Nieuwe singlesOude BekendenRecensies

Nieuwe single Tom Odell – “Black Friday”

© CPU – Ymke Dirikx

Wie Tom Odell zegt, zegt melancholische muziek. De Britse singer-songwriter kreeg een maand geleden nog de festivalbeker van StuBru voor ‘Beste Meezinger’ voor zijn performance van “Another Love” op Pukkelpop. En hoewel de meningen van dat optreden sterk verdeeld waren, heeft Odell met nummers zoals “Heal”, “Grow Old with Me” en “Butterflies” al bewezen dat hij meer in zijn mars heeft dan ‘die ene hit van TikTok’. Al blijft “Another Love” waarschijnlijk voor velen dé single waaraan ze Tom Odell zullen herkennen. Het wordt moeilijk om zo’n hit – die tien jaar na datum nog steeds razend populair is – te overtreffen. De intrede van “Black Friday” kan daar misschien toch verandering in brengen.

Het is mogelijk dat zijn nieuwste single bekend in de oren klinkt. Op sociale media doen er namelijk al enkele weken flarden van het lied de ronde. Ook wie de laatste maanden naar een van Toms concerten ging, werd getrakteerd op zijn nieuwe ballade. En die start met – hoe kan het ook anders – eenvoudige noten op de piano. Die eenvoud staat Tom Odell goed. De simpele klanken geven de nodige ruimte aan de ontroerende tekst waarin Tom enkele onzekerheden en twijfels op een zeer poëtische en oprechte manier uit de doeken doet. Hij gebruikt talloze metaforen om te praten over de onrust in zichzelf, de wens naar een beter lichaam en de twijfels in zijn relatie. Al die gevoelens vat hij samen in het ultieme metafoor voor chaos, namelijk “Black Friday”. Het geheel van de opgebouwde emoties laat hij exploderen in een dramatische climax, waardoor er een ontlading ontstaat van alle opgebouwde ontroering en we niet anders kunnen dan een traantje wegpinken.

Tom heeft het alleszins begrepen: hij is een krak in het creëren van melancholische ballades en blijft doen waar hij goed in is.

Facebook / Instagram / Website / Twitter

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Tom Odell - Black Friday (★★★½): Bloedeerlijk minimalisme

Meer dan tien jaar nadat je een grote hit scoort een zowaar nóg grotere hit scoren met datzelfde nummer? Het is de…
2023FeaturesInstagramUitgelicht

De 101 beste singles van 2023

Voordat we het nieuwe jaar ingaan, hebben we nog enkele eindejaarslijstjes voor te stellen. Nadat we al de beste albums, ep’s, debuten…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.