LiveRecensies

Fleddy Melculy @ Mezz: Absurdistische metalmachine

© CPU – Nathan Dobbelaere (archief)

Ondanks dat Fleddy Melculy’s nieuwste album Antichlist al een paar maanden in de schappen ligt, zitten de heren nog volop in de feeststemming. Die stemming zal de komende tijd zeker niet veranderen, want de band maakt zich op voor het tweede deel van de albumclubtour. Gisterenavond werd deze tour afgetrapt in een goed gevulde Mezz, waarna de Hallenaren doorheen heel Nederland en België trekken. Wij trokken ons T-shirt van Metallica aan, namen een grootverpakking aan Bifi Rolls mee en verplaatsten ons richting Breda om een avondje getuige te zijn van de absurditeit van Fleddy en zijn mannen.

Afgetrapt werd er met het Drentse gezelschap van Skroetbalg. Met een verse lading Jupilers en onder de tonen van Duo Karsts culthit “Ik Heb U Lief”, het volkslied van de hunebeddenprovincie, betrad de groep het podium met maar een doel: keihard rocken met nummers over bier, zuipen en vechten. Dat de liefde voor hun eigen provincie groot was, getuigde het alles behalve christelijke “Drenthe Godverdomme” wel. Ondanks dat de mannen ver van hun eigen, vertrouwde stukje Nederland waren, zaten ze er vanaf de start lekker in en kregen ze het publiek volledig mee. “Koning van de N34” werd tijdens het tweede refrein volledig meegeschreeuwd en ook “Ponypark”, dat over het verbieden van paardrijden gaat, werd luidkeels meegeblèrd.

Tijdens hun opkomst beloofde de band ons nummers over bier en zuipen, al duurde het tot “Bakkie de Man” tot we daar aan mochten geloven. Tot vechten kwam het gelukkkg niet tijdens “Stompen in de Kroeg”, maar tot moshen des te meer en zo waren we al vroeg op de avond getuige van de eerste mini-moshpit. Als afsluiter knalde Skroetbalg een cover van Motörheads megahit “Ace of Spades” doorheen de speakers en stoomde het ons letterlijk en figuurlijk warm voor de Fleddy en zijn mannen.

Om klokslag half tien was het de beurt aan Fleddy Melculy om het podium van zijn geliefde Mezz te betreden. Het popcentrum is door de jaren heen zowat de tweede thuis geworden voor de groep en mocht gisterenavond voor de vierde keer dienst doen als de kerk waar Fleddy Melculy maar al te graag in predikt. Met het recente album onder de arm waren er genoeg nieuwe teksten om op het volk los te laten. Lang moesten we er niet op wachten, want met het toepasselijke “LET’S GO” werd de absurdistische machine in gang getrapt.

Het nieuwste album Antichlist was, zoals we vooraf al redelijk simpel konden voorspellen, de hoofdrolspeler van de avond. En dat er fans van de plaat in de zaal aanwezig waren, was duidelijk een understatement. “NEE!”, “VANDAAG NOG WEL” en “DUDEDEEDURTWO” werden onder luid kabaal onthaald, waardoor het optreden een vlammende start kende. Wat ook meehielp was dat de gebroeders Kamerlink hun lolbroeken meegenomen hadden en het publiek vanaf de eerste seconde volledig in hun macht hadden.

Dat debuutplaat Helgië in Nederland een bijna even groot succes was als bij ons in België, werd tijdens “Brood” en “Geen vlees wel vis” nogmaals flink duidelijk gemaakt. De twee nummers veranderden de zaal in een als maar meer bewegende mensenmassa die al moshend van links naar rechts bewoog. De kelen gingen pas echt open toen het vijftal “T-shirt van Metallica” op het publiek afvuurde.

Nadat de band tijdens “Varken” nogmaals alles gaf, dook ze de backstage in om even naar de nodige adem te happen. We konden merken dat de sfeer in de zaal er duidelijk goed in zat, want het publiek overstemde de stilte met luid gejoel en applaus. Toen de nieuwe sets longen eenmaal in de lichamen zaten, was het tijd om met “SLAVENDRIJVER” de toegift in gang te steken. De toeschouwers wilden echter een ander nummer en de ‘We want Apu’-chants vulden de zaal. Tot groot plezier van het publiek werden de gebeden gehoord en werd “Apu van de nightshop” last-minute de setlist ingefietst. Daar hield het qua verrassingen echter nog niet op, want Tusky-frontman Vladimir Stevic werd uit de backstage getoverd om mee te doen op het afsluitende “Feestje in uw huisje”. Een feestje werd het en de band stuurde het publiek aan om nog een keer volledig uit hun dak te gaan, voordat ze ons met een voldaan gevoel richting de uitgang stuurde. De absurdistische metalmachine van Fleddy en zijn mannen draaide ook gisterenavond op volle toeren en liet ons, net als de rest van het publiek, denderen door de Mezz.

Fleddy Melculy: Facebook / Instagram / Website
Skroetbalg: Facebook / Instagram / Website

Setlist:

LET’S GO!
VANDAAG NOG WEL
NEE!
GOD IS EEN KAPPER
Fuck Uw Vrienden
DUDEDEEDURTWO
GEEN NIEUWS
FREDDIE
668
NIKS
KORREL ZOUT
FAKE
Brood
Geen vlees wel vis
T-shirt van Metallica
GEEN TIJD VOOR SPIJT
Varken

SLAVENDRIJVER
IK BEN KWAAD
Apu van de nightshop
Feestje in uw huisje

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Graspop maakt affiche compleet met onder andere John Coffey, Fleddy Melculy en Deez Nuts

Nu het festivalseizoen bijna voor de deur staat, maken steeds meer organisatoren hun line-up compleet. Ook Graspop lost vandaag zijn laatste namen…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Onder andere Heideroosjes, Danko Jones en Fleddy Melculy naar Alcatraz 2024

De Sint is vandaag in het land en is ook gul met festivalnamen. Alcatraz Open Air 2024 verwent de brave festivalgangers met…
Features

Voorbeschouwing Jera on Air 2023

Jera on Air staat weer bijna voor de deur. Over net iets meer dan een week gaat het festival van de lage…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.