InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 1): Kleine bui, veel vertier

© CPU – Nathan Dobbelaere

De paasklokken luiden ook dit jaar het festivalseizoen mee op gang. In het oergezellige Schijndel opende Paaspop haar deuren voor tienduizenden festivalgangers voor ’the greatest show on earth’. Al jaar en dag steekt de organisatie heel veel moeite in de aankleding van het terrein, wat vooral als het donker wordt de provisorische stad tot leven laat komen. Het festival doet bovendien hartstikke zijn best om zo gevarieerd mogelijk te zijn qua muziekaanbod. Van de feestbeesten tot de gitaarliefhebber; het spectrum van Paaspop reikt elk jaar breed. Ondervinden konden we al dit reeds op de eerste festivaldag die, buiten een korte plensbui, voornamelijk voor veel vertier zorgde.

Hiqpy @ The Jack Daniels Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het startschot was weggelegd voor Hiqpy, een van de ontdekkingen van de Popronde in 2023. Op een eerste single is het nog even wachten, maar dat weerhoudt de band er zeker niet van om de festivals te veroveren. Op Eurosonic maakten ze in elk geval een goede beurt en ook als opener van The Jack Daniels Stage op Paaspop konden de Nederlanders best wel imponeren. Het viertal toonde zich buitengewoon volwassen voor een opkomende band en speelde met het mes tussen de tanden. Met hun Amsterdamse coolness – strak in het pak – straalden de leden een zekere arrogantie uit die wel goed bij de act paste. De nummers werden bovendien ook strak gebracht en boden perspectief op een interessante toekomst. Dat werd ons gisteren althans om iets na vier duidelijk: Hiqpy kan het zomaar eens heel ver schoppen.

Sophie Straat @ Phoenix

© CPU – Nathan Dobbelaere

Sophie Straat nam samen met haar band de eervolle taak voor haar rekening om de Phoenix te openen. De Haagse protestzangeres heeft het afgelopen jaar de muziekwereld in de Lage Landen helemaal veroverd. De Phoenix stond dan ook meer dan aardig vol voor Straat en liet zich makkelijk meeslepen met haar muziek. De start was vlot en zat vol energie. ‘Brabant heeft er altijd zin in’, hoorden we de Nederlandse zeggen, en ze kreeg gelijk. Tijdens “De stad is van ons” werd een eerste moshpit geopend, terwijl tijdens “Tweede kamer”, dat doormiddel van een bandintroductie lekker uitgerekt werd, de vingers duchtig de lucht in gingen. Een uur gevuld krijgen was hoe dan ook niet zo makkelijk en zo greep Straat terug op wat covers van Sinéad O’Connor en Fleetwood Mac om de stemming erin te krijgen. Al bij al een solide start van haar festivalseizoen!

Het drukke tourschema van Sophie Straat bevat ook enkele Belgische shows: Eldorado in Humbeek (15/5) en Rock Zottegem (12/7).

JP Cooper @ Apollo

© CPU – Nathan Dobbelaere

Op de eerste dag sprongen we ook even de grootste festivaltent van Europa binnen. De Brit JP Cooper is verantwoordelijk voor meer dan zes miljard streams op Spotify, maar het lukte hem slechts om een halfvolle Apollo voor zijn neus te laten verschijnen. Veel shows heeft hij dit jaar niet op het programma staan: gisteren was zelfs zijn eerste van het jaar. Dat was er ook aan te merken. De band was wat zoek en zeker het geluid liet het meerdere malen afweten. Een connectie opbouwen met het publiek was daarom best moeilijk, al was JP Cooper wel van plan om ervoor te zorgen dat iedereen het naar zijn zin had. In de keuzes die hij maakte, speelde hij op veilig. Het was toch net iets te braaf naar onze smaak, al kreeg hij de Apollo toch geleidelijk aan ontdooid. Zijn hitjes passeerden mooi gespreid de revue en maakten toch iets los, maar helaas bleef het tussendoor net iets te mager. Dat een gouden stem soms niet voldoende is, bewees JP Cooper, die zijn charmes wat te nadrukkelijk probeerde uit te spelen.

Prins S. en de Geit @ Phoenix

© CPU – Nathan Dobbelaere

Nog meer Haags geweld op de Phoenix: Prins S. en de Geit kwam niet met lege handen naar Schijndel. De Nederlanders brachten gisteren hun nieuw album Partijtje uit en etaleerden dat dan ook uitgebreid. Hun eerste festivalshow van het jaar stond vooral in het teken van plezier maken, en dat deden ze met een set op maat van het Paaspop-publiek. Het was allesbehalve alledaags, maar daarom des te vermakelijker. Van pompende technobeats tot pop uit de jaren 2000: Prins S. en de Geit ging all the way om het dak van de Phoenix eraf te krijgen. “Wat jij wil” vormde daarin een plezante schakel hogerop en faciliteerde het publiek naar hogere sferen. De Prins bleef de connectie opzoeken en zorgde er eigenhandig voor dat de vonk definitief oversloeg. Van de ravers tot de Nederpopliefhebbers: iedereen kwam bij Prins S. en de Geit aan zijn trekken.

Prins S. en de Geit komt de komende maanden onder meer naar de Weerdse Bierfeesten (4/5), Clamotte Rock in Herenthout (11/5), Rock Werchter (6/7), Rock Zottegem (12/7), Rijvers Festival in Lievegem (18/8), Concertzaal de Vooruit in Gent (8/11) en Het Depot in Leuven (21/11).

August Burns Red @ The Jack Daniels Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

August Burns Red besefte heel goed dat het bij de buitenbeetjes van het festival hoort op vlak van muziek. De Amerikanen tekenen voor het brute gitaarwerk en behoren al enkele jaren tot het vaste metalcore-meubilair van zowat elk metalfestival. Op Paaspop hadden ze een heel andere uitdaging en dat was het aanwezige volk meesleuren in hun orkaan. Toegegeven, veel volk was er niet afgezakt naar The Jack Daniels Stage, maar dat weerhield enkelingen er absoluut niet van om wat temperatuur in de tent te krijgen middels wat gemosh. Ondanks dat August Burns Red wist dat het niet in het rijtje van doorsnee Paaspop-bands hoort, deed het weinig toegevingen om het zo toegankelijk mogelijk te maken. Een respectabele keuze die de diehards in The Jack hield en de nieuwsgierigen tamelijk snel wegjoeg. De Amerikanen losten de belofte om het bruutste optreden van deze editie neer te zetten in elk geval in!

Op woensdag 3 april staat August Burns Red in concertzaal De Vooruit in Gent.

Amenra @ The Jack Daniels Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

Op Paaspop is er veel te beleven, maar niet alles past daarom per se even goed bij elkaar. Dat werd gisteren gedemonstreerd door onze landgenoten van Amenra in The Jack. Al bij het eerste nummer werd het ons duidelijk dat het geen gemakkelijk optreden zou worden voor de band, voornamelijk vanwege de nabijgelegen podia. De stomende beats van Dorothy’s Disco verstoorden herhaaldelijk de langzame opbouw van de postmetalhelden, wat het voor ons moeilijk maakte om in het optreden te komen. Bovendien was het doelpubliek van Paaspop niet hetzelfde als dat van Amenra, wat vooral bleek tijdens “A Solitary Reign”. Dit meeslepende nummer werd verstoord door geroezemoes, maar dit leek Colin H. van Eeckhout en zijn medebandleden nauwelijks te deren. Ze bleven strak spelen en hielden zoals altijd de Belgische vlag hoog. Hun klasse kwam echter moeilijk tot uiting in deze setting gedurende het hele uur, maar er zijn binnenkort weer tal van mogelijkheden om zich te bewijzen.

De twee shows van Amenra in de Ancienne Belgique eind mei zijn hopeloos uitverkocht. De herkansing volgt op zaterdag 17 augustus in de Marquee van Pukkelpop.

High Vis @ The Jack Daniels Stage

© CPU – Nathan Dobbelaere

We sloten de eerste festivaldag af waar we eerder op de dag begonnen waren: in The Jack! De Britse formatie High Vis speelde in oktober nog voor een uitverkochte Ancienne Belgique en laat ook in het nieuwe jaar van zich horen. Speciaal voor Paaspop onderbraken de bandleden het opnameproces van hun nieuwe album en zakten ze met veel enthousiasme af naar Schijndel. Hun energieke show wist het publiek in de tent behoorlijk snel mee te krijgen, en naarmate het optreden vorderde, was duidelijk te merken dat ze fans aan het winnen waren. Het nieuwe nummer “Drop Me Out” viel in de smaak, net als “Trauma Bonds”. High Vis sloot af met een uitbundige Graham Style en een krachtige uitvoering van “Chose to Lose”. Het was alleen jammer dat het optreden na nog geen veertig minuten voorbij was, want het publiek op Paaspop had nog lang niet genoeg gehad.

Op zondag 7 juli staat High Vis op The Slope van Rock Werchter.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

2031 posts

About author
Schrijft wel eens iets...
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 3): Een paaseitje te pellen hebben!

Dag drie: de paashaas was langs geweest en om en bij de dertigduizend bezoekers dompelden zich opnieuw onder in een bad vol…
InstagramLiveRecensies

Paaspop 2024 (Festivaldag 2): Bewolkt en bevolkt

De provisorische festivalstad in Schijndel opende gisteren de deuren voor de tweede festivaldag van Paaspop. Nadat we ons de eerste dag vooral…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Jera on Air komt af met ruim dertig nieuwe namen

Jera on Air blijft met namen strooien. Vier dagen lang maakte het punk-, hardcore- en metalcorefestival in Limburg nieuwe acts bekend en…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.