InstagramLiveRecensies

Kids With Buns @ Ancienne Belgique (AB Ballroom): Allesbehalve bedot

© CPU – Karen Van Lierde

Twee meisjes. Twee dotten. Een doel. De wereld veroveren met hun muziek. Kids With Buns mocht na een succesvolle deelname aan Humo’s Rock Rally en de winst bij Studio Brussels De Nieuwe Lichting het ene vakje na het andere afvinken in haar lijstje met dromen. Debuutalbum out of place verscheen net geen twee maanden geleden en toonde dat hun coming-of-ageverhalen de mensen kunnen raken, met twee nominaties bij de MIA’s als logisch gevolg. Marie Van Uytvanck en Amber Piddington scoorden ermee eveneens een plekje in onze lijst met beste Belgische albums van het jaar. Nadat ze afgelopen zomer de festivals afschuimden en ook door Europa trokken, leidde hun weg onafwendbaar richting een grote releaseshow in een uitverkochte AB.

© CPU – Karen Van Lierde

De Nederlandse Philine was het ideale voorprogramma van deze avond vol hartverwarmende muziek. Haar zachte popnummers, waarvoor ze enkel begeleid werd door een extra vocaliste en gitariste, creëerden een intieme sfeer. Terwijl bij het eerste nummer de microfoons nog niet aanstonden, kon je een speld horen vallen omdat iedereen geboeid luisterde naar hoe de opkomende zangeres de ruimte vulde. Iets meer dan een halfuurtje vertelde ze haar verhalen en zong ze zowel uitgebrachte als onuitgebrachte nummers, die ergens tussen Maisie Peters en Astrid S liggen. We zijn benieuwd hoe dit zal klinken als we ze eens met een volledige band aan het werk zien.

Kids With Buns is de afgelopen jaren sterk gegroeid. Uit een soloproject vloeide een duo, maar ondertussen staan de twee al een tijdje op het podium met band. Daardoor kwam opener “daughter” meteen goed binnen, want de productie van de plaat klonk ook in de liveversie even warm. Nadat ze “the snakes” van debuut-ep waiting room voor de leeuwen gooiden en de sfeer verder bevorderden met het refrein, braken ze het ijs met het publiek en werden de eerste woorden van appreciatie geuit. En de appreciatie vanuit het publiek was meer dan wederzijds.

© CPU – Karen Van Lierde

Marie Van Uytvanck had enkele jaren geleden wellicht nooit gedacht dat ze met haar project ooit in de AB zou staan, maar onderweg ontmoette ze muzikale soulmate Amber Piddington en zo werd de rest geschiedenis. Piddington kreeg in de set tijdens “colder” voor het eerst een prominentere rol door enkele strofes vocaal voor zich te nemen en speelde in de eindfase enkele gitaarlijnen die wat aan Tash Sultana deden denken. Dat ze elkaar op alle vlakken gevonden hebben, was ten laatste na “counting” duidelijk. Samen met hun twee bandleden bouwden ze gestaag op richting een climax, die er zelfs voor zorgde dat hun kenmerkende dotten loskwamen.

De show in de AB werd een kleine tijdreis doorheen de jaren, waarbij de twee ook terugblikten op hun beginperiode. “Words” brachten ze bijgevolg zonder band en zo werd het het intieme moment van de show, want erna toonden ze opnieuw dat Kids With Buns is uitgegroeid tot een grootse live-act. In “pale face” zochten ze bijvoorbeeld actief publieksinteractie op en met hun grote doorbaakhit “bad grades” zong het publiek ook zonder aanmanende woordjes vlot mee. Kids With Buns is dan ook al lang niet meer een bedroom-projectje, maar een project dat er op een podium staat. Op “the balance” werd dat net voor het slot nog eens helemaal duidelijk, waarbij een gitaarsolo even buiten de lijntjes kleurde en de song daarna weer in balans kwam in iets intiemere arrangementen. De vele shows die ze tot nu toe speelden, hebben duidelijk hun vruchten afgeworpen.

© CPU – Karen Van Lierde

Amber en Marie hadden geen uitgesponnen bindteksten nodig om hun verhaal te brengen. “clutter”, dat gaat over jezelf gevangen voelen in een situatie vol prikkels, deed zijn werk en voelde alsof de twee zich hebben vrijgevochten uit beklemmende situaties. Hetzelfde bevrijdende gevoel kregen we ook dankzij “how bad could it be”, waarbij producer Mathias Stal hen vergezelde en met zijn gitaar extra accenten legde. In de bisronde was het met “what happens in your brain” en “bathroom floor” enkel een kwestie van binnen koppen, want elk nummer in de set voelde als een goal op een wereldkampioenschap met innerlijke euforie tot gevolg. Iedereen die braaf luisterde en genoot, kreeg uiteindelijk van de Sint hoogstpersoonlijk na de show nog snoep.

Kids With Buns speelde haar grootste headlineshow tot nu toe foutloos en gedreven, zoals we de twee al vaak aan het werk zagen. Het schuchtere project heeft doorheen de jaren kunnen groeien; Amber en Marie hebben de nodige kilometers afgelegd en zo stond het project er in de AB als een huis. De muzikale groei tussen hun eerste stappen en hoe ze er nu staan, is groot. Het enige wat nu nog ontbreekt, is de visuele productie van de show: eentje die het verhaal nog naar een iets groter niveau kan verheffen en hen kan helpen om de warmte van hun muziek op grotere schaal te vertellen. Voor de rest kunnen we alleen maar zeggen dat het vrolijke duo met de soms trieste teksten ons gisteren in een uitverkochte AB allesbehalve heeft bedot.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

daughter
the snakes
stubborn mind
colder
counting
words
1712
pale face
clutter
waiting room
bad grades
the balance
how could it be

what happens in your brain
bathroom floor

1854 posts

About author
aka fantom
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

6LACK @ Ancienne Belgique (AB): Emoties aan de lopende band

De Amerikaanse Ricardo Valentine oftewel 6lack (uitgesproken als Black) komt met zijn Europese ‘Since I have a Lover Tour’ voor het eerst…
LiveRecensies

Reneé Rapp @ Ancienne Belgique (AB): Veel meer dan een Mean Girl

De Amerikaanse Reneé Rapp is aan haar opmars bezig. De zangeres-actrice kende haar start bij het grote publiek door haar rol in The…
InstagramLiveRecensies

Enter Shikari @ Ancienne Belgique (AB): Plonsen in de metaverse

Dat er veel overeenkomsten zijn tussen dance en metal werd duidelijk toen Electric Callboy via Tekkno de Eurosong-hype oversteeg. Intussen is het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.