InstagramLiveRecensies

Cian Ducrot @ Trix: Bad vol emoties

© CPU – Lies Borgers

Cian Ducrot is een Ierse singer-songwriter die voor het eerst een grote show in België kwam spelen. De man heeft een stevige fanbase die ervoor zorgde dat Trix gisteren het bordje ‘Uitverkocht’ mocht ophangen. Die faam heeft hij zoals veel artiesten te danken aan filmpjesapp TikTok waar “All For You” in 2022 werd omgetoverd tot zijn doorbraakhit. Eerder bracht Ducrot in 2020 al zijn mixtape started in college uit, maar dat kon maar rekenen op een pover succes en afgelopen zomer bracht de Ier zijn debuutplaat Victory ter wereld en dat was dan ook de reden van zijn Antwerps bezoekje. In maart kreeg hij tevens al de kans om het voorprogramma van Ed Sheeran te verzorgen voor de Britse data van diens The Subtract Tour en kon hij ook menig man reeds overtuigen. Als we al één ding met zekerheid mogen zeggen, is dat we na het lezen van de setlist zeker garant stonden voor een potje emotioneel wezen. Maar laat dat net iets zijn wat veel leuker is in groep met ‘lotgenoten’ dus stonden we er gisterenavond in Trix allesbehalve alleen voor.

Dat er gisterenavond treinstakingen doorheen het hele land waren, deerde de fans van Cian Ducrot helemaal niet waardoor de zaal tot in de nok gevuld was met zijn volgelingen. Rondom ons was iedereen zijn gsm al zorgvuldig in de gaten aan het houden gezien de man live op Instagram ging alvorens hij het podium opkroop. De lichtjes flikkerden even hard als onze wagen in panne, maar gelukkig was dat hier wel om de anticipatie enkel en alleen maar meer op te wekken. Zijn Victory Tour kon hij dan ook niet anders dan openen met de titeltrack van zijn debuutplaat Victory. Met een stem die je zowat het liefdeskind kan noemen van Tom Grennan en James Arthur werden we al snel verleid tot een eerste meezingmomentje waarbij iedereen inclusief liefjes, vaders en moeders volop de ooh’s en aah’s meezongen. Het podium was ook ingedeeld alsof hij op het einde de top van het wedstrijdpodium mocht beklimmen en zo zijn victorie kon claimen. Veel had de man ook niet nodig om iedereen te overtuigen van zijn krachtige, maar broze stem waarbij hij zeker in het begin van de set de hoogtes en laagtes goed wist te bereiken.

© CPU – Lies Borgers

Een show van een artiest die zijn succes te danken heeft aan TikTok zou natuurlijk niet hetzelfde zijn zonder de gsm-lichtjes die langs alle kanten in de lucht verschenen. Zo een moment mochten we voor het eerst aanschouwen bij “Heaven”. Tot nu toe klonk het allemaal wel nog zeer vrolijk, maar na de eerste drie nummers was het even tijd om die energie aan de kant te zetten. Ducrot kroop achter zijn piano en verwelkomde ons meermaals bij zijn show terwijl hij zijn pianoskills bovenhaalde en zo de emotionele ondertoon gaf aan zijn dankbetoog. Gepaard met een verkooppraatje voor zijn merch werden wij zo ingeleid tot het emotionele gedeelte van de show. Met eerst een pianosolo voorafgaand, werd “Him” de eerste ballade van de avond en kropen de geliefden ook lekker dicht bij elkaar. Hij bleef even zitten achter de piano waarop die plotseling volledig begon op te lichten als een sterrenhemel zoals je die zou kunnen verwachten bij eindeloze nachten en dat was dan ook het teken om “Endless Nights” voor te dragen. De breekbaarheid in Ducrots stem kwam hier voor de eerste keer echt boven en gaf ook die extra gelaagdheid weer die diens vocalen uniek maken. Als we dachten dat de lichtjes het speciaalste waren aan het nummer, bleek dat moment echter weggelegd voor een dwarsfluit die plotseling boven kwam. Gelukkig geen twerktijd zoals we bij Lizzo mogen verwachten, maar eerder het punt waarbij de zaal van Trix even werd omgetoverd in een heus volksfeest.

‘Gedaan met de pret’, moest Ducrot gedacht hebben toen, want het was weer tijd om emotioneel te worden en vanaf dan werden we ook volledig ondergedompeld in het emotionele bad dat de singer-songwriter voor ons had laten vollopen. Voor “How Do You Know” wisselde hij zijn piano in voor de gitaar. We moeten toegeven dat hij hiermee zelfs bij de grootste criticus gevoelens loswrikte. Zijn gitaargetokkel in combinatie met zijn brozere stem was daarvoor de katalysator. Midden in de set hoorden we wel de vermoeidheid in zijn stem te boven komen. De hogere noten bij “Aftertaste” werden niet meer vlot gevonden, maar hij wuifde deze weg alsof ze wat rook voor zijn gezicht waren. Gelukkig kon hij bij zijn doorbraakhit “All For You” rekenen op een publiek die zich als een koor hadden gevormd.

© CPU – Lies Borgers

Alleen maar liefdesliedjes brengen, moet vermoeiend zijn, dus kwam er bij “Step Dad” een ander soort emotioneel nummer. Het was ontroerend om te horen hoe hij zijn stiefvader bezong en we dus een heel andere soort set van gevoelens meekregen. Uiteindelijk transporteerde de man bij “Everyone Who Falls In Love (Has Someone Else They’re Thinkin Of)” iedereen naar de andere kant van het emotionele spectrum. Woede, frustraties en pijn namen hier de bovenhand en zorgden op zijn eigen manier voor een verfrissing in de set. Als een soort van dictator kroop hij bovenop zijn winnaarspodium en uitte hij zijn innerlijke krachten die perfect bijgestaan werden door de vuurrode lichten die ons op die manier even een heel andere kant lieten zien van de anders heel brave singer-songwriter.

Na donder en bliksem komt er echter nog meer regen, dus werd er weer volop voor de fragiele tracks gegaan. “Part of Me” klonk in zijn strofes heel vaak als “Flowers” van Lauren Spencer-Smith en hoewel het zeker geen mis lied is, was het duidelijk dat het de eindspurt was naar de laatste nummers. Ondertussen was dit al het zoveelste breekbare nummer dus zaten we wat in hetzelfde bedje ziek tegen dan. We moeten alvast blij zijn dat de aanwezigen goed wisten wanneer wel en niet mee te zingen met Ducrot zodat die zijn stem volop zijn gang kon laten gaan en geen enkele keren echt overstemd werd door zijn fans. Dit kan natuurlijk ook zijn omdat de meeste zijn grootste hitjes enkel maar kenden, maar gezien het enthousiasme van iedereen betwijfelen we dat wel. Afsluiten kon Cian Ducrot niet anders dan met zijn grootste hit “I’ll Be Waiting” en met de hoopvolle boodschap dat dat nummer met zich meedraagt kon iedereen vol goeie moed richting huis keren.

© CPU – Lies Borgers

De zaal van Trix werd gisteren overladen aan een heleboel van emoties die we samen met Cian Ducrot konden opzoeken. Het was misschien niet zijn eerste passage in België, maar als we de man zelf mogen geloven, was het wel de meest speciaalste van allemaal. Zijn succesvolle debuutplaat Victory wist hij overtuigend over te brengen en trachtte voldoende afwisseling te brengen tussen de emotionele ballades met blijdschap en ook zelfs wat woede. Ducrot beschikt over een zeer beheersbare stem, maar na al dat kracht zetten, kwam de vermoeidheid af en toe piepen. Dat is allesbehalve erg, want dat was juist de bevestiging dat hij zeker live zong en backtracks niet besteed zijn aan de Ier. Een gezellig warm emotioneel bad, zou zou je Cian Ducrot uiteindelijk wel het beste kunnen beschrijven.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Victory
Mama
Heaven
Him
Endless Nights
How Do You Know
Hurt When You Hurt Me
Aftertaste
All For You
Blame It On You
Step Dad
Everyone Who Falls In Love (Has Someone Else They’re Thinking Of)
Part of Me
Thank God You Stayed
I’ll Be Waiting

113 posts

About author
Bitter stadswijf
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Eerste lading namen voor Pinkpop 2024 met o.a. Ed Sheeran, Måneskin en Calvin Harris

Na de aankondigingen van Nederlandse festivals als Best Kept Secret, Down the Rabbit Hole en ons bloedeigen Rock Werchter was het tijd…
LiveRecensies

Enola Gay @ Trix (Bar): Beklemmend groen

Dat er uit (Noord-)Ierland al eens wat donkere muziek durft te komen, moet je niemand nog vertellen. Enola Gay komt uit Belfast…
LiveRecensies

bar italia @ Trix (Bar): Knisperende spanning

Wanneer we naar de ingang van Trix wandelen, slaat de kilte van de novemberavond helemaal op ons lichaam. Eens binnen verandert ons…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.