AlbumsFeatured albumsRecensies

Hollow Coves – Nothing To Lose (★★★½): Gepolijste en verniste songs maken een mooi geheel

Hollow Coves woont en werkt in Gold Coast, een stad aan de oostkust van Australië die geboekstaafd staat als hét surfparadijs van het reusachtige eiland. De hoofrolspelers van de band heten Ryan Henderson en Matt Carins en het duo heeft in 2019 met hun debuutplaat Moments al best wat indruk gemaakt.

Het nieuwe album Nothing To Lose breit een mooi vervolg op de debuutplaat met aanstekelijke, soms zeemzoete popnummers. Het woord ‘zeemzoet’ is hier zeker niet denigrerend bedoeld, eerder integendeel. Het tweetal maakt heel geloofwaardige songs, zoals de in 2023 uitgebrachte singles “Letting Go“, “Milk & Honey” en “On The Way“. Hollow Coves ademt écht positiviteit in alle songs die de wereld worden ingestuurd vanuit het verre Down Under.  In 2024 kwam daar nog de laatste single “Photographs” bij, die echt het summum is van een rooskleurige mindset. Hollow Coves heeft aan de conventionele instrumenten meer dan genoeg om mooie songs in elkaar te peuteren. Henderson en Carins stonden ook nog eens vooraan toen de prachtige stemmen werden uitgedeeld. Meng al die muzikale gereedschappen bij elkaar en er ontstaat een symbiose die warmte uitstraalt.

De nieuwe plaat opent met titelnummer “Nothing To Lose” en de toon is direct gezet. Er valt niets te verliezen als er tenminste een beetje hoop blijft bestaan. ‘Go with the flow’ zingen de troubadours en laat je niet kisten door negatieve gedachten. Het is zelfs oké om soms niet oké te zijn. Het klinkt op het eerste zicht allemaal een beetje belegen, maar Hollow Coves laat je, door zijn muziek, echt eventjes beseffen dat het Leven echt wel die grote L waard is. Met de volgende song “Letting Go” blijft de band hetzelfde pad bewandelen. Het nummer gaat over gemis en Henderson en Carins zingen dat iets of iemand missen heel menselijk is. Het komt zowat therapeutisch over, maar het werkt echt wel goed. Eerlijk, terwijl we dit schrijven, staat de lp op, en het voelt echt heel huiselijk, alsof de band ons persoonlijk aanspreekt.

Nadien volgen de twee beste singles die door de band werden uitgegeven de voorbije maanden als voorgerechtjes op de hoofdmaaltijd. “Milk & Honey” en “Photographs” zijn echt allebei songs van een ongekende schoonheid en tederheid. Dit zijn nu eens echt songs die moeten gedraaid worden in een cabrio op een schitterende zomeravond. Het is een cliché zo groot als een kathedraal, maar clichés zijn dikwijls gewoon een andere verwoording voor dé waarheid. Beide creëren een instant vrolijkheid en het is quasi onmogelijk om deze songs niet mooi te vinden. We denken een beetje aan de eerste plaat van World Party, Bang!. Het enige verschil is dat de lp van Hollow Coves nog prachtiger is.

In de volgende songs van Hollow Coves zit opnieuw veel liefde. “Purple” is een schitterend liefdeslied over twee mensen die niet zonder elkaar kunnen en dat ook beseffen van elkaar. Diep in ons binnenste willen we dat allemaal. “On The Way” werd ook eerst als single uitgebracht en daar klinkt Hollow Coves opvallend als een band die opgegroeid is op een ranch in het Amerikaanse Iowa of Georgia. Het tweetal heeft het dus ook perfect onder de knie om muziek te maken die we durven beschrijven als ‘American roots music”. Het nummer swingt zoals enkel songs dat kunnen waarbij cowboys en cowgirls een line dance ten berde brengen.

Op “Be Alright” zingt het duo letterlijk een toontje lager. De song is traag en gezapig en drijft op een heel mooi, eenvoudig akkoordenschema dat alweer heel knap werkt bij Hollow Coves. De Australiërs laten hier ook opnieuw horen hoe meesterlijk hun samenzang is. De plaat eindigt gepast met “See You Soon”. Hollow Coves vraagt zich nog af hoe het zou zijn om in het verleden terug te gaan met de wetenschap en kennis van je oudere ik. “See You Soon”, mooier verwoord kan deze plaat echt niet eindigen. Hollow Coves is waarlijk een heel goede band die de kunst kent van het smeden van prachtige muziek. De band maakt samengevat songs die tussen de oren blijven steken en in het hoofd blijven tollen.

Hollow Coves vergast België met een optreden op 14 april in de AB.

Facebook / Instagram / X (Twitter) / Website

Ontdek “On The Way”, ons favoriete nummer van Nothing To Lose, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
InstagramLiveRecensies

Hollow Coves @ Ancienne Belgique (AB Ballroom): Liefde voor de mondharmonica

De carrière van Hollow Coves gaat gestaag zijn gangetje. Toch zit er de laatste tijd een stroomversnelling in de populariteit van de…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tinlicker - "Nothing To Lose" (feat. Circa Waves)

Hoewel ze al muziek uitbrachten op enkele bekende dancelabels als Anjunadeep, mau5trap en Armada, hoort Tinlicker toch niet bij de meest spraakmakende…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hollow Coves - "Photographs"

Voor Hollow Coves is het op dit moment zomer. Het Australische tweespan Ryan Henderson en Matt Carins brengt zoals steeds heel pure…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.