LiveRecensies

The Haunted Youth @ Reflektor: Wanneer trop net te veel is

© CPU – Leni Sonck (Archief)

Na twee spetterende en hopeloos uitverkochte shows in De Roma afgelopen week, was het voor The Haunted Youth tijd om de taalgrens over te steken. In Luik raakte de Reflektor met gemak uitverkocht voor de komst van de Limburgse band. Sinds Joachim Liebens en co zich in 2021 tot laureaten van De Nieuwe Lichting mochten kronen, gaat het hard. Een jaar geleden brachten ze met Dawn Of The Freak hun debuutplaat uit, om nadien zowat alle festivalweides plat te spelen. Met hun diepe, melancholische, maar toch krachtige sound weten ze tot ver over de landsgrenzen te overtuigen.

Pyo, de band rond Belgische muzikant en producer Karel Piot, mocht de avond openen. De Reflektor was al aardig volgelopen voor het voorprogramma. Als een stuiterend Duracell-konijn kwam Piot het podium op en besloot hij de zaal meteen in de fik te steken. Zijn zinderende post-punksound klonk niet altijd even zuiver, maar het enthousiasme werkte zeker aanstekelijk. De eerste rijen sprongen duchtig mee op en neer en een uitgelaten sfeer vulde de Reflektor. Vocaal valt er zeker nog wat te schaven aan Pyo, maar als publieksopwarmer deed de band het meer dan behoorlijk.

Nog voordat de klok negen uur sloeg, weerklonk intro “Dawn Of The Freak” door de boxen. Vanuit de schaduw betrad The Haunted Youth onder luid applaus het podium. Met “Broken” trapte de band de avond op gang met een hoogtepunt. Dat deze avond niet het eerste optreden van de tour was, werd meteen duidelijk aan de stem van Liebens; nog schor en soms onhoorbaar vroegen we ons toch voorzichtig af hoe de zanger het einde van de set zou halen. Gelukkig kregen we ongelijk: na twee nummers leken zijn stembanden alweer voldoende gesmeerd. Niet veel later volgde met “I Feel Like Shit and I Wanna Die” een tweede hoogtepunt. Een sterk nummer met een toch zeer donkere boodschap werd zorgeloos door een volledige zaal meegekweeld.

© CPU – Cédric Depraetere (Archief)

De show begon sterk, maar viel nadien toch een beetje in herhaling. The Haunted Youth staat bekend om zijn eigen, herkenbare sound met veel instrumentaal geweld. Maar, wie al meerdere optredens van de band bijwoonde, kon perfect de setlist voorspellen. Niet geheel onlogisch dat een set van een band als The Haunted Youth vaak hetzelfde klinkt, maar een beetje variatie kan nooit kwaad. Gelukkig werd “Teen Rebel” net op tijd ingezet om de zaal opnieuw – ook letterlijk, want de boxen stonden loeihard – omver te blazen. Wie zijn gehoorbescherming thuis had gelaten, zal het zich nog enkele dagen beklagen.

“Gone”, toch ook een hitje te noemen, startte sterk en leek een frisse wind doorheen de show te doen waaien. Helaas volgde er een ietwat vreemd en niet-passend intermezzo op keys: begrijpen wie begrijpen kan. Ook het publiek leek zijn interesse wat te verliezen: de soms ellenlange intro’s en outro’s werden duchtig volgetetterd door de aanwezigen. Of het uit een gebrek aan respect, desinteresse of gewoon naïviteit was, zullen we voor de sport in het midden laten.

© CPU – Karen Van Lierde (Archief)

Echt de show opnieuw op gang trekken, lukte de band niet helemaal. “Shadows” klonk strak en “Riptide” bood onze trommelvliezen een welgekomen rustmoment. Als afsluiter kiest The Haunted Youth steevast voor “Coming Home”, zo ook vanavond in de Reflektor. Een prachtig nummer met een sterke, instrumentele sound waarmee ze erin slaagden om de show toch nog tot een kookpunt te brengen. Onder luid applaus zette de band nog een laatste keer het refrein in. Aan bisrondes doet The Haunted Youth naar goede gewoonte niet. Bedankt door een luide zaal verliet de band het podium, maar in het publiek bleef een groot deel toch met een dubbel gevoel achter.

Liebens en co hebben op een goede twee jaar tijd enorme stappen gezet in hun muzikale carrière. Debuutplaat Dawn Of The Freak is een groot succes en menig festivalweiden zijn al plat gespeeld door de groep. Toch konden we ons deze avond niet van het gevoel ontdoen dat het geen kwaad kan om eens een frisse wind doorheen de sound te laten waaien. De herkenbaarheid van The Haunted Youth is, naast hun instrumentale talent en de stemklank van Liebens, één van de muzikale pilaren, maar de intro’s en outro’s beginnen bij momenten toch wat te vervelen en langdradig te klinken. Ondanks hun steile opmars en sterke livereputatie, bleven we in Luik toch wat op onze honger zitten. Een slecht of teleurstellend optreden was het allerminst, maar af en toe verandering van spijs doet toch smakelijker eten.

Aanstaande maandag, 18 december, staat The Haunted Youth in TivoliVredenburg in Utrecht.

Facebook / InstagramWebsite

Setlist

Broken
Stranger
I Feel Like Shit and I Wanna Die
House Arrest
Into You
Teen Rebel
Gone
Shadows
Her
Riptide (King Viktor cover)
In My Head
Coming Home

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Isaac Roux - "The Right Place"

Onder de vleugels van Mayway Records, waar ook bands als The Haunted Youth en DIRK. thuis zijn, bloeit Isaac Roux open. Het…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Pukkelpop vult aan met Fontaines D.C., Romy, Inhaler, Sugababes en meer!

De krokusvakantie is voorbij, dus keert ook de organisatie van Pukkelpop terug naar het bureau. Dat betekent met andere woorden dat er…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

Het elftal van 2023 volgens verschillende Belgische artiesten

We hebben jullie de afgelopen weken overrompeld met onze lijstjes. Hoog tijd dus om eens wat andere mensen aan het woord te…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.