LiveRecensies

Pitou @ Cultura Nova (Spiegeltent): Pure pracht

© Rosa Quist (archief)

Cultura Nova is een jaarlijks terugkerend, tiendaags internationaal theaterfestival in Heerlen en omgeving. Het festival biedt theater, film, dans, muziek en beeldende kunst, vaak op ongewone locaties. Niet ongewoon, maar daarom niet minder prachtig: de wonderschone spiegeltent van Cultura Nova, waar elke avond een andere act in de spotlight staat. Wat ons betreft misschien wel de mooiste festivaltent die er is. Bij een mooie omgeving hoort uiteraard mooie muziek en de Nederlandse Pitou Nicolaes mocht die rol gisteravond vervullen.

Dat de Nederlandse vrouwen aan een sterk muziekjaar bezig zijn moge duidelijk zijn: Robin Kester en Amber Arcades brachten in februari twee parels van albums uit, waarna Pitou haar langverwachte debuutalbum in maart eindelijk kon presenteren. Met een piekfijne begeleidingsband is het geluid niet enkel op album, maar ook live flink uitgebreid. Naast de gitaar en drums, schitteren nu ook een bassist en saxofonist aan de zijde van Pitou. Afwisselend tussen oorverdovend stille en meer luchtige liedjes, hield ze de aandacht van de toch redelijk gevulde spiegeltent moeiteloos vast.

Van meet af aan was duidelijk: wie kwam om gezellig vervroegd weekend te vieren of de zomervakantie rustig na te bespreken, kwam van een koude kermis thuis. Dit is muziek die de volle aandacht verdiend, monden dicht, oren open en ogen soms gesloten. Met een prachtige opening middels “Devote”, dusdanig intrigrerend dat het publiek achter in de tent zijn weg snel naar de voorste rijen vond, was de toon direct gezet. Het geluid, haarfijn afgesteld op het perfecte volume, zorgde ervoor dat het geheel intiem en soms zelfs huiselijk aanvoelde. Bijkomend voordeel was dat elke bries van de saxofonist en elke tik van de drummer hoorbaar waren.

Bij vlagen was het spel van het vijftal niet enkel wonderschoon, maar ook dynamisch en voor enkele aanwezigen zelfs dansbaar. Nummers als “Big Tear” en “Dancer” zorgden zodoende voor de nodige afwisseling. Een bijkomstigheid was helaas dat niet enkel de dynamiek zijn weg vond: ook de gesprekken in de tent laaide op. Dat dit ook op het podium hoorbaar was bleek later, toen Pitou vriendelijk verzocht om de gesprekken buiten de tent voort te zetten. Wat ons betreft een verademing, gezien er in de stuk voor stuk uitgebalanceerde liedjes dusdanig veel mooie details verscholen zaten. In het bijzonder bij nummers als “Knife” en “Helium”, waarbij de stilte als een deken over het publiek viel. Dat er wederom monden openvielen tijdens deze songs had niks te maken met gepraat, maar met pure bewondering.

Meer richting het einde van de set werden we getrakteerd op wat misschien wel het mooiste nummer van Pitou is: “Cut A Hole”. Afgelopen week kwam een prachtige liveversie van dit lied uit en de aanwezigen mochten gisteravond dit kunststukje kosteloos meemaken. De saxofoon deed bij vlagen denken aan de sfeer die artiesten als Bon Iver soms weten neer te zetten tijdens liveshows, maar we zouden Pitou en haar band te kort doen door ze teveel te vergelijken met anderen.

Geheel op eigen wijze maakte de Nederlandse gisteravond indruk. Het zijn niet velen gegeven om een festivaltent, gevuld met aanwezig publiek dat de artiest waarschijnlijk niet kent, te blijven boeien. Wat ons betreft is met dit optreden het einde van het festivalseizoen definitief in zicht, maar laat dit voor Pitou het begin zijn van een zegetocht langs de grote festivals in binnen- en buitenland.

Wie de artieste dit jaar nog live wil zien gaat het best even naar de websitePitou speelt namelijk nog enkele shows in onder andere Rotterdam (6/9), Lokeren (27/10) en Brussel (31/10).

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Devote
Big tear
Greed
Problems
Knife
Animal
Dancer
Give me a Glass
I Fall Asleep So Fast
Comfort
Debt of a Lover
Helium
Cut a Hole
Angel

Related posts
AlbumsRecensies

Natalie Jane - Where Am I? (★★): Tienerpop met een mooie stem

Ze maakt nog maar sinds 2021 muziek, maar de wereld leerde Natalie Jane vorig jaar pas echt kennen toen ze viraal ging…
Nieuwe singlesOntdekkingen van "Den Beir"

Nieuwe single Inge Lamboo - "Easy"

Inge Lamboo is een Nederlandse muzikante die voornamelijk bekend is van TikTok. Daar ging ze een aantal keer viraal met Engelstalige covers…
AlbumsRecensies

Mae Muller - Sorry I'm Late (★★★): Al wankelend naar de top

Je hoeft niet met winst te gaan lopen om een bloeiende carrière op te bouwen. Dat bewees de Britse zangeres Mae Muller…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.