Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Smile – “Friend Of A Friend”

© CPU – Jan Van Hecke

Fans van Radiohead moeten het al even zonder nieuwe muziek van hun favoriete band doen, maar het is niet dat de leden van de band zich koest houden. Zo is er The Smile met Thom Yorke en Johnny Greenwood dat op 26 januari zijn tweede album uitbrengt. Samen met Tom Skinner op drums hoorden we daaruit al “Wall of Eyes” en “Bending Hectic”, vandaag volgt met “Friend Of A Friend” een derde voorsmaakje. Het album wordt trouwens exclusief gepresenteerd in twaalf cinema’s wereldwijd met ook een wereldpremière voor de clip van deze song, gemaakt door Paul Thomas Anderson. The Smile laat niet enkel het muzikale primeren, maar vindt ook het visuele belangrijk. Wie dat graag allemaal in de cinema ziet, moet op 23 januari naar Eye Filmuseum in Amsterdam.

“Friend Of A Friend” is de kortste single van de drie, maar ook hierin staat intimiteit en subtiliteit centraal. Thom Yorke laat zijn stem van bij het begin gelden en niet veel later volgt ook heel zachte instrumentatie dat de breekbaarheid van de muziek extra in de verf zet. Nergens haalt de band te fel uit, maar net daarin kruipt de sterkte van de single. Door hier en daar een onverwachte pianolijn of gitaar uit de hoek te toveren, blijf je ook geboeid luisteren. Het nummer werd live al gespeeld op de afgelopen tour, maar in de studio-opname krijgen we ook het London Contemporary Orchestra en saxofonist Robert Stillman te horen, dit brengt “Friend Of A Friend” in hogere sferen en zorgt voor een magisch moment in de opname wanneer alle instrumenten zich laten gelden. Pracht van een single alweer.

Wall Of Eyes verschijnt op 26 januari. Op 23 januari wordt dat album in première voorgesteld in Eye Filmuseum in Amsterdam samen met de videoclip van “Friend Of A Friend”, beelmateriaal van de opname van het album en een terugblik op eerdere samenwerkingen van Paul Thomas Anderson met Thom Yorke. Op vrijdag 15 maart staat The Smile in Vorst Nationaal te Brussel. De dag nadien speelt de band in AFAS Live in Amsterdam.

Instagram / Facebook / Twitter (X)

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

3691 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Thom Yorke - "Knife Edge" & "Prize Giving"

Met zijn repertoire bij Radiohead, The Smile én een solocarrière kunnen we Thom Yorke haast niet meer bijhouden. De bezigheden van de…
InstagramLiveRecensies

The Smile @ Vorst Nationaal: Magisch millimeterwerk

Gisteravond mocht elke fan van Radiohead zijn hart verwarmen in Brussel, waar het driekoppige The Smile, bestaande uit Thom Yorke, Jonny Greenwood…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop haalt o.a. Jorja Smith, Soulwax, Skrillex en The Smile naar Kiewit!

Pukkelpop heeft ook deze week heel wat mooie namen in petto. Nadat de organisatie afgelopen week uitpakte met headliners als Fred again..,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.