AlbumsFeatured albumsRecensies

Plini – Mirage (★★★★): Messi met een gitaar

In 2013 nam Plini zijn debuut-ep Other Things op in zijn slaapkamer. Twee jaar later speelde Marco Minneman (Joe Satriani, The Aristocrats) mee op de ep The End of Everything. Nog een jaar later was Steve Vai lyrisch over Plini’s eerste album Handmade Cities. Om maar te zeggen: Plini is geen gewone jongen. Alleen die naam al. Toen wij hem spraken vond hij zichzelf geen gitaarheld, maar eerder een componist met een gitaar. Met Mirage, de nieuwe ep van Plini, doet hij die uitspraak alle eer aan.

Er staan namelijk geen vijf nummers op, maar vijf composities. Het zijn stemmingen, kortfilms, met gelaagde texturen: hoe Plini erin slaagt om soms drie verschillende stukken muziek te laten klinken als een geheel, is ons een raadsel. Zoek dus niet naar de klassieke songstructuren. Zelfs pure riffs zijn amper aanwezig. Als je het conceptueel wil bekijken, en waarom niet, zou je kunnen stellen dat elke compositie inderdaad een soort mirage is: gitaar, bas, drums en af en toe ook viool, cello en piano materialiseren vanuit het niets, nemen je bij de hand voor een kort avontuur en lossen weer op in datzelfde niets. Zelden hebben we onszelf zo dikwijls afgevraagd wat we nu juist gehoord hebben na een eh, nummer.

Plini is zoals Messi, maar dan met een gitaar: hij zet een dribbel in, maar je weet niet of hij naar rechts of naar links gaat, wanneer hij versnelt of vertraagt, of hij uiteindelijk zelf zal scoren of dat overlaat aan anderen. Dat is natuurlijk het mooie eraan. Tegelijkertijd zoeken bassist Simon Grove en drummer Chris Allison al even hard de grenzen van het mogelijke én onmogelijke op.

Omdat het een hopeloze onderneming is om deze muziek in detail te bespreken – er gebeurt gewoon té veel – lichten we er graag dit uit: Plini die een luit (!) bespeelt in de video van “Still Life”, de gastsolo van Tosin Abasi (Animals as Leaders) die ook opduikt in dezelfde video, het huppelende walsgevoel van “Five Days of Rain” en de ons omsingelende reverb in “The Red Fox”, “Aqua Vista” en “Ember”. Voor de rest stellen we voor dat je deze totaalervaring zelf eens aan den lijve ondervindt. Zet zeker een koptelefoon op.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Five Days of Rain”, ons favoriete nummer van Mirage, in onze Plaatje van de plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Plini - “Ember”

Hoera! Hijs de vlaggen! Hang de slingers op! En scheer je in godsnaam eens, zodat je er op je zondagse best uitziet….
AlbumsRecensies

Atan – Ugly Monster (★★★½): Indringende nu prog

Wanneer heb je nog eens twee keer na elkaar naar een nieuw album geluisterd, zonder zelfs nog maar de singles te kennen?…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Dream Theater – A View From The Top Of The World (★★★★): Adembenemend

We weten niet waarom, maar we herinneren ons nog haarfijn dat moment in 1997 toen we na de eerste beluistering van Falling…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.