InstagramLiveRecensies

S10 @ Trix: Gevallen engel onder de mensen

© Irene Van Impe

S10 heeft verschillende gezichten. Haar meeste naamsbekendheid verwierf ze door het Eurovisiesongfestival, maar ondertussen ontpopte ze zich tot een meesteres in meerdere genres. Ze werkte bijvoorbeeld samen met voorname Nederlandstalige artiesten als BLØF en Froukje, en kreeg lovende reacties van zowel publiek als critici. Door middel van zang, spoken word en rap deelde ze reeds haar meest persoonlijke verhalen. Zo kroonde Stien den Hollander zich moeiteloos tot de prinses van de Nederlandse alternatieve pop. S10’s authentieke sound en muzikale veelzijdigheid maakten al een poosje indruk, want op zeventienjarige leeftijd tekende ze haar eerste platencontract. Niet veel later kwam met Snowsniper (2019) haar debuutplaat uit, meteen goed voor de Edison-muziekprijs in de categorie Alternative. In 2020 verscheen opvolger Vlinders, en de uitverkochte concerten en hoge noteringen in de hitlijsten volgden vanzelf. Wanneer ze in 2021 samenwerkte met Bazart voor de single “Onderweg” en in 2022 de Nederlandse inzending was voor het Eurovisiesongfestival met hitnummer “De Diepte”, zwichtte ook Vlaanderen voor deze rijzende ster. In de Trix maakte ze zich gisterenavond op voor een energieke set met een sprankeltje kerstmagie.

De publieksopwarmer van de avond was SIM-OJ. SIROJ en Sim Fane hebben elk op hun eigen manier een indruk achtergelaten in de Nederlandse muziekscene. Ze slaan nu de handen ineen onder de naam SIM-OJ, waarbij ze Nederlandstalige tracks met een levendige productie ten gehore brengen. Sim Fane zagen we niet veel later terug, want hij is de vaste producer van S10 en verzorgde de beats. Het was een goede set om de sfeer erin te krijgen, maar veel meer viel er ook niet over te schrijven.

© Irene Van Impe

Een engelenstem weerklonk van achter het podium en gaf het startschot van een memorabele avond. In een van haar typische zwart-witte outfits stapte S10 het podium op en kondigde ze haar eerste nummer “Mis” aan met een enthousiaste en passende ‘Antwerpen ik heb jullie gemist’, en niet veel later was daar het eerste klapmoment al. Ze gaf al vroeg in haar set aan dat deze avond diende om elkaar lief te hebben en trouwe fans weten dat Stien het zelf niet altijd makkelijk heeft gehad, dus de zaal droeg met plezier haar steentje bij. Tijdens “Zondagskind” schopte de zangeres een gat in de lucht – een van haar signature moves – en meezinger “Jupiter” was zoals S10 zelf zong (‘Alles is te snel’) veel te snel gedaan.

S10 raasde door haar set, vooral dankzij haar korte nummers, en dat was ook aan het publiek te merken. Ieder moment was er eentje om te koesteren en met volle teugen van te genieten. Zo goed als iedereen kende de tekst, iedereen had er zin in. De sfeer zat al vanaf de eerste minuut goed en daar had de lichtman zeker ook een aandeel in. De sfeervolle, pastelkleurige verlichting gaf zelfs aan de zware of dansbare nummers een zacht randje. Tijdens de gevoelige liedjes in het middenstuk van de set wist S10 het publiek goed in te pakken met wat bindteksten die recht uit het hart kwamen. Nummers als “De diepte” en “Eenzame hoogte” raakten gevoelige snaren, en na “De leven” waren tranen te bespeuren. Bij “Adem je in” spoorde ze het publiek aan om de mensen met wie je naar Trix gekomen was te knuffelen en je liefde te tonen. Bij “Hoor je mij” kreeg het publiek dan weer de opdracht het achtergrondgezang mee te zingen en de woorden ‘Het gaat niet voor altijd zo zijn’ werden als een zalvende mantra mee gepreekt.

© Irene Van Impe

De band leverde de hele avond puik werk, maar door de willekeurige opstelling ervan kwam hij jammer genoeg niet altijd even goed tot zijn recht. Vooral de drummer was amper zichtbaar, wat toch wel zonde was. “Handen van mijn moeder” werd ingeleid door een prachtige piano-intro, waardoor de pianist ook even zijn verdiende glorie kreeg. S10 had misschien al zuiverder gezongen en was enkele keren de tekst kwijt, maar die enkele missers zagen we met plezier door de vingers. Engelen zijn tenslotte ook maar mensen.

In de Trix zijn gisterenavond alle emoties de revue gepasseerd. Na alle gevloeide tranen was het tijd om alle zorgen te vergeten en daar zorgden songs als “Denk aan mij” en “Crystal clear” wel voor. Alle twijfelgedachten werden eraf gezongen, gesprongen en gedanst, en Antwerpen was even een mooier plekje. “Dans met mij” zorgde dan ook de perfecte explosieve apotheose.

© Irene Van Impe

Aan de mensen die dachten dat de avond niet meer beter kon worden, werd het tegendeel snel bewezen. Bij de tweede strofe van het bisnummer “Nooit meer spijt” verscheen Froukje als de verrassing van de avond op het podium van de Trix. Samen losten ze dan ook alle verwachtingen in; het dak ging er net niet af. S10 en Froukje brachten daarna ook nog “Zonder gezicht”, samen twee knallers die een gelukzalig effect op het publiek afstraalden. De officiële afsluiter was weggelegd voor “Laat me los”, waarna we S10 symbolisch terug naar haar gewone leventje lieten terugkeren.

Met zeventig minuten op de teller was de set van S10 behoorlijk kort, maar toch zorgde Stien ervoor dat we absoluut niets te kort kwamen. Door de blijvende afwisseling van stemmingen en genres raakte de zaal nooit verveeld en de zangeres wist heel goed hoe ze het publiek kon betrekken en aanspreken zonder een monoloog van vijf minuten te geven. Als je S10 nog eens wil bezig zien, kan dat vandaag nog (23 december) in Paard in Den Haag.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Facebook / Instagram

Setlist:

Mis
Zondagskind
Maria
Ochtend/Avond
Jupiter
Duik diep
De diepte
Eenzame hoogte
De leven
Handen van mijn moeder
Adem je in
Alsof Het Weer Gister Is
Hoor je mij
Denk aan mij
Crystal Clear
De straten versieren met bloemen
Dans mij naar huis

Nooit meer spijt
Zonder gezicht (Froukje cover)
Laat me los

23 posts

About author
Indie-addict
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Benson Boone @ Trix: Stemwonder en posterboy

Als er fans al in de vroege ochtenduren voor de zaal gaan kamperen, dan weet je dat je met een waar tieneridool…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Froukje - "Tetris"

De liefde voor Froukje is niet enkel over onze noordergrens groot, ze lijkt ook hier voorlopig nog geen limiet te kennen. Na…
InstagramLiveRecensies

Tiny Habits @ Trix (Club): Klein maar fijn

Hun debuutalbum ligt pas volgende week in de rekken, maar Tiny Habits trekt er al een tijdje op uit om die release…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.