Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single James Vincent McMorrow – “Give up”

Veertien jaar geleden verscheen de Ierse James Vincent McMorrow voor het eerst op de radar. Met het wonderschone Early In The Morning bracht hij een album uit dat op handen werd gedragen door de internationale muziekpers. Vergelijkingen werden gemaakt met de debuutplaten van onder andere Sufjan Stevens, Damien Rice en Bon Iver en dat gaf James Vincent een kickstart van zijn carrière. Ondanks dat hij zo’n gevoelige debuutplaat maakte, begon hij te experimenteren met andere genres. De albums die daarna volgden konden heel mooi zijn en anderen sloegen de bal volledig mis. Zo goed was zijn tweede langspeler Post Tropical uit 2014, maar zo zoekende was hij op Grapefruit Season. Toch herpakte de Ier zich weer in 2022 met het sterke The Less I Knew

En toen waren daar ineens “Stay Cool” & “Never Gone”. Op beide nummers gaat hij terug naar de kern van het debuutalbum. Vandaag kwam daar het opgewekte “Give up” bij. Het begint met de samenzang van McMorrow en zijn dochtertje. Tijdens het schrijfproces kwam zijn vijfjarige dochter binnen wandelen en begon ze spontaan mee te zingen. Dit pakte zo goed uit dat hij besloot om de aandoenlijke stem van zijn dochter te gebruiken als de basis voor het nummer. Die kleine meezingmomenten van zijn dochter vormen “Give up” en maken het dan ook erg speciaal. In de coupletten kleedt hij het nummer uit met enkel en alleen bas, drums en die typische stem die je uit duizenden herkent, maar in de refreinen wordt er flink uitgepakt, waarna er na elk refrein gas wordt teruggenomen om de rust te bewaren. Wat McMorrow zo goed kan – en dat heeft hij in de laatste jaren wel bewezen – is om van hele kleine nummers naar bombastisch groot te gaan. Zeker in vergelijking met de “Stay Cool” en “Never Gone” is “Give up” een hele opgewekte song die als een malle werkt.

Vanaf juni kunnen we James Vincent McMorrow weer aanschouwen op de bühne want dan zal hij onder andere spelen in het Koninklijk Theater Carré in Amsterdam op 19 juni en het album Wild Open, Horses zal op 14 juni het levenslicht zien.

Facebook / Website / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

87 posts

About author
De Nederlandse muziekbibliotheek uit Utrecht. Dol op singer-songwriters en de Nederlandse taal.
Articles
Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

James Vincent McMorrow - The Less I Knew (★★★): Terug naar de kern

Het is inmiddels alweer zo’n 12 jaar geleden dat de Ierse James Vincent McMorrow voor het eerst op de radar verscheen. Zijn…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single James Vincent McMorrow - "Hurricane"

Niet zo goed weten wie je bent, is iets waar een hele hoop mensen tegenaan lopen. We worstelen allemaal met existentiële vraagstukken…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single James Vincent McMorrow - "The Less I Knew"

Weinig artiesten zijn de afgelopen tijd zo productief geweest als James Vincent McMorrow. Niet eens een jaar geleden bracht de Ier zijn…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.