Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Joni Mitchell – “Like Veils Said Lorraine”

Heel wat oudere artiesten brachten de laatste decennia meerdere verzamelingen van bootlegs, b-kantjes en onuitgebrachte nummers. Bob Dylan en Neil Young zijn daar met hun ‘bootleg series’ en ‘archives’ het schoolvoorbeeld van, maar ook generatiegenote en minstens even grote legende Joni Mitchell is de afgelopen drie jaar in gang geschoten. Dat levert nu voor het eerst ook een nummer op dat nooit eerder werd uitgebracht en na haar verassingsoptreden op Newport Folk Festival vorig jaar en het one-off concert in The Gorge dit jaar kunnen we met zekerheid zeggen dat daar nog steeds heel veel mensen gelukkig van worden.

“Like Veils Said Lorraine” werd door de Canadese zangeres opgenomen eind 1971 of begin 1972. Dat de stijl van Blue, dat in 1971 verscheen, en de klanken van For The Roses, dat een jaar later werd uitgebracht, zich volledig drukken op deze single wordt al van bij het begin duidelijk. Mitchell begeleidt zichzelf op de piano en enkel met haar emotionele pianospel en haar meeslepende, engelachtige stem weet ze ons voor de gehele doch korte duur van het nummer te betoveren en te ontroeren. Met enkele hoge uithalen illustreert ze nog eens de ferme rek op haar stembanden, die ó zo kenmerkend was voor Blue en daarmee kunnen we niet anders dan vaststellen dat een volledig uitgewerkte en net iets langere versie van “Like Veils Said Lorraine” net zo goed op het iconische album had kunnen staan. Deze song is zeker en vast een meerwaarde aan het rijke oeuvre van de Canadese zangeres en zou in al haar simpele schoonheid wel eens een hoogtepunt van Archives Volume 3 kunnen zijn.

Archives Volume 3 verschijnt op 6 oktober.

Facebook / Instagram / Twitter / Website

Beluister de singles van de week op onze Spotify.

458 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
AlbumsRecensies

Courtney Marie Andrews - Loose Future (★★★½): Binnenkort valt alles op z'n plaats

Ondanks dat ze nog maar eenendertig is heeft Courtney Marie Andrews er al een zeer mooie carrière op zitten. De Amerikaanse singer-songwriter…
Features

Record Store Day 2022: Tien releases om naar uit te kijken

Op zaterdag 23 april is het weer Record Store Day; de feestdag bij uitstek voor liefhebbers van vinylplaten in al haar facetten….
AlbumsFeatured albumsRecensies

Jenny Hval - Classic Objects (★★½): Een bar audiolandschap en ongeplante zaadjes

Jenny Hval staat al langer dan vandaag op onze radar. Zelfs als je haar niet wilt leren kennen, zal je ooit wel…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.