AlbumsRecensies

Emma Bale – 3.1 (★★★½): Zalfje voor de ziel

Tien jaar geleden schoot de carrière van de inmiddels 24-jarige Emma Bale uit de startblokken na haar deelname aan The Voice Kids. Na twee MIA’s en enkele hits waaronder “Run” en “Fortune Cookie” kwam haar langverwachte debuutalbum Retrospect uit in 2021. Het experimentele popalbum werd met open armen ontvangen en een passage in het VTM-programma Liefde voor Muziek zette Emma nog eens extra op de Belgische kaart. Met de ep 3.1 ontdekken we een Emma die we nog nooit eerder hoorden. Twee maanden geleden kregen we met het verrassende “kompas” een eerste single daarvan te horen. Het schrijfproces van die song zette Emma in de richting van een moeilijke zoektocht, op zoek naar zichzelf.

3.1 is het eerste deel, het eerste hoofdstuk als je wil, van een trilogie waar twijfel en onzekerheid aarding zoeken in de gevoelswereld van Emma Bale. Het getal drie staat voor de verschillende talen, het aantal ep’s en de drie nieuwe nummers. In de numerologie staat 333 voor creativiteit, vreugde en optimisme. Het staat voor geloven in jezelf en vertrouwen op je eigen intuïtie; een leerproces waarin Bale zichzelf terugvond tijdens de coronaperiode. Gelukkig stond de artieste er niet helemaal alleen voor en kreeg ze hulp van onder meer Willem Ardui, David Poltrock en Nina Sampermans.

De herrezen zangeres strijkt neer met vier nummers die een ware zalf voor de ziel zijn. ‘All will be alright when I’m letting go’, klinkt het op “lavender salt” dat zowaar een reminder voor zichzelf is dat alles altijd goed komt en dat je daarin moet geloven. Emma Bale herinnert ons eraan dat we angsten los moeten laten en wat meer in het hier en nu aanwezig moeten trachten te zijn. Doorheen de ep hoor je hoe de zangeres uit haar comfortzone treedt, zonder zich vast te pinnen aan een vaste stijl. In ‘disbalans’ denkt ze luidop na over een relatie die dreigt stuk te lopen. Blijven proberen, blijven botsen tegen onbestaande muren, iedereen kent het gevoel en Bale duidelijk ook. “prochaine tempête” is een iets eenzijdiger nummer met op de achtergrond streepjes gitaar en drum. De song gaat dieper in op hoe je jezelf kan verliezen in een relatie, beseffen dat het beter zo is en tevens nog niet in staat zijn om de situatie los te laten.

Taal is niet belangrijk, authenticiteit des te meer. Zo horen we op 3.1 hoe Emma Bale die zich openstelt in drie verschillende talen en heeft elke song een geheel eigen karakter. Waar het ene liedje wat meer monotoon en melancholisch klinkt, is het andere net een stuk experimenteler. De nasleep van de coronaperiode heeft Emma duidelijk met beide handen gegrepen. Net als de studenten die nu voor hun boeken zitten, laat EP 3.1 ons alleen maar verlangen naar het volgende hoofdstuk.

Facebook / Instagram

Ontdek “prochaine tempête”, ons favoriete nummer van 3.1, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Emma Bale - "Kompas"

Emma Bale scoorde haar eerste hits als tiener nadat ze succesvol deelnam aan The Voice Kids en won op haar zeventiende als…
InstagramLiveRecensies

Nostalgie Beach Festival (Festivaldag 2): Over nostalgie gesproken

Op vrijdag 5 augustus ging het tweedaagse Nostalgie Beach Festival na twee jaar afwezigheid eindelijk weer van start. Op de eerste dag…
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2022 (Festivaldag 4): Fonkelend richting ontknoping

Het lot van dag vier hing een tijd lang aan een zijden draadje, want tot gisterenmiddag bleef het onduidelijk of grote afsluiter…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.