Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam – “Running”

© CPU – Joost Van Hoey

Telkens wanneer Pearl Jam iets aankondigt, kunnen we ervan op aan dat het zich als een lopend vuurtje verspreidt door de internationale rockgemeenschap. Hoewel de Amerikaanse groep het grungelabel nooit echt heeft omarmd, blijft ze, en meer specifiek Eddie Vedder, de last man standing uit dat iconische tijdperk. Leadgitarist Mike McCready benadrukte in de pers dat aankomende plaat Dark Matter een stuk ruiger en harder zou zijn dan Gigaton. Het album zou daarbij een terugkeer zijn naar hun wilde jaren toen ze op MTV Unplugged hun instrumenten vernielden. De bandleden zijn nu bijna allemaal in de zestig, maar dat betekent dus niet dat ze rustiger worden. Pearl Jam heeft vorige maand de daad bij het woord gevoegd op de titeltrack van zijn twaalfde studioalbum, en het lijkt er nu ook op dat ze niet van plan zijn om gas terug te nemen.

“Running” raast als een komeet voorbij. Een krachtige openingsbaslijn en een ondersteunende gitaarriff geven Vedder voldoende impulsen om zijn stem optimaal te laten klinken. De zanger weerstaat de verleiding om zijn stembanden te overspannen en behoudt zijn toon. Zeker tijdens de overstuurde van McCready-solo weet hij de controle te behouden. Toch zou het ons sterk verbazen als deze single ooit op Ten, Vs. of Vitalogy had gestaan. De twee minuten en een klets lijken volgens ons meer in lijn te liggen met het geluid van Pearl Jam uit de jaren 2000. Het enige verschil met die periode is dat de band toen gebukt ging onder het Roskilde-drama, terwijl ze nu in opstand komt tegen datgene wat zijn grenzen beperkt. Pearl Jam heeft in 2024 geen tijd meer te verliezen en kiest voor intensiteit op de schaal van Richter!

Dark Matter verschijnt op 19 april. Deze zomer doet Pearl Jam een kleine tournee door Europa, waarbij België en Nederland worden overgeslagen. Bij onze Duitse buren staan er twee shows gepland: op 2 en 3 juli in de Waldbühne in Berlijn.

Facebook / Instagram

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Fat Dog - "Running"

Heel weinig bands kwamen de afgelopen jaren zo gedurfd en overtuigend binnengestormd als Fat Dog. Debuut “King of the Slugs” en opvolger…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Pearl Jam - Dark Matter (★★★★): Nostalgie en vernieuwing onder één dak

Een voorstelling behoeft Pearl Jam al een tijdje niet meer. De band rond Eddie Vedder deed meermaals de deuren achter zich dicht…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam – “Wreckage”

Pearl Jam reikt over generaties heen en denkt nog niet aan stoppen. Eddie Vedder gaat dan misschien niet meer in de stellingen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.