LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 1): Degelijk voorgerecht

© CPU – Kaat Hellinckx (archief)

Ways Around Festival werd gisteren voor het derde jaar op rij op gang getrapt. Het festival probeert keer op keer frisse, alternatieve acts te programmeren; elke dag dient een andere Brusselse concertzaal daarvoor als decor. De eerste dag van deze festivaleditie ging door in Le BAMP – kort voor Brussels Art Melting Pot – in Schaarbeek en werd ingevuld met de groepen KRAK, marcel en Shelf Lives. Al bij al kregen we een mooie openingsavond voorgeschoteld waar iedere soort alternatieve rockfan zijn hart kon ophalen.

Beginnen deden we met de Anderlechtse postrockgroep KRAK. Geleid door artieste Kaat Vanstraelen – die trouwens met haar project Kaat Van Stralen uitverkozen werd tot laureaat van muziekconcours Sound Track – wist het zestal een bijzonder sterke set neer te zetten. Een set waardoor de twee acts die erop volgden wat ongekruid smaakten. Vanaf seconde één werden we meegesleurd in een epische ontdekkingsreis, waarbij we werden vergezeld door verschillende muzikale invloeden. Waar het ene moment vergelijkingen met het eerste wapenfeit van Black Country, New Road niet ver weg bleven, werden we nadien al getrakteerd op enkele afrobeats en werden we zodoende bijna verplicht om onze heupen aan het werk te zetten. Daarnaast kwamen er een aantal diepgaande spoken wordsecties aan bod, zoals op “Stop met wenen”. De bandleden hadden er absoluut zin in en wisten die energie op overtuigende manier over te dragen naar het publiek. Hoewel KRAK op het moment van schrijven nog niet bekend is bij de grote menigte, staan ze bij ons zeker en vast op de kaart.

Een half uurtje later was het aan marcel om Le BAMP in lichterlaaie te zetten. Met hun zelfverklaarde postpunk wisten de Walen het publiek meteen mee te nemen in hun verhaal. Het viertal uit Aarlen bracht ons een half uur durende set die vol zat met snedige gitaarriffs en punchy drumbeats, maar wist ons ook enkele keren te verrassen, zoals toen frontman Amaury Louis een kazoo gebruikte om voor wat frivoliteit te zorgen. Hoewel die creatieve inbreng voor een frisse touch zorgde, bleef de muziek die marcel bracht vaak wat aanmodderen. Sommige nummers kwamen niet echt van de grond en klonken veelal hetzelfde. Toch kon de groep op sommige momenten sterk uit de hoek komen. We merkten bijvoorbeeld wel dat de band goed op elkaar was ingespeeld en dat hield de vibe in de kamer over het algemeen wel recht. Vooral op het onuitgebrachte nummer “Sulf” bereikten de gitaarpartijen een hoogtepunt, en op “Intimité” wisten alle leden te overtuigen. Desondanks bleven we met een hongerig gevoel achter en werd het uitkijken naar de derde en laatste groep van de avond.

Als laatste mocht het Canadees-Britse duo Shelf Lives aantreden. Zelf beschrijven ze hun muziek als postpunk, maar wij merkten doorheen de set toch wel enkele industrial-elementen op. Het enige wat de twee meehadden om zich muzikaal te ondersteunen, was een gitaar, een drumcomputer en een synth. Gitarist Jonny Hillyard ving elk liedje aan met behulp van een voorgeprogrammeerde drumloop. Daardoor ging er heel wat authenticiteit verloren en hadden we het gevoel dat de nummers live niet volledig tot hun recht kwamen. Nog een element dat de livebeleving wat minder maakte, was het gebrek aan interactie met het publiek. Op enkele “Coucou’s” na duurde het tot de laatste paar nummers, toen vocaliste Sabrina Di Giulio al dansend in het publiek sprong, voordat we actief bij het optreden betrokken werden. Het hoogtepunt werd bereikt met het opzwepende “I Don’t Think I’ll Go Out Today”. We blijven dus positief: Shelf Lives had het duidelijk naar zijn zin op het podium en wist naar het einde toe toch ook wel muzikaal te overtuigen. We zijn alvast benieuwd naar hoe het project zal evolueren in de komende jaren.

Al bij al was de eerste dag van Ways Around Festival een mooie kennismaking met enkele vrijwel onbekende artiesten. Hoewel niet elke groep helemaal wist te overtuigen, kunnen we het initiatief van Ways Around Festival alleen maar appreciëren. Vandaag komen onder andere IST IST en TTRRUUCES uit het Verenigd Koninkrijk langs, maar ook enkele veelbelovende Belgische artiesten zoals Pyo en Edouard Van Praet krijgen in RESET een speelkans. Volg zeker onze socials om op de hoogte te blijven van Ways Around Festival.

39 posts

About author
Van alle markten thuis. Mag het nog iets meer zijn?
Articles
Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (dag 3): Noise voor iedereen

De derde en laatste dag van het Ways Around Festival was opnieuw een groot succes. Ditmaal diende de museumzaal van de Botanique…
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…
InstagramLiveRecensies

STONE @ Botanique (Orangerie): Steengoed

Het Liverpoolse viertal STONE kunnen we gerust omschrijven als een van dé hypes van het moment, maar anders dan bij andere rages…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.