Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Altin Gün – “Kirik Cam” & “Vallahi Yok”

© CPU – Nathan Dobbelaere

Altin Gün is een Turks-Nederlandse band die eigen nummers maakt en ook hedendaagse covers brengt van Turkse traditionele liederen. Enkele maanden geleden besliste zangeres Merve Dasdemir uit de band te stappen, waardoor de zang nu volledig op de schouders valt van Erdinç Ecevit Yildiz. De band bracht tussen 2018 en 2023 vier langspeelplaten uit met nummers die muzikaal tegelijk heel westers en oosters overkomen. Indien je de band niet kent, bekijk dan eerst zeker hun cover “Cemalim” van Erkin Koray eens. Hun hits “Goca Dünya” en “Yüce Dag Basinda” klinken heel erg jaren zeventig, in de traditie van Turkse grootmeesters als voorgenoemde Erkin Koray, Baris Manco, Cem Karaca en zelfs de nog oudere Asik Veysel.

De Amsterdammers brengen nu twee singles tegelijk uit, de laatste met Merve Dasdemir waarmee de band nu nog een finale tour doet. “Kirik Cam” is Turks voor ‘gebroken raam’, en het nummer begint eerder met een psychedelische reggae-intro. De muzieklijn die de song laat beginnen zal als een rode draad blijven drijven door het gehele nummer. Na twee minuten komt er een heel mooi synthgeluid bij, gespeeld zoals Jean-Michel Jarre en Vangelis dat ook deden. Dasdemir heeft de song nog ingezongen, en het valt op hoe goed de Turkse taal klinkt om in te zingen. Turks is heel ritmisch en fonetisch, en een gemakkelijke taal om in te rijmen door de naamvallen in de werkwoorden. We begrijpen dat dit nogal technisch klinkt, maar laat de taal van de Turken gerust haar werk doen.

Waar de vorige song rustig en bedaard was, is “Vallahi Yok” toch meer een uptempo nummer. Zoals dikwijls bij Altin Gün lijkt de song opgenomen in het begin of midden van de jaren zeventig, en ook op instrumenten die toen gebouwd werden. Dit is echt typisch een song die gedraaid wordt in de betere Turkse discotheek, en waarop de Turkse dansers hun kenmerkend vingergeknip of handengeklap ten berde brengen. Het is vooral héél zwoel en cool, en dat komt ook weer door stem van Dasdemir. Wie zal haar ooit kunnen vervangen? Hier zijn het opnieuw de synthgeluiden die de boventoon op zich nemen, en meer op de achtergrond gedrukt de gitaarpartijen en drumlicks. “Vallahi Yok” is Turks ‘ik zweer van niet”. Wij zweren hier dat beide nieuwe singles echt heel knap gecomponeerd zijn, en dat we heel benieuwd zijn hoe relax de sfeer zal zijn tijdens optredens wanneer deze twee liedjes worden gespeeld.

Het Belgische publiek kan de sfeer al eens gaan opsnuiven op 13 april in de AB. In de zomer speelt de band voor het eerst zonder Merve Dasdemir op Gent Jazz op 15 juli.

Facebook / Instagram / X (Twitter)

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Best Kept Secret 2024 (Festivaldag 2): Bergopwaarts

Na een eerste dag met diepe dalen maar ook een hoop hoge pieken, begonnen we met frisse moed aan de tweede dag…
InstagramLiveRecensies

Altın Gün @ Ancienne Belgique: Zwoel afscheidsfeestje

De Anatolische pyschedelische rockformatie Altın Gün was gisteren opnieuw in het land. Het zestal dat voor 4/6 bestaat uit Nederlandse muzikanten en…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Best Kept Secret strikt o.a. Paolo Nutini, St. Vincent en Vince Staples!

En daar is Best Kept Secret eindelijk weer met een hoop nieuwe namen. Maar liefst zeventwintig worden er vandaag aan de line-up…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.