AlbumsFeatured albumsRecensies

Donna Blue – Into the Realm of Love (★★★): Een vrijkaart om op pauze te drukken

Ze lijken tot op heden een goed bewaard geheim te zijn van het Nederlandse muzieklandschap en toch schopte Donna Blue het al tot de radioshow van Elton John. Wie even luistert naar wat Danique van Kesteren en Bart van Dalen maken, zal echter al snel begrijpen waarom. De eens dromerige, dan weer verleidelijke en mysterieuze indiepop met een jarenzestig-feel neemt ons zo mee naar Hollywood en de bijbehorende romantiek. Op hun nieuwste plaat Into the Realm of Love beweegt het duo tussen de Franse en Engelse taal en laten ze zich inspireren door artiesten als Ennio Morricone en Nancy & Lee. Met “Fantasy Girl” en “Aphrodite” deden ze ons al even proeven van wat ze nog in petto hadden, maar vandaag mogen ook de andere songs het levenslicht zien.

Voor de debuutsingle van Donna Blue moeten we terug naar het mooie pre-covid tijdperk en wel naar het jaar 2017. Daarmee mag meteen duidelijk zijn dat het duo niet aan zijn proefstuk toe is en hoewel hun eerste album pas twee jaar geleden het levenslicht zag, maakten ze heel wat muzikale meters. Al die ervaring in eigen land, maar ook daarbuiten, zorgt er nu voor dat Danique en Bart klaar zijn om hun tweede langspeler aan de wereld voor te stellen. Daarop voegen de Nederlanders op uiterst zorgvuldige wijze kleur toe aan een wereld in grijstinten terwijl we baden in nostalgie.

De stilte doorbreken doet Donna Blue met “Harmony of Spheres”, een nummer dat door het aanvankelijk logge tempo meteen de hele ruimte met geluid vult. De dromerige zang vormt een uitstekende aanvulling bij de vintage sound die zo typerend is voor het duo, dat graag met de audioversie van een film noir speelt. Nostalgisch denken we terug aan ochtenden waarop de zon voorzichtig door de kamer danst terwijl we een plaat uit onze collectie halen en in de andere hand een hete kop koffie dragen om de dag mee door te komen. Onze roadtrip doorheen de jaren zestig gaat verder op “Aphrodite”, dat eerder al als single verscheen. Het nummer etaleert op uiterst elegante wijze de americana-invloeden die voor een extra laagje karakter zorgen.

Op “All for Show” gaat het er even later een stuk verleidelijker en duisterder aan toe, waardoor we ons even in het Parijs van enkele decennia terug wanen. Het hoeft allemaal niet te snel te gaan en dat is anno 2024, waarin alles liefst zo snel en flitsend mogelijk is, een heel fijn gevoel. We zouden bijna denken dat deze Into the Realm of Love een vrijkaart is om het leven even op een lager tempo te zetten. Dat zorgt er bij momenten helaas ook voor dat het album ietwat stagneert en we het gevoel hebben op een draaimolen te zitten waarop het fijn vertoeven is, maar de verrassing al gauw weg is.

Enige variatie komt er met “Mains de l’amour”, want daar kiest Donna Blue plots voor het Frans als voertaal, iets wat uitstekend past bij de wereld die ze schetsen met hun muziek. Dagen die gevuld worden met museumbezoeken, koffie en macarons op een terrasje in de zon terwijl we met een grote zonnebril op naar de voorbijgangers en drukke metrostellen kijken, krijgen plots een soundtrack die eveneens een romantische kleurfilter over de wereld werpt. De Franse touch wordt verder doorgetrokken op “Labyrinthe”, dat een theatrale interpretatie lijkt te zijn van de chanson en daardoor een hoge ‘love it or hate it’-factor heeft.

Het lijkt moeilijk te geloven dat wat we te horen krijgen op dit album echt uit deze tijd komt. Het lijkt erop dat Danique van Kesteren en Bart van Dalen andere lucht inademen en daarmee zullen ze dan ook een heel specifiek publiek aanspreken. Naar het einde toe worden we meegenomen naar de paardenraces en baladeren we langs uitgestrekte intro’s. We kunnen echter niet ontkennen dat het gevoel dat we dit allemaal al eens gehoord hebben ons niet overvalt in de tweede helft van de plaat en daarmee raakt het duo af en toe onze aandacht kwijt.

Met Into the Realm of Love brengt Donna Blue een bijzonder coherente plaat die niet meteen de aandacht opeist, maar net voorzichtig onder onze huid kruipt en daardoor vooral een stille kracht bezit. Hier en daar hadden we graag wat meer variatie gehoord, maar uiteindelijk blijft het duo vooral trouw aan zichzelf en dat is dan weer iets waar heel wat muzikanten de dag van vandaag iets van kunnen leren.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Ontdek “All for Show”, ons favoriete nummer van Into the Realm of Love, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

650 posts

About author
Dansende Beer met een hart voor Scandinavische popmuziek, sad girl music (lees: Phoebe Bridgers) en Franstalige dingen.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Donna Blue - "Fantasy Girl"

Donna Blue kreeg al airplay in de radioshow van Elton John, maar toch blijven Danique van Kesteren en Bart van Dalen een…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Donna Blue - "Billy"

‘Een kostbare, kleine schat’. Zo noemden we de recentste ep van Donna Blue. Het Nederlandse indiepopduo is in België voorlopig nog een…
AlbumsRecensies

Donna Blue - Donna Blue (★★★½): Verleidelijke, retro indiepop uit de Lage Landen

Donna Blue is een Nederlands indiepopduo, bestaande uit love birds Danique van Kesteren en Bart van Dalen. Ze zijn elkaars grootste muze. Daarnaast…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.