Features

Record Store Day 2022: Tien releases om naar uit te kijken

Op zaterdag 23 april is het weer Record Store Day; de feestdag bij uitstek voor liefhebbers van vinylplaten in al haar facetten. Over de hele wereld zullen we in onafhankelijke platenzaken gelimiteerde releases vinden van allerlei platen, picture discs en gekleurde platen, maar ook heruitgaven van onvindbare platen en spiksplinternieuwe releases met nog nooit eerder uitgebracht materiaal. Bij Dansende Beren willen we jullie dan ook niet onthouden van deze tien mooie releases!

Iggy Pop – Live in Berlin (2LP)

Iggy Pop is zo’n beetje een vaste waarde geworden op de jaarlijkse releaselijst van Record Store Day. Vorig jaar nog verscheen met RSD een 2LP met daarop zijn optreden in The Channel in ’88. Ook dit jaar kunnen we rekenen op een grandioze liveopname waarin we het beste te horen krijgen van zowel Iggy’s solowerk als zijn muziek met The Stooges. Live in Berlin verscheen al eens op vinyl in 1994 maar is ondertussen zo goed als onmogelijk te vinden; we mogen ons dus gelukkig prijzen met deze heruitgave. Wie Iggy Pop live aan het werk wil zien, moet even afreizen naar Frankrijk. Bij Le Zenith in Lille ben je dan aan het juiste adres; de levende legende speelt er op 10 mei in het kader van zijn Free Tour.

Nick Cave & The Bad Seeds – Live Seeds (2LP)

Nick Cave & The Bad Seeds hebben natuurlijk geen introductie nodig. Live Seeds werd opgenomen tijdens “The Henry’s Dream Tour” die in 1992 plaatsvond; hetzelfde jaar waarin Henry’s Dream  werd uitgebracht. Het mag dan ook geen verrassing wezen dat dit live-album bestaat uit een combinatie van publieksfavorieten zoals “The Mercy Seat” en nummers van op Henry’s Dream zoals “Jack The Ripper” en “John Finn’s Wife”.

St. Vincent – The Nowhere Inn (Official Soundtrack) (LP)

St. Vincent bracht vorig jaar niet alleen een sterk album uit, maar kwam ook met een film: The Nowhere Inn. Die film ging uiteraard gepaard met een soundtrack en speciaal voor Record Store Day wordt deze op vinyl gedrukt. De negentien nummers zullen te beluisteren zijn op een oranje vinyl. Negentien nummers lijkt misschien nogal veel, maar samen zijn ze nog niet eens goed voor een half uurtje aan muziek. Wie op voorhand de muziek eens wil checken, kan uiteraard de film bekijken of gewoon al eens luisteren op Spotify.

Rory Gallagher – San Diego ’74 (2LP)

Dat 1974 een boerenjaar was voor blueslegende Rory Gallagher blijkt nog maar eens. Zijn bekendste live-album Irish Tour ’74  heeft bij vele bluesliefhebbers een vast plekje in hun plattencollectie. Nu kunnen zijn fans daar nog een live-album dat in 1974 werd opgenomen aan toevoegen. Hoewel de release bestaat uit een dubbelplaat staan er maar 7 nummers op het gehele live-album, wat betekent dat we heel wat uitgespannen gitaarsolo’s zullen krijgen zoals we gewoon zijn van de Ierse legende.

Morcheeba – Blackest Blue – The Remixes (12″ vinyl)

Vorig jaar bracht Morcheeba met Blackest Blue een nieuw album uit waarop ze trouw bleven aan hun chille elektronische sound. Enkele nummers van dat album worden voor Record Store Day in een nieuw jasje gestoken. Zo maakte Orbital van “Namaste” een drum and bass versie terwijl Gui Boratto house introduceerde in “Sounds Of Blue”. Het is niet de eerste keer dat Morcheeba voor RSD enkele remixen op vinyl uit bracht en in 2019 waren deze al snel uitverkocht. Wie geïnteresseerd is twijfelt dus best niet te lang!

Lou Reed – I’m So Free The 1971 RCA Demo’s (1LP)

Op 27 oktober 1971 vond de eerste opnamesessie van Lou Reed als solomuzikant plaats. Op deze release horen we Lou Reed op een manier zoals we dat nooit echt eerder hebben gedaan. Heel wat songs vinden we later ook terug op zijn eerste twee soloalbums Transformer en Berlin. Deze nieuwe release neemt ons mee door het opnameproces van een legende.

Nico – Live at The Hacienda ’83 (1LP)

Het merendeel van de mensen kent Nico voornamelijk vanop het baanbrekende The Velvet Underground & Nico, waarop ze samen met eerdergenoemde Lou Reed de zangpartijen voor zich nam. Na haar kortstondige samenwerking met The Velvet Underground ging Nico solo verder; met het album Chelsea Girl bracht ze dan ook een sterk debuut ten gehore. 5 jaar voor ze overleed trad Nico op in The Hacienda waar ze vooral nummers uit haar latere albums en haar samenwerking met The Velvet Underground speelde. Afsluiten doet ze met een beklijvende en beladen versie van “The End”, oorspronkelijk van The Doors, wiens frontman, Jim Morisson, een affaire had met Nico.

Sam Fender – Alright/ The Kitchen (Live)  (7″)

 

Sam Fender is een van de nieuwe leiders van het Britpop-genre. Zijn debuutalbum Hypersonic Missiles wist het in 2019 tot op de eerste plaats van de Britse albumlijst te schoppen. Ook vorig jaar kwam Fender met een nieuw album; Seventeen Going Under met daarop de gelijknamige titeltrack die hem een wereldhit opleverde. Met “Alright” en “The Kitchen” worden we getrakteerd op twee nummers die nog niet eerder op vinyl verschenen.

Joni Mitchell – Blue Highlights (1LP)

Joni Mitchell liet onlangs haar muziek van Spotify halen; haar fans mogen van geluk spreken dat Mitchell en haar management volop inzetten op het fysiek releasen van haar muziek, iets dat lang niet altijd vanzelfsprekend is geweest. Blue vierde vorig jaar zijn vijftigste verjaardag en dat herinnerde ons eraan dat het album een absoluut meesterwerk is. We mogen dan ook tevreden zijn met Blue Highlights waarop we demo’s, out-takes en live-performances vinden van Blue.

Miles Davis – What it is: Montreal live ’83 (2LP)

Afsluiten doen we met een release voor de liefhebbers van jazz. In 1983 speelden jazzlegende Miles Davis en zijn begeleidingsband een wervelende set op het Montreux Jazz Festival. Na een net geen 40 jaar is het optreden met oog voor precisie gemixt en gemasterd en dat resulteert in de eerste vinylrelease van dit legendarische concert.

Verder vinden we ook nog releases van onder ander David Bowie, Prince en The Doors terug op de releaselijst van RSD. We kunnen dus met zekerheid zeggen dat 2022 een goed jaar is voor vinylliefhebbers. Alsof dat allemaal nog niet genoeg was werd onlangs ook nog bekend gemaakt dat Whispering Sons de Belgische ambassadeur wordt van RSD2022. Wie vroeg een RSD-release aankoopt zal hier een gratis 7″ vinyl bijkrijgen met daarop live-opnames van “Surface” en “Flood”. Het moet gezegd worden; de Record Store Day van 2022 wordt een fantastische editie en we kijken er dan ook reikhalzend naar uit.

Ontdek alle releases en events op de website van Record Store Day.

Ontdek nog meer muziek op onze Spotify.

219 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single Lou Reed - "Open Invitation"

In oktober zal het al tien jaar geleden zijn dat Lou Reed overleed. De legendarische artiest, die zijn doorbraak kende bij The…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Yves Tumor - Praise a Lord Who Chews but Which Does Not Consume (Or Simply, Hot Between Worlds) (★★★★): Rusteloze creatieveling drijft zichzelf in het nauw

Wat betreft retro terug modern en fris laten klinken, zijn er maar weinigen die hun stiel zo vastberaden uitoefenen als Yves Tumor….
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Alabaster DePlume, STAKE, Whispering Sons en meer naar Boomtown!

Van 14 t.e.m. 23 juli wordt Gent het epicentrum van kunst en cultuur. Tijdens de eerste zeven dagen van de Gentse Feesten…

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.