AlbumsRecensies

The Subs – UNDEAD (★★★½): Spookachtige rave

Op het eerste zicht lijkt The Subs vandaag de dag misschien niet meer zo alomtegenwoordig als een decennium geleden – tijden waarin de hits elkaar in sneltempo opvolgden. Toch is er anno 2023 meer dan ooit op til ten huize De Pessemier. Zo werd “I Want to Dance Again” niet enkel een anthem dat de knaldrang tijdens de coronaperiode weerspiegelde, het groeide meteen ook uit tot een gigantische beweging. Nadat het drietal een hele nacht lang het Sportpaleis overnam, volgde er ook een gelijknamig label en afgelopen zomer zelfs een dikke twee uur durende set op Pukkelpop. Nu Jeroen De Pessemier en wederhelft Ogenn ook nog eens een dj-duo oprichtten onder de naam Neon Shadow, lopen de beats bijna vanzelfsprekend meer dan ooit door elkaar.

In dat opzicht kwam The Subs de afgelopen maanden om de zoveel tijd al eens naar buiten met een herwerking van een klassieker. Covers wil het drietal deze liever niet noemen, daar ze de nummers naar een heel ander universum meenemen – iets dat op Pukkelpop ook effectief werd bewezen. De vier singles die het levenslicht al officieel hadden gezien, krijgen bij deze dan ook gezelschap van een vijfde. Eentje die op die manier meteen ook de tracklist van ep UNDEAD completeert: een kortspeler vol rave-remixes, inclusief angstaanjagend randje. Perfect voor Halloween.

UNDEAD wordt gekleurd door herwerkingen van onder meer Bauhaus, Queens of the Stone Age en Massive Attack: bands die je op zich niet in hetzelfde straatje als The Subs zou plaatsen, maar tegelijkertijd ook helemaal wel. Er zit namelijk altijd wel een zekere rock-‘n-roll in hetgeen het drietal doet, net zoals dat bij eerder genoemde bands het geval is. Misschien niet in de klassieke betekenis van het woord, maar wel in het ‘anders zijn dan de rest’. Het anders aanpakken van de dingen, het zich afzetten van het klassieke. En in dat opzicht is die compleet andere invulling aan de nummers geven dus dubbel zo cool.

The Subs’ versie van “Bela Lugosi’s Dead” duurt bijgevolg geen tien minuten, daar ze ook een pak meer pit bevat dan het origineel. Als een letterlijke donderslag bij heldere hemel knalt een spervuur aan beats je gehoorkanalen binnen, waarna je helemaal meegezogen wordt richting een of andere spookachtige kelderrave. Stilstaan behoort bijgevolg een kwartier lang niet meer tot de mogelijkheden, want op een bedje van opzwepende screams van De Pessemier en Ogenn word je alsmaar meer opgenaaid. “Feel Good Hit of the Summer” van Queens of the Stone Age jaagt het aantal bpm namelijk nog wat meer de hoogte in. Gesteund door die verschroeiendheid ontbindt The Subs op ongeziene wijze zijn duivels, met een nummer dat clubs aan flarden knalt tot gevolg.

Tussen het knallen door zit er ook een vorm van mysterie in UNDEAD; iets wat vanzelfsprekend een kolfje naar de hand van gala dragot is. Haar stem voegt een extra wazig laagje toe aan “Teardrop”, wat perfect aansluit bij de versie van Massive Attack. Ook “Freak” van Sexual Harassment ligt ergens in datzelfde laantje verstopt, met een licht in de duisternis dat de refreinen zandstraalt. Je merkt dus dat mysterie en beats alsmaar meer hand in hand gaan doorheen de ep, met misschien wel “Emerge” als orgelpunt van die stelling.

The Subs heeft met UNDEAD zijn stijl met andere woorden nog maar eens op de kaart gezet. De vijf nummers die het drietal vandaag naar buiten brengt reiken inderdaad verder dan het woordje ‘cover’. Sterker nog, ze vlammen stuk voor stuk je gehoorkanalen aan gort. Op de goeie manier, welteverstaan. Op die manier toont de groep niet alleen aan niet meer dezelfde te zijn als tien jaar geleden, maar zelfs een volledig andere groep tout court. Meer dan ooit is The Subs rock-‘n-roll: buiten de lijntjes. Een ep die de spookachtigste rave van Halloween kan veroorzaken, maar die je tegelijkertijd ook levendiger dan ooit kan laten voelen. Knallen is de boodschap.

Facebook / Instagram

Ontdek “Feel Good Hit of the Summer”, ons favoriete nummer van UNDEAD, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

2122 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe singles Amber Broos & The Subs - "The Pulse" & "The Future"

De rave kent de laatste tijd alsmaar meer hoogdagen in België, want na Charlotte De Witte en Amelie Lens is Amber Broos…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 40 beste ep's van 2023

In het digitale tijdperk moet alles steeds sneller en urgenter gebeuren, vandaar dat de ep ook een belangrijker medium wordt om jezelf…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview The Subs: 'We zijn een kameleon: genre-fluïde'

Met onder meer “Kiss My Trance“, “The Face of the Planet” en “The Pope of Dope” heeft The Subs doorheen de jaren…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.