Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Lil Alia – “Mooi”

© Catherine Smet

Lil Alia, alias voor Linde Notenbaert, betreedt gewapend met haar fluffy trap, een vorm van rapmuziek die ze zelf beschrijft als met een zacht kantje, de door mannen gedomineerde rapwereld. Ze omringt zichzelf zonder schroom met roze kleding met aardbeienmotieven en geeft de voorkeur aan Fristi boven alcohol. Hiermee doorbreekt ze het beeld van een stereotiepe rapper en baant ze de weg voor een ander type artiest. Ze is geen volledige nieuwkomer; mogelijk ken je haar als een van de leden van BLOND, een girlband die Nederlandse synthpop met een feministisch tintje maakt. Ook solo kiest Lil Alia voor de Nederlandse taal, en met haar debuutsingle “Mooi” geeft ze ons meteen een gevoelige blik in haar verleden.

Door middel van een zoetgevooisde synthesizer wordt de rap geïntroduceerd, gevolgd door spaarzame adempauzes en een diepe trapbeat waarmee we meteen in de leefwereld van Lil Alia worden gezogen. Al vanaf de eerste zin krijgen we persoonlijke feiten voorgeschoteld die ons even doen stilstaan. Als student Drama stond ze vaak op het podium en werd ze voortdurend beoordeeld. De kritiek die ze daar kreeg over haar uiterlijk, vooral van vrouwelijke docenten, omdat ze niet ‘vrouwelijk’ genoeg was, had haar zelfvertrouwen aangetast. Het nummer neemt ons mee langs de vele opmerkingen die ze jarenlang naar haar hoofd geslingerd kreeg. Naarmate de single vordert, voel je als luisteraar de frustraties opstapelen om in het refrein tot een uitbarsting te komen. Met “Mooi” claimt Lil Alia haar vrouwelijkheid en zelfvertrouwen terug. Trots op wie ze nu is, laat ze met haar debuutsingle het verleden achter zich en kijkt ze uit naar een toekomst zonder onzekerheden, met plannen voor een ep-release in 2024.

Facebook / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsRecensies

Lil Alia - Fristi In De Moshpit (★★★★): Theatrale rap met oprechte boodschappen

Dat ook een rapper gevoelig kan zijn, ondervinden we bij Lil Alia: een unieke stem in de hiphopwereld die ons met haar…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Te Ontdekken: Wuman

Vaak worden de beste bands het vroegst geprogrammeerd. Dat was ook het geval met Wuman op Dour. De band is afkomstig uit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.