Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Bruce Dickinson – “Afterglow of Ragnarok”

© CPU – Cédric Depraetere

Waardig ouder worden. Het onderwerp kwam meteen ter sprake bij de lancering van “Afterglow of Ragnarok”, de nieuwe single van Bruce Dickinson. De zanger van Iron Maiden is ondertussen 65. Zou hij bij wijze van ontspanning niet beter met wat Boeings rondvliegen – Dickinson is al jaren een gecertificeerd piloot – in plaats van weer een solo-album op te nemen? Het antwoord lijkt ‘nee’ te zijn. Op Senjutsu, de laatste van Iron Maiden, tekende hij al voor de sterkste nummers. Op het podium heeft hij duidelijk nog geen sikkepit van zijn charisma verloren. Dus ja, waarom dan niet wat eigen werk maken, achttien jaar na Tyranny of Souls?

Wie zijn autobiografie ‘What Does This Button Do?’ gelezen heeft, weet dat Bruce Dickinson geen doorsnee mens is. Hij maakt dus niet gewoon een solo-album. Nee, hij creëert er een hele wereld rond: The Mandrake Project. Dit is een duister verhaal over macht, misbruik en een strijd om identiteit, tegen een wetenschappelijke en occulte achtergrond. Het bestaat uit twaalf afleveringen die ook nog eens worden gebundeld in drie graphic novels. We weten niet of een creatieve honderdduizendpoot bestaat, maar Bruce Dickinson zou er zo maar een kunnen zijn.

Eerste single is dus “Afterglow of Ragnarok”. Toegegeven, dit klinkt als een foute SF-film. En de bijhorende video laat niets beters vermoeden. Maar muzikaal komt het wel lekker dramatisch en episch binnen. Lome drums, een zware riff en we zijn vertrokken. Het refrein klinkt weids en melodieus, met een blijkbaar onverwoestbare Dickinson die vocaal uithaalt zoals we dat van hem gewend zijn. Als nummer op zich is “Afterglow of Ragnarok” niet top, of toch niet top in verhouding tot de regelrechte klassiekers van Dickinson. Maar binnen de ruimere context van het album zet het wel de toon. Zoals onze grootvader pleegde te zeggen: goed begonnen is half gewonnen.

In 2008 was Dickinson kapitein van de Boeing 757 waarmee Iron Maiden z’n Somewhere Back In Time World Tour afwerkte. Of hij voor een solotournee ook gaat vliegen, weten we niet. Maar we mogen ‘m alvast verwachten op Graspop op vrijdag 21 juni 2024. Wie hem liever in een zaal ziet, kan in Tilburg terecht op 28 mei.

The Mandrake Project van Bruce Dickinson komt uit op 1 maart 2024.

YouTube / Instagram / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

Ace Frehley – 10,000 Volts (★★½): Te hooggespannen verwachtingen

Is Ace Frehley, de originele Space Man van KISS, de ultieme rock-‘n-roller? Eind 1972 deed hij auditie bij Paul Stanley, Gene Simmons…
LiveRecensies

Dirty Honey @ Kavka Oudaan: Alle remmen los

Dirty Honey was opnieuw in het land. Na eerdere passages op Graspop en de Trix hield de groep deze keer halt in…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Philip Sayce - “Backstabber”

‘Voor vette bluesrock mag je ons altijd wakker maken,’ lieten wij ons ooit ontvallen. Zodoende werden wij uit onze winterslaap geschud voor…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.