FeaturesInterviews

Interview Deman Rogue: ‘Muziek blijft een passie en dat is het allerbelangrijkste’

© Marie Claesen

De Limburgse band Deman Rogue brengt deze zaterdag zijn tweede album uit. Diether Govaerts (34), zanger en gitarist van de rockband, begon tien jaar geleden met het project. In de afgelopen decennia is de uitdaging om vooruit te komen in de muziekindustrie alleen maar gegroeid. ‘Het is moeilijker om vooruit te komen zonder de juiste connecties. Niet alleen muziek maken is belangrijk sinds het internet’, zegt Diether. Beluister hier de single “12BB” van het album Deman Rogue II.

Als voormalig lid van de band Yell Rebell begon Govaerts zijn reis als een soloproject dat uiteindelijk evolueerde tot de dynamische formatie van Deman Rogue: ‘In augustus 2018 zijn we echt heropgestart.’ Het soloproject van Diether Govaerts kreeg drie bandleden erbij. Lore Jaenen op de basgitaar, Robrecht Smolders achter de drums en gitarist Jens Jacobs. Hij kent zijn bandleden ondertussen al tien jaar. ‘Zij kennen elkaar al heel hun leven. Ze zijn familie en ze speelden in het verleden ook al muziek samen”, vertelt Diether.

Sociale media zorgen voor extra uitdagingen en kansen voor muzikanten. ‘Muzikant zijn is eigenlijk een mix aan beroepen in de huidige muziekindustrie’, erkent Diether, ‘We zijn ons meer en meer aan het verdiepen in de werking van sociale media en streamingsdiensten, maar het zit nog in een beginfase.’ Terwijl ze zich toeleggen op het verfijnen van hun online aanwezigheid, blijft de kern altijd de muziek zelf. ‘Muziek blijft de passie en is het allerbelangrijkste’, benadrukt hij.

Ook tijdens het werk denk ik veel aan muziek, dan schrijf ik mijn ideeën in mijn notities op mijn gsm

Nieuwe uitdagingen voor de muzikant zijn het creëren van boeiende content, het beheren van een online reputatie en het navigeren door de constant veranderende algoritmen van sociale media. ‘We gebruiken vooral Instragram en Facebook’, zegt Diether, ‘elke week posten we iets over onze opnames of optredens.’ Platforms zoals Instagram, Facebook en X bieden kleine bands de mogelijkheid om direct in contact te komen met fans over de hele wereld, zonder tussenkomst van platenmaatschappijen of traditionele media. Muziek delen met slechts een paar klikken, dat is een groot voordeel voor potentieel succes. ‘We merkten via de streamingsdiensten dat we in het buitenland gedraaid worden. Bij onze vorige single “Reverse Reverse werden we via een rockplaylist na amper twee dagen 2.000 keer beluisterd in Finland.’ Dit opent de deur naar een wereldwijd publiek en biedt bands de mogelijkheid om te concurreren op een internationaal niveau.

De lagere inkomsten uit de verkoop van muziek zorgen ervoor dat liveperformances steeds belangrijker worden. Vroeger was een tour de perfecte reclame voor een album, momenteel worden er vooral albums gemaakt om op tour te kunnen gaan of om concerten te boeken. ‘Momenteel is leven van de muziek heel moeilijk’, geeft Govaerts toe. Als zelfstandig ondernemer naast zijn muzikale inspanningen, is hij gewend aan lange dagen. Hij put inspiratie uit zijn interacties met anderen, zowel op het werk als in zijn sociale kringen. ‘Mijn teksten zijn heel persoonlijk, ook tijdens het werk denk ik veel aan muziek. Dan schrijf ik mijn ideeën in mijn notities op mijn gsm’, zegt Diether.

© Marie Claesen

Het creatieve proces van Deman Rogue is een nauwe samenwerking tussen de bandleden en hun producer. Diether zorgt voor ideeën en structuren voor nieuwe nummers voordat de hele band samenkomt om hun geluid te creëren. Een essentieel deel van dit proces is hun producer, Koenraad Foesters uit Tongeren. ‘We kunnen wel zeggen dat Koenraad het vijfde bandlid is van Deman Rogue’, zegt Diether. Hij bracht verschillende ideeën bij het maken van de albums.

De muzikale identiteit van Deman Rogue wordt gekenmerkt door hun liefde voor 70’s bluesrock, soul en psychedelische invloeden. Iconen zoals The Rolling Stones, The Doors en Alice Cooper brachten al veel inspiratie, maar vooral de vier elementen zijn belangrijk bij het samenstellen van hun muziek. ‘Ik ben al sinds mijn kindertijd geïnspireerd door de vier elementen. Het vorige album brengt nuchtere, rauwe realiteit. Dat linkte ik aan het element aarde’, zegt Diether. Het tweede album blijft trouw aan het concept: ‘Muzikaal en tekstueel werken we daar meer rond het element lucht.’

Terwijl ze zich voorbereiden om op 30 maart het album Deman Rogue II te releasen, omarmen ze de uitdagingen van het digitale tijdperk en blijft de band werken aan zijn muzikale droom. ‘De droom blijft wel nog steeds om verder te gaan dan lokale podia en ooit een tour te doen’, zegt hij vastberaden. ‘Ik denk dat als je lang hebt moeten knokken om ergens te geraken in de muziekindustrie, het makkelijker is om jezelf niet te verliezen, tegenover als je een overnight sensation wordt.’

Facebook / Instagram

Related posts
AlbumsRecensies

Deman Rogue - Deman Rogue (★★★): Veel afwisseling, maar trouw aan hun genre

Blues in België is niet dood, dat bewijst Deman Rogue. De Limburgse band onder leiding van frontman, gitarist en oprichter Diether Govaerts…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.