AlbumsRecensies

JOHAN – The Great Vacation (★★★★): Na elke draaibeurt beter

Bij de platenmaatschappij van de Nederlandse band JOHAN werd diep gezucht als we vroegen naar de voortgang van een nieuw album. Daar konden ze niks zinnigs over zeggen, ‘Het komt wanneer het komt’. Nu staat de band ook niet bepaald bekend om de kwantiteit want met vijf albums op de teller sinds 1996, waarvan het laatste album Pull Up uit 2018, is er geen bandwerk aan albums te vinden. Met Pergola maakte ze in 2001 een van de beste albums van Nederlandse bodem en leken ze klaar om de hitlijsten te bestormen. Maar om in de hoofden van de popliefhebbers te blijven is het van belang om op regelmatige basis muziek uit te brengen. Laat dat nou net zijn wat eraan ontbrak.

De vijf lange jaren die we nu op het nieuwe album hebben moeten wachten, duurde voor ons gevoel eindeloos. Hun laatste langspeler was alles wat je van een JOHAN album mag verwachten. Heerlijke melodieuze powerpop, modern verpakt met jaren zestig en zeventig invloeden. Kan de band ons nog verrassen? Zijn ze in staat om het geluid te verrijken met nieuwe invloeden? Het antwoord daarop is ja! En hoe! Jacob de Greeuw vond in Robin Berlijn een partner in crime die hem daarbij hielp, waar De Greeuw de eerste albums voornamelijk zelf schreef. Op The Great Vacation doen ze dit samen en dat pakt geweldig uit.

Neem alleen al het begin van “Cincinnati”, dat begint heel dreigend en zet ons op het verkeerde been. ‘Niet des JOHANs’ zou je zo kunnen zeggen. Maar als niet veel later het refrein valt, wordt het nummer juist naar een hoger plan getild door die dreiging. De melodieën, waar De Greeuw een patent op lijkt te hebben, schudt hij op elk album schijnbaar moeiteloos uit zijn mouw. Neem nu “Time For Change”, dat is JOHAN zoals we het in ons collectieve geheugen hebben opgeslagen. Ze zouden er een heel album mee kunnen vullen en niemand die daarover zou klagen. Dus des te knapper dat De Greeuw en Berlijn dus niet kozen voor de makkelijke weg, maar op zoek gingen naar een opfrisbeurt van het typische JOHAN geluid.

Zoals het gebruik van een mellotron op “Believe”, dat verder door opvallende achtergrondkoortjes wordt ondersteunt. Of het gebruik van een akoestische gitaar, wat “Undone” en “I Don’t Know Man” vet op de botten geeft. Wat niet onvermeld mag blijven, is dat drummer Jeroen Kleijn laat horen waarom zoveel bands van zijn diensten gebruik maken. Je hoort hem niet op de voorgrond, maar hij is oh zo belangrijk en dat laat hij op The Great Vacation wederom horen.

Gedwongen door de Corona lockdowns en opgesloten zijn tussen vier muren kwamen er allemaal herinneringen en vragen op. Gedachten over de klassieke zomervakanties met het hele gezin. Maar ook vragen over het echte leven en ‘Hoe gaan we met z’n allen verder, hoe ziet het ‘hierna’ eruit?’. Zo is dit album een weergave geworden van die mindset. Hoe verder het album vordert, hoe meer het opvalt dat de nummers een andere inkleuring hebben dan voorheen. “Biker S” is bijvoorbeeld zo’n pareltje. In nog geen twee minuten experimenteert de band op een manier zoals we ze nog niet eerder hoorden. Een vet aangezette bas van Diets Dijkstra en De Greeuw die door een luidspreker lijkt te zingen. “Reset” heeft dan weer een break die zo van Peter Gabriel geleend had kunnen zijn en zou zo een waardig slotnummer zijn. Ware het niet dat daar, als een toegift, nog het semi akoestische countryachtige “We Ride” voor is gereserveerd.

Met The Great Vacation bewijst JOHAN dat ze nog steeds tot de beste indiepowerpop bands van de Lage landen behoren en delen ze de eerste muzikale linkse directe uit van 2024. Met nummers die draaibeurt na draaibeurt beter worden en hun schoonheid prijsgeven. Kom er maar om tegenwoordig!

JOHAN gaat vanaf eind februari op tournee door Nederland. Voor alle data verwijzen we graag naar de website van de band.

Facebook / Instagram / X (Twitter)

Ontdek “We Ride”, ons favoriete nummer van The Great Vacation, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
LiveRecensies

Ways Around Festival 2024 (Dag 2): Alternatief muziekfeest

De tweede dag van het Ways Around Festival ging door in RESET. In een vorig leven was dit gebouw het hoofdkantoor van…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Tobias Arbo - "Recover"

In 2023 leerden we Tobias Arbo beter kennen dankzij zijn debuut-ep Powerlines. Met zachte indiefolk uitte hij zich op een gevoelige en…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Hovvdy - "Portrait"

Nadat billboard for my feelings vorig jaar verscheen, bleef het even stil rond Hovvdy. Tot vorige maand: toen liet het Amerikaanse duo…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.