Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam – “Dark Matter”

© CPU – Sven Michiels

Pearl Jam hoeven we niet echt meer voor te stellen. Na twee jaar hun eerste plaats af te moeten staan in De Tijdloze op Studio Brussel, claimden ze eind 2023 de eerste plaats terug met “Black“. Toen deden er al geruchten de ronde dat het vijftal uit Seattle in het nieuwe jaar met nieuwe muziek zou komen. En kijk, vandaag kondigt ze met Dark Matter hun twaalfde album aan. Het vervolg op Gigaton uit 2020 werd geproduceerd door levenslange Pearl Jam-producer Andrew Watt, en grotendeels opgenomen in Rick Rubins Shangri-La afgelopen jaar. Gitarist Mike McCready beloofde dat dit album ‘veel zwaarder is dan je zou verwachten’ en de leadsingle en titeltrack “Dark Matter” doet inderdaad denken aan de klassieke gruizige grunge-vibes uit de jaren negentig.

“Dark Matter” is een krachtige openingsknal opgebouwd rond een reeks dalende riffs. Zowat een ritmische cadans die doet denken aan Joan Jetts “I Love Rock’n Roll“. Er is een haperende, bewerkte gitaarsound die doet denken aan “You Are” uit Riot Act en een wilde, gillende solo van Mike McCready aan het einde. De song wordt ondersteund door een intense, tijdloze vocale prestatie van frontman Eddie Vedder, die levendiger dan ooit tevoren klinkt. Zijn kenmerkende woordspelingen zijn duidelijk aanwezig tijdens de zigzagbrug, waar hij het commando voert. Muzikaal gezien ligt “Dark Matter” ergens tussen het strakker gewikkelde Pearl Jam van Vs. en de gestroomlijnde, boze rockers die te vinden zijn op latere albums zoals Binaural.

Dark Matter zal op 19 april verschijnen en belooft een verfrissende terugkeer naar de roots van Pearl Jam te zijn, met een hedendaagse twist die fans van alle generaties zal aanspreken.

Facebook / Instagram

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Pearl Jam - Dark Matter (★★★★): Nostalgie en vernieuwing onder één dak

Een voorstelling behoeft Pearl Jam al een tijdje niet meer. De band rond Eddie Vedder deed meermaals de deuren achter zich dicht…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam – “Wreckage”

Pearl Jam reikt over generaties heen en denkt nog niet aan stoppen. Eddie Vedder gaat dan misschien niet meer in de stellingen…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Pearl Jam - "Running"

Telkens wanneer Pearl Jam iets aankondigt, kunnen we ervan op aan dat het zich als een lopend vuurtje verspreidt door de internationale…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.