Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single CRACKUPS – “Sgt. Haze”

© CPU – Cédric Depraetere

Terwijl The Priceduikes nog enkele dagen door Japan vliegen met Equal Idiots, is CRACKUPS terug aan het wroeten in de Kempense vlaktes. Zonder het goed en wel te beseffen, speelde CRACKUPS vanaf het begin al een invloedrijke rol die een enorme boost zou geven aan hun lokale punkscene. Toen XINK er in 2009 mee ophield, namen Thomas Valkiers (stem, gitaar) en Niels Meukens (drums) Toon Van Looy (gitaar) en Siebe Le Duc (bas) onder hun vleugels. Dankzij Thibault Christiaensen blijven beide groepen vele jaren later nog steeds actief, waarbij de oude garde kempenpunkers de nieuwe generatie blijft inspireren en vice versa. Moedig genoeg releasete CRACKUPS Greetings from Earth in volle coronatijd, maar kreeg het album niet de volledige aandacht die het verdiende. Gisteren werden we echter verrast door het nieuws dat het derde album Plexi eraan komt en dat er een tournee gepland staat.

Als het aan de single “Sgt. Haze” ligt, beloven die shows geen kattenpis te worden. CRACKUPS beeft in minder dan twee minuten door ons hele lichaam. De vettige garagepunk heeft nu plaatsgemaakt voor militante protopunk à la The Cramps. Het gevoel voor melodie en scherpe teksten is perfect. Het is duidelijk te horen dat Thomas Valkiers zo ongeveer de hele Belgische gitaarscene van de laatste jaren in zijn studio heeft ontvangen voor deze single. CRACKUPS probeert niet krakkemikkig te zijn en klinkt juist strak en zuiver. Hierdoor zijn de noisy geluiden allesbehalve saai en is het soms moeilijk te bepalen of ze afkomstig zijn van een gitaar of een synthesizer. Deze mysterieuze elementen zijn niet gebruikelijk voor een punkband, wat alleen maar bijdraagt aan het potentieel van CRACKUPS. In 2024 is het geen taboe meer dat commercie en underground samengaan, zoals de terugkeer van XINK aantoont. Het jaar 2004 is voorbij; ook vriendschapsbanden mogen barsten vertonen.

Plexi komt uit op 29 november en wordt gevierd in Trix Club. De Kempenaren zijn ook al een tijdje bevestigd voor het Rotterdamse Left of the Dial, dat plaatsvindt van 17 tot en met 19 oktober.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Nieuwe lading namen voor Left of the Dial met o.a. Crackups, Sam Akpro en Low Girl!

Ze zijn er dit jaar bijzonder vroeg bij bij Left of the Dial! Ruim zeven maanden voor er weer rondgedwaald kan worden…
LiveRecensies

Backyard Festival met o.a. SLIFT, Crackups en The Guru Guru: Rammelend tuinfeest deluxe

Backyard Festival, dat is een gezellig rammelrockfestival in het diepste van de Kempen. In Merksplas vind je in de tuin van een…
2020FeaturesInstagramUitgelicht

De 25 beste Belgische albums van 2020

Het was een vreemd jaar, 2020. Heel wat concerten gingen in rook op, festivals konden niet doorgaan en muziek werd uitgesteld. Toch…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.