Features

Record Store Day 2024: Tien releases om naar uit te kijken

Zaterdag 20 april is het alweer Record Store Day; de dag waar menig liefhebber van vinylplaten en alles wat ermee te maken heeft al sinds de vorige editie naar uitkijkt. In heel wat onafhankelijke platenzaken zullen we wederom gelimiteerde releases vinden van allerlei platen, picture discs en gekleurde versies, maar ook heruitgaven van platen die nauwelijks nog te vinden waren en spiksplinternieuwe releases met nog nooit eerder uitgebracht materiaal. Bij Dansende Beren willen we jullie dan ook niet onthouden van deze tien mooie releases! Wie er dit jaar overigens snel bij is krijgt bij aankoop van een Record Store Day-release daar ook nog een limited edition 7″ vinyl van Sylvie Kreusch’ nieuwe single “Comic Strip”, met “Storybook Children” als b-kantje, bij.

Blur – Parklife (30th Anniversary) (1LP  Zoetrope Picture Disc)

Goed, welke van de negen Blur-platen de allerbeste is, dat laten we even in het midden, maar we durven wel voorzichtig te stellen dat Parklife de meest iconische is. Het was namelijk het eerste album van de Britpopiconen dat de top van de Britse hitlijsten bereikte, waarvan er ook nog eens meer dan één miljoen exemplaren over de toonbank gingen in het Verenigd Koninkrijk. Op 25 april, vlak na Record Store Day, wordt Parklife 30 jaar, en om dat te vieren verschijnt er een speciale RSD-editie met indrukwekkende artwork op de plaat als Zoetrope vinyl (met de juiste zaklamp op de gsm gaat hij dus aan het bewegen tijdens het spelen). Een pareltje om op de platenspeler te leggen dus!

Jim Croce – Live: The Final Tour (1LP)

Jim Croce is een van die artiesten die nu meer faam geniet dan in zijn korte leven. De Amerikaanse singer-songwriter kwam in 1973 op dertigjarige leeftijd om bij een vliegongeluk, toen hij van het ene naar het andere concert vloog. Dat zijn talent de wereld veel te vroeg ontzegd werd, werd nog eens duidelijk toen meer dan vijftien jaar na zijn dood een livealbum werd uitgebracht van de noodlottige tour. Op Live: The Final Tour horen we wat Croce ons nog allemaal had kunnen bieden, met onder andere ook twee songs, “Ball of Kirriemuir” en “Shopping for Clothes”, die op geen enkel ander album staan.

Olivia Rodrigo & Noah Kahan – Stick Season / Lacy (7″)

Twee van de grootste sterren van het moment? Dat zijn Olivia Rodrigo en Noah Kahan. Die eerste ontpopte zichzelf in een hele korte tijd van Disney-sterretje naar gigantische Gen Z-superster, die tweede scoorde vorig jaar een monsterhit met “Stick Season” en speelt zijn folkpopliedjes allang niet meer alleen bij het kampvuur. De twee zijn daarnaast ook nog eens grote fans van elkaar. Rodrigo speelde om die reden “Stick Season” in de BBC Radio 1 Live Lounge, waar Kahan vervolgens haar “Lacy” coverde. Binnenkort ben je niet meer aangewezen op YouTube om deze covers te luisteren, want voor Record Store Day worden Rodrigo’s draai aan “Stick Season” en Kahans versie van “Lacy” op vinyl uitgebracht.

The Cure – The Top (1LP Picture Disc)

The Cure bracht veertig jaar geleden een fantastische plaat uit die een klein beetje is blijven steken in het onbekende. Op het album staan geen grote hits, als we “Caterpillar” even buiten beschouwing laten. Lol Tolhurst werd vervangen op de drums door Andy Anderson, eigenlijk omdat Tolhurst de ritmesectie eenvoudigweg niet aankon. Simon Gallup weigerde op de plaat te spelen omdat hij letterlijk op zijn gezicht had gekregen van Robert Smith. Een hoop toestanden dus, maar fans van The Cure wéten gewoon dat dit een van hun allerbeste platen is. Het toenmalige, prachtige artwork werd ontworpen door Andy Vella, die bereid was om de vinyl nu te versieren met zijn mooie kunst zodat de fans deze picture disc in hun collectie kunnen stoppen.

Laufey – A Night At The Symphony (1LP)

Laufey kroonde zich inmiddels tot de prinses van de hedendaagse jazz en heeft een ferme schare fans die ongetwijfeld A Night At The Symphony ook op plaat wil hebben. Het livealbum van de IJslandse zangeres samen met het Iceland Symphony Orchestra was eerder al te horen op Spotify, waar menig jazzliefhebber kan genieten van orkestrale versies van Laufeys eigen nummers, maar ook haar versies van jazz-standards “The Nearness of You,” en  “Everytime We Say Goodbye”. Wie een plaat zoekt om op een grauwe zondagochtend op te leggen, raden we alvast A Night At The Symphony aan.

The Slits – In The Beginning (1LP)

Iedereen die zich ook maar een beetje voor de beginjaren van de punk interesseert, zal ooit wel al in aanraking gekomen zijn met The Slits. De Britse punkband was eind jaren zeventig op verschillende tournees het voorprogramma van The Clash, waarvan de invloeden op deze liveplaat zeker terug te horen zijn. Op deze release van In The Beginning staan tevens ook nog meer nummers dan op de reeds verschenen versie, maar het zijn vooral de niet eerder uitgebrachte liveopnames die de grootste meerwaarde vormen, net zoals de gastrol van Nina Hagen en Neneh Cherry; van girlpower gesproken.

G. Love & Special Sauce – G. Love & Special Sauce (2LP)

De coolste jongens en meisjes in de jaren negentig luisterden naar G. Love & Special Sauce. G. Love was funky, groovy, sexy, cool en alles wat daartussenin ligt. Deze mensen hadden de coolste outfit, de graafste schoenen, de mooiste zonnebrillen en de waanzinnigste kapsels. “The Things I Used To Do”, “Cold Beverage” en eigenlijk alle nummers op de plaat zijn ontzettend goed, origineel en creatief. Tip van het jaar volgt nu! Wil je echt de nieuwe cool cat worden van je straat, dorp, gemeente of stad, dan raden we deze versie aan die als dubbelaar wordt uitgebracht. Elk groefje in het zwarte vinyl is een stukje zomer met een cocktail in de hand.

Bodysnatcher – Vile Conduct (LP)

Hoewel platenliefhebbers het op Record Store Day doorgaans vooral moeten doen met liveopnames van concerten of speciale uitgaves van eerder uitgebrachte platen, zitten er soms ook nieuwe werken tussen die zeker de aandacht verdienen. Vile Conduct van Bodysnatcher is er daar een van. Recent hoorden we met “Murder8” al de eerste tonen van de plaat, waar de groep samen met Hatebreed’s frontman Jamey Jesta er stevig op in hakte. Als dit een indicatie is voor de rest van het album, dan kunnen we gerust stellen dat Vile Conduct een van de meest intense schijfen van deze Record Store Day zal zijn. Afspelen op eigen risico dus!

Iggy & The Stooges – Live at Lokerse Feesten, 2005 (1LP)

Vorig jaar kregen we nog een livealbum van PIXIES in Vorst dat voor het eerst op vinyl werd uitgebracht en ook dit jaar verschijnt er liveplaat van een rockgrootheid opgenomen tijdens een Belgisch concert . Deze keer valt de keuze op Iggy Pop, samen met The Stooges, toen ze in 2005 de Lokerse Feesten aandeden. Voor wie er toen bij was, is het zonder meer een leuk aandenken, en voor wie daar niet was: bereid je maar voor op één grote brok rauwe kracht die doorheen je speaker zal knallen.

Sparks / Noël – No. 1 Song In Heaven / Is There More To Life Than Dancing? (2LP)

Afsluiten doen we met een ‘specialleke’, namelijk een dubbelalbum dat letterlijk uit twee albums bestaat. Dat is nog niet geheel ongebruikelijk, maar wel wanneer het daarbovenop ook nog eens over twee verschillende artiesten gaat. Op de eerste plaat staat No.1 Song In Heaven van Sparks, dat werd geproducet door discokoning Giorgio Morodor en nog steeds geldt als een belangrijke synth-popschijf. Op de tweede plaat staat dan weer Is There More To Life Than Dancing van Noël, dat volledig werd geschreven en geproducet door Sparks zelf, maar waarvoor de Amerikanen beroep deden op de onbekende Noël als zangeres, die na het album ook meteen weer in de anonimiteit verdween.

Dit artikel is geschreven door Nando Mahieu, Koen Dignef, Bryan Boomaars en Stephanie van Tol.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Olivia Rodrigo @ Sportpaleis: Paarse glitter en gebroken harten glamour

Het anders zo kille Sportpaleis werd gisteren eventjes omgetoverd tot de grootste meisjesslaapkamer van het land. Een koortsdroom van paarse glitter, rondslingerende…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bodysnatcher - "Murder8" (feat. Jamey Jasta)

Nog maar een klein maandje en Record Store Day staat weer voor de deur. De feestdag voor iedere liefhebber van vinylplaten. Over…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Olivia Rodrigo – GUTS (Spilled)

2023 was het jaar van de bevestiging voor Olivia Rodrigo. De virale sensatie van “drivers license’’ illustreerde met GUTS dan ook dat…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.