AlbumsRecensies

Maple Glider – I Get Into Trouble (★★★★): Hemelse stem, helse herinneringen

Met To Enjoy Is The Only Thing leverde de Australische singer-songwriter Tori Zietsch, of Maple Glider zoals wij haar beter kennen, in 2021 een fragiel mooi luisteralbum als visitekaartje af. Intimistische folk waarin vooral de unieke en zuivere stem van Zietsch kon betoveren, doorspekt van spiritualiteit en lichamelijkheid. Nu, twee jaar later ligt I Get Into Trouble klaar als opvolger. In september kregen we hier in de Witloof Bar van Botanique al een voorproefje van, maar nu is het tijd voor het echte werk. De ingeslagen weg van Glider uit 2021 wordt verder verkend al is het er wel eentje met donderwolken waarachter in de verte gelukkig ook nog de zon schijnt.

Thematisch bekent ze hier immers kleur over de foute machtsverhoudingen die als een rode draad door dit album zitten verweven. In relaties, seksualiteit en ook in religie. Haar ontsnapping van haar streng religieuze opvoeding heeft duidelijk zijn sporen nagelaten. Op hoe de zangeres zichzelf en anderen ziet, maar ook op hoe ze naar toestemming kijkt of zoals ze het zelf verwoordt:. ‘This album feels more like an opening up because there are things I wasn’t feeling ready to publicly share through songs, but now I finally feel ready’.

Het levert ware pareltjes op die, hoe prachtig en loepzuiver ze ook gebracht worden, gitzwart zijn langs de binnenkant. Zo horen we in “Dinah” hoe een bijbels verhaal van een verkrachting met victim blaming, dat ze als achtjarig kind te horen kreeg, voor haar later in het leven een zeer persoonlijke wending neemt. ‘The same thing happened to me when I was only seventeen. Do you think I got what I deserved?’ Het zet meteen de toon die je bij de keel grijpt en ontroert. ‘Don’t kiss me. My safety should not have to be earned.’ klinkt het in “Don’t Kiss Me” dat dan weer zijn pleidooi voor toestemming fier in het vaandel draagt, maar tegelijk diep in haar eigen herinneringen aan het tegendeel doet terugdenken.

Goede wijn behoeft geen krans. De spaarzame maar warme arrangementen staan steeds ten dienste van Maple Gliders stem. Het fijne gitaargetokkel en de streepjes piano geven haar de kans zichzelf vocaal bloot te geven tot op het hoogste en diepste niveau van haar gevoelens. Er is bij die sentimenten eveneens plaats voor hoop en uitkijken naar de toekomst. In het tweeluik “You At The Top Of The Driveway” en “You’re Gonna Be A Daddy” kan ze na een lange lockdown weer genieten van nabijheid, gezelschap en de ‘cool aunty’ worden van het kindje van haar broer. Tevens is ze haar dosis zelfspot nog niet kwijtgespeeld. ‘My bank account is not healthy. And neither is my sex life.’ geeft ze ootmoedig toe in “FOMO”.

I Get Into Trouble is geen vrijblijvend luistervoer, maar is daarom net zo enorm de moeite, want aan ieder nummer kleeft een verhaal. Het contrast tussen Maple Gliders hemelse stem en de helse herinneringen die ze verwerkt snijden door merg en been, zeker wanneer ze verpakt zitten in ogenschijnlijk opgewekte harmonieuze melodieën. Zo authentiek dat het pijn doet waar het moet. Het is met andere woorden zowaar een pijnlijk gelukje.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “Dinah”, ons favoriete nummer van I Get Into Trouble, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

Related posts
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…
LiveRecensies

Maple Glider @ Botanique (Witloof Bar): Intense intimiteit

Voor haar eerste oversteek richting Europa besloot de Australische Maple Glider om volledig solo op tour te gaan. Voor haar voorlaatste stop…
AlbumsRecensies

Maple Glider – To Enjoy Is The Only Thing (★★★½) : Ontwapenend mooi

Maple Glider is het muzikale alterego waarachter de uit Melbourne afkomstige Tori Zietsch schuilt. Op To Enjoy Is The Only Thing brengt…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.