AlbumsRecensies

Lil Alia – Fristi In De Moshpit (★★★★): Theatrale rap met oprechte boodschappen

Dat ook een rapper gevoelig kan zijn, ondervinden we bij Lil Alia: een unieke stem in de hiphopwereld die ons met haar eigen genre ‘fluffy trap’ een goede dosis creativiteit voorschotelt. Achter de naam schuilt Linde Notenbaert, een dierenliefhebber die haar zachtheid omarmt en omzet in kunst, samen met haar oudere broer en producer Sander Notenbaert. Haar muziek geeft een frisse draai aan hiphop, met teksten die alledaagse en breekbare onderwerpen verkennen in plaats van stereotypen. Zo was ze al het voorprogramma van artiesten als Brihang en BLUAI, won ze in 2023 de Maanrockrally en is ze sinds september 2023 ‘artist in residence’ in Muziekcentrum Trix. 

Afgelopen maanden mochten we al kennismaken met de diepe trapbeats, zoete harmonieën en aanstekelijke synthesizers die kenmerkend zijn voor Lil Alia. Titeltrack “Fristi In De Moshpit” werd uitgebracht met een bijhorende videoclip waar we enkele personages ontmoeten die later terugkeren. Ook “Mooi“, “Bless Mijn Nintendo DS” en “Zoals Altijd” zagen het daglicht naar aanleiding van de ep. Het is duidelijk dat we niet met een typisch rapalbum worden geconfronteerd, maar met een theatrale beleving die ons helemaal transporteert naar de wereld van Lil Alia. Humor en zelfrelativering worden afgewisseld met kwetsbaarheid en melancholie die ons tot diep toelaten in de psyche van de artiest.

Al bij het eerste nummer “Fristi In de Moshpit” komen we terecht in de studio waar Lil Alia zichzelf voorstelt tegenover een platenbaas. Een creatieve manier om muziek te vermengen met theater blijkt wanneer het tempo plotseling versnelt. Al rappend vertelt ze hoe ze als persoon in elkaar zit, ondersteund door een trapbeat die ons laat meebewegen. Wanneer de platenbaas meedeelt dat ze onmiddellijk een refrein moet verzinnen, worden de synthesizers luider en daarbij ook de drang om te dansen. De scherpe tegenstelling van een moshpit intrekken en Fristi als keuze qua drankje, schetst een absurd beeld dat perfect past bij hoe deze ep in elkaar steekt. Afsluiten doen we wanneer de platenbaas haar bedankt, maar een adempauze krijgen we niet.

Meteen gaat “Bless Mijn Nintendo DS” van start en het neemt ons mee naar een tijd waarin Nintendo’s de hoogste prioriteit was bij de jeugd. We schakelen een versnelling hoger door een harde beat die zo uit een videogamesoundtrack zou kunnen komen. Kort maar krachtig zorgen deze synthesizers voor een geluid dat werkt als tijdscapsule naar de jaren 2000. Na de hardere beats krijgen we het zachte en gevoelige “Alsof”. Met de hypnotiserende tonen van de piano en de zoete stem van Lil Alia krijgen we blijk van oprechte introspectie. Als herinnering aan dat we niet naar een ‘gewone’ ep aan het luisteren zijn, maar naar een theatraal verhaal, komt de eerste skit aan bod. “Dierenwinkel (skit)” begint als een gesprek over katten en regenjasjes en eindigt met een diepe beat en een bekentenis waarbij de grens tussen Lil Alia als rapper en als dierenvriend vervaagt. Na deze humoristische skit worden we geconfronteerd met “Mooi“: een nummer over kritiek, vrouwelijkheid en schoonheidsidealen.

De typische gesprekken die plaatsvinden wanneer we ons in familiale kringen bevinden, worden tentoongesteld op “Barbecue (skit)”. Er komen uitspraken aan bod die voor velen herkenbaar zullen klinken. Het verhaal breidt zich met de seconde uit en met “Zeemzoet” keren we terug naar de essentie van de muziek van Lil Alia. Tedere harmonieën passen volmaakt bij het zomerse beeld dat het nummer oproept.

Lil Alia is een multitasker. Zoals we merken in haar muziek combineert ze meerdere rollen met elkaar, en brengt ze deze op een catchy manier samen. Een opvallende beat en zachte synthesizers begeleiden het einde van deze ep. Op “Zoals Altijd” wordt het thema van introspectie nogmaals bovengehaald. De elektronische sound van het nummer, gecombineerd met de melancholisch mooie vocals, laten ons toe in de gevoelens en twijfels van Lil Alia als persoon. Doorheen deze debuut-ep maken we kennis met haar als een gevoelige artieste die eerlijk rappen over wat ze voelt, wat ze wil en hoe ze in het leven staat niet schuwt. De nummers zijn catchy en oprecht, waardoor ze na het luisteren nog even blijven hangen. Het theatrale aspect van de skits zorgt daarnaast voor een unieke, creatieve uitwerking en een frisse wind in de Belgische hiphopwereld.

Op 12 april staat Lil Alia in Trix met de release show van Fristi In De Moshpit.

Facebook / Instagram

Ontdek “Alsof”, ons favoriete nummer van Fristi In De Moshpit, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle Lil Alia - "Mooi"

Lil Alia, alias voor Linde Notenbaert, betreedt gewapend met haar fluffy trap, een vorm van rapmuziek die ze zelf beschrijft als met…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.