InstagramLiveRecensies

Sound Track 2023: Selectieronde 6/10 @ JH Wollewei (Turnhout)

© CPU – Ann Carpentier

De voorrondes van Sound Track 2023 zijn ondertussen meer dan halfweg. Al in dertien jeugdhuizen en clubs werd het stresszweet alweer van de vloer geveegd. De poetsploeg van JH Wollewei in Turnhout was de volgende dat spoedig in actie zou moeten schieten, want op 6 oktober vormde het jeugdhuis het strijdtoneel voor zes bands in een derde Antwerpse selectieronde. Elke artiest deed op zijn beurt een moedige poging een plekje te bemachtigen in de finale van 9 december.

© CPU – Ann Carpentier

Dat het ondankbaar is om de spits af te bijten op een voorronde als deze, spreekt voor zich. Gelukkig voor zangeres Jazz Sanusi stond zij er niet alleen voor, maar bracht ze een heel aantal muzikanten met zich mee om het Turnhoutse podium letterlijk te klein te doen lijken. Met zonnebril op de neus of in de haren verspreidden de muzikanten een fijne energie over het publiek. Sanusi is gezegend met een soulvolle stem en ging in het Engels in interactie met haar publiek, wat helemaal in het plaatje paste. De fijne mix tussen jazz, r&b en soul deed het weinige publiek wat voorzichtig bewegen. De jazzy grens tussen plezierig en rommelig werd niet altijd bewaard, waarbij hoofdzakelijk bij het laatste nummer niet elk instrument echt een meerwaarde had. Als de band nog wat meer finetunet in de songs en erin slaagt elk instrument volledig tot haar recht te doen komen, zouden ze niet misstaan op een voorlopig klein podium op Couleur Café.

© CPU – Ann Carpentier

Volgens de loting op voorhand zou Christina Sapalo normaliter als eerste het podium sieren, maar doordat een bandlid van Jazz Sanusi nogal gehaast was, speelden ze haasje-over met elkaar. Doordat de twee opeenvolgende bands nogal een gelijkaardige vibe uitstraalden, sprong Christina er misschien wat minder uit dan wanneer ze een andere plaats op de avond had gekregen. De band van de Luandees-Angolaanse zangeres bracht overigens ook een soort mengeling van soul en r&b. Geen enkel nummer sprong er echt uit, maar het algemene sfeertje dat ze verspreidden vonden wij wel aangenaam. De zangeres durfde bovendien een meezingmomentje aan; dapper en bovenal erg geslaagd.

© CPU – Ann Carpentierd

Een thuismatch werd het voor Turnhoutenaar Richmond Banahene alias King Richie. Een rapper met ervaring, want in 2012 en 2013 speelde hij al voorprogramma’s van onder andere Boef en Gers Pardoel. Na een studie en een stop van enkele jaren, startte de rapper een zoektocht naar een nieuwe sound en die kwam hij aan ons voorstellen. King Richie legt het concept en komende ep Het Zielige Verhaal Van Een Onzekere Jongen bij aanvang uit, een gevoelige jongen die zich schuilhoudt achter het imago van King. Hij rapte op zijn backingtrack van coole beats of reggaeton met meestal voorspelbare teksten over drugs en Bentleys. Het was wachten tot zijn laatste nummers tot hij de facade van stoere rapper wat liet zakken door zich open te stellen en te vertellen over angsten en zijn pasgeboren dochtertje. De teksten werden wat minder oppervlakkig en het talent stak wat meer de kop op. Als de komende ep meer ruikt naar de twee laatste nummers en minder naar de eerste drie, zijn wij enthousiast.

© CPU – Ann Carpentier

Een uitvoerige soundcheck ging de passage van Farfar vooraf. Niet verrassend, want het werd al snel duidelijk dat het heel erg om het instrumentale zou draaien. Hoewel saxofonist en pianist nieuw in de groep waren, leek het vijftal wel reeds sterk op mekaar ingespeeld. Farfars muziek is een mengelmoes van Spaanse en Noord-Afrikaanse invloeden, waarbij sfeerschepping het hoofdingrediënt vormt. De band zorgde voor dromerigheid en danspassen dankzij onder meer fijnzinnig en gevarieerd slagwerk. Een tijdslot van twintig minuten doet een groep als Farfar, waar het creëren van een bepaalde stemming centraal staat, weinig eer aan. De nummers am sich zijn geen hapklare brokken, maar kleine opzichzelfstaande verhaaltjes. Na drie liedjes keken we niet verrast op wanneer we de betonnen vloer van het jeugdhuis zagen onder onze voeten en niet het hete zand van de Sahara. Kreeg de band een uur speeltijd, dan deden we dat ongetwijfeld wel.

© CPU – Ann Carpentier

De voorlaatste naam op de affiche pakte het wat ingetogener aan. Imaginary Sister kreeg de zaal volledig stil met hun breekbare kortverhalen. Zangeres Kathy Vanhout probeerde de menigte te begeesteren met haar zachte zoetgevooisde stem. Ze liet zien dat ze moeiteloos de hoogte in kon gaan, maar nog meer raakte ze wanneer ze stilletjes fluisterzong, zoals ze in het merendeel van de tijd deed. Gitarist Vik Hardy wisselde af tussen de akoestische en elektrische gitaar, en was op weinig foutjes betrappen in zijn dynamisch spel, al stond de gitaar niet perfect afgestemd. Hoewel alles wel smaakvol werd gebracht, moet gezegd dat de songs op zichzelf ons nooit echt helemaal konden boeien.

© CPU – Ann Carpentier

De opvallendste outfits werden tot op het einde van de avond opgespaard. Het duo van plush baby had kleren aan dat de naam van de band alle eer aandeed. Bovenop een backingtrack voegde de band zelf live nog wat toetsen, een basgitaar en vocals toe, en een gezonde dosis gekkigheid. De basis van de sound werd gelegd met een soort van synthpop, enkele scherpe randjes zorgden ervoor dat de songs opvielen. Soms deed het denken aan Bo Burnhams “How the World Works” wanneer de effecten op Nicolas Annés stem werden losgelaten. Wanneer hij en Caitlin Talbut (Bluai) samen zongen, leek The xx nooit echt ver weg, maar het merendeel van de tijd klonken ze gewoon als plush baby, een sound die niet meteen met een andere te rijmen viel. Verfrissend ten opzichte van andere bands op de avond was dat hier wat meer variëteit in de muziek van de band stak, wat zorgde voor een interessante set.

De Sound Track-voorronde in Turnhout werd er een van aanzienlijk niveau. Kiezen is verliezen, maar dit was voor ons de top 3 van de avond:

3. plush baby
2. Jazz Sanusi
1. Farfar

Na het zien van al dit jong geweld, kunnen we alleen maar aanraden zelf eens een kijkje te gaan nemen op een van de vele voorrondes. Een overzicht daarvan vind je hier.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

63 posts

About author
Vrienden noemen me 'Boh'
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Debuutsingle plush baby - "Run Run"

Het duo Caitlin Talbut (BLUAI, BLOND) en Nicolas Anné (Saving Nico) bundelt de krachten voor een nieuw project. Die muzikale zuigeling werd…
InstagramLiveRecensies

Sound Track 2023: Finale Vlaams-Brabant @ Het Depot (Leuven)

Het is nu al het derde keer dat VI.BE en de livesector in Vlaanderen Sound Track organiseren, een kansenparcours waarbij in alle…
InstagramLiveRecensies

Sound Track 2023: Finale Brussel @ Ancienne Belgique (Brussel)

Na een reeks voorrondes langsheen jeugdhuizen in Oudergem, Jette, Sint-Agatha-Berchem en Laken was het gisteren tijd voor de ontknoping van de Brusselse…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.