InstagramLiveRecensies

The Killers @ Pukkelpop 2023: Afgelikt, afgesloten

© robloud

Qua hitmachines uit de vroege jaren 2000 vind je ze tegenwoordig nog amper even relevant als The Killers. Voor een groot deel heeft de band dat uiteraard te danken aan de onsterfelijke status die “Mr. Brightside” intussen heeft vergaard, maar het succes van Brandon Flowers en zijn gevolg enkel en alleen toeschrijven aan die monsterhit zou zonde zijn. Zoals ze vorig jaar nog op Rock Werchter bewees, heeft de band een heel mooi aantal meekweelmomenten. Dat het charisma van Flowers een grote rol speelt in het enthousiasme van het publiek, is uiteraard nog een extra factor die de shows van de band steevast memorabel maakt.

De groep had een uur en een kwartier de tijd om de Pukkelpoppers met een euforisch gevoel huiswaarts te sturen, dus vond het dan ook niet nodig om er doekjes om te winden. Met klassiekers als “Human” en “Smile Like You Mean It” helemaal aan het begin van de set liet Flowers de menigte dan ook al heel snel uit zijn hand eten. Net daarom is The Killers een ideale headliner om Pukkelpop af te sluiten. Zowel het oude als het jonge publiek kweelde de grote hits van begin tot eind te mee, met de man met de hagelwitte tanden als dirigent van het orkest. The Killers bespeelt de massa als geen ander, er kon zelfs een woordje Nederlands vanaf op een gegeven moment.

Qua showgehalte en productie is een optreden van de band uit Las Vegas uiteraard altijd een lust voor het oog, al was die wel nog voor een heel groot deel hetzelfde als de vorige keer in België en is het uiteraard een stukje minder spectaculair dan die van bijvoorbeeld Billie Eilish. “All These Things” en “Caution” waren op dat vlak het spectaculairst, met een brandende portie spetters en confetti in de Belgische landskleuren. “Runaways” had al dat gedoe echter niet nodig, maar schoot raak met een heerlijke gitaarsolo en werd luidkeels meegekweeld door de mensen op het grasplein.

Eén element van de show verdween dan wel weer helemaal. Het viertal raakte onlangs namelijk verwikkeld in een relletje door in Georgië ook Russen ‘brothers and sisters’ te noemen tijdens het drummen van een fan tijdens “For Reasons Unknown”. Erg in de smaak viel dat niet, dus om een mogelijke cancelling en verdere controverse te voorkomen werd het nummer dan maar volledig geschrapt en vervangen door Flowers die ‘the beautiful thing about music is that it unites us all’ aan de menigte probeerde te verkopen. Jammer van het nummer, maar misschien niet zo’n slechte zet van The Killers zelf.

Dat het de laatste uurtjes waren, was op gegeven momenten ook wel te merken aan de respons van het publiek. De deepcuts die eerder nobele onbekenden waren voor de minder toegewijde fans deden de show bij momenten een beetje wegzakken. Goed, het warme weer en de opgestapelde vermoeidheid speelden daar ongetwijfeld een grote rol in. “When We Were Young” deed handen en humeuren dan wel weer stijgen. ‘He doesn’t look a thing like Jesus’, kan onmogelijk over Flowers zelf gaan, want wanneer hij op zijn best is en zijn publiek mee op sleeptouw neemt, lijkt het wel alsof er een nieuwe Messias is opgestaan.

Om af te sluiten kon dat ene nummer met bijna mythische proporties uiteraard niet ontbreken. Misschien wel daarom besloot de headliner van gisteren om maar liefst twee verschillende versies van Mr. Brightside te spelen. De eerste poging moest iets van een remix belichamen, maar zorgde vooral voor wat verbazing onder de enthousiastelingen die stonden te wachten om de monsterhit mee te schreeuwen. Gelukkig voor hen kwam er nadien ook nog een volwaardige versie die honderden gsm’s de lucht in liet gaan. Drummer Ronnie Vannucci Jr. probeerde na afloop het publiek zelfs nog even op te hypen, maar dat leidde niet echt ergens toe. Een nogal bizar einde van een anders degelijke show dus.

Na een heel eclectisch weekend was The Killers dus een zeer gepaste headliner. Degenen die nog eens stevig de dansbenen wilden losgooien of de stembanden een finale genadestoot wilden toedienen, waren aan de Main Stage aan het juiste adres. Even goed was rustig uitbollen op een afstandje perfect mogelijk, aangezien het ook visueel en qua hitgehalte een meer dan aangename luisterervaring was. Flowers en zijn bende zijn nog steeds een vaste waarde en zoals ze gisteren opnieuw bewezen, is er weinig kans dat ze teleurstellen.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Alle recensies van Pukkelpop 2023 lees je hier.

Setlist:

Human
Spaceman
Smile Like You Mean It
Running Towards a Place
The Way It Was
Shot at the Night
Somebody Told Me
Runaways
Rut
Caution
Dying Breed
Read My Mind
All These Things That I’ve Done
When You Were Young
Mr. Brightside

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single The Killers - "Your Side of Town"

Minder dan een week geleden nog maar zette The Killers een punt achter Pukkelpop 2023 met een concert zoals we dat konden…
FeaturesInstagramUitgelicht

Nabeschouwing Pukkelpop 2023: Muziek is van iedereen!

Het doek is gevallen, the show’s over. Pukkelpop 2023 was een bij momenten bloedhete editie en dat kwam niet enkel door de…
InstagramLiveRecensies

Pukkelpop 2023 (Festivaldag 4): Overal vuurwerk

De allerlaatste dag van Pukkelpop 2023 was er opnieuw eentje die baadde in een loodzware hitte. Een stralende festivaldag met andere woorden,…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.