende album krijgt de naam Samurai Walkman: Flow Critical Lucidity. Meer informatie over de releasedatum en samenwerkingen wordt binnenkort door de band meegedeeld.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

 

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Thurston Moore - "Hypnogram"

De kwajongen die in de jaren tachtig de grenzen van de alternatieve muziek verlegde met Sonic Youth, kan enkele decennia later nog…
AlbumsRecensies

Thurston Moore – Screen Time (★★★½): Maatschappelijke mijmering met gitaren

Thurston Moore neemt nooit de makkelijkste weg naar het binnenoor. Toch kennen we de don van de dissonantie ook als een geniale…
AlbumsRecensies

Thurston Moore - BY THE FIRE (★★★★): Een psychedelische trip, voor echt deze keer

Thurston Moore ziet het groots. De laatste jaren bleven de verwezenlijkingen van zijn kant ons maar toestromen. Van geïmproviseerde solo-optredens tot minutieus…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.