AlbumsFeatured albumsRecensies

Greta Van Fleet – Starcatcher (★★★½): Muzikale hoogstandjes met hier en daar wat opvulling

Zes jaar geleden zorgde Greta Van Fleet met zijn allereerste ep voor heel wat verdeelde meningen. Dat de Amerikaanse rockband stuk voor stuk uit fantastische muzikanten bestaat, staat natuurlijk buiten kijf, maar de groep werd voornamelijk een gebrek aan originaliteit verweten. De invloeden van het legendarische Led Zeppelin zijn dan ook altijd heel nadrukkelijk aanwezig, maar gezien die band – los van enkele kortstondige reünies – al meer dan veertig jaar niet meer bestaat, mogen we toch vooral blij zijn dat er enkele jonge wolven de traditie verderzetten.

Ook op Starcatcher zijn die invloeden heel dichtbij, maar Greta Van Fleet weet wel genoeg eigen elementen toe te voegen om niet te worden gedegradeerd tot rip-offs. Zo wordt het album op gang getrapt met de synthesizers en elektronica die als intro van de semi-ballad “Fate Of The Faithful” dienen. Voor de rest blijft de succesformule wel dezelfde als op de twee voorgaande albums: strakke riffs, vette en bluesy gitaarsolo’s en natuurlijk de vocale uithalen van Jake Kiszka, die ieder mens met emoties wel kippenvel weten te bezorgen.

Het risico van een zeer herkenbaar geluid hebben is natuurlijk ook wel dat het na een eindje allemaal hetzelfde begint te klinken, of dat het gewoon zou gaan vervelen. De Amerikaanse band weet dat natuurlijk zelf ook al en dat wordt – de ene keer al beter dan de andere – opgevangen met nummers zoals “Waited All Your Life”, dat voornamelijk op akoestische instrumenten teert. Helaas is dat nummer dan weer niet onderhoudend genoeg om een grote meerwaarde te vormen op dit album, maar het helpt wel mee om eentonigheid tegen te gaan.

Toch is het een leuke afwisseling, die tussen uptemponummers en de halve ballads, zoals bijvoorbeeld ook het geval is bij het snelle “The Falling Sky” en het mythische, meeslepende “Sacred The Thread“. Dat zijn ook meteen de twee grootste hoogtepunten van het album, al moet gezegd dat ieder nummer dat als single werd uitgebracht van hoge makelij is. Het is dan ook jammer dat er ook enkele nummers op de plaat staan die misschien niet als opvulling bedoeld waren, maar wel zo aanvoelen. Zo is “The Indigo Streak” zeker niet slecht, maar weet het zich in tegenstelling tot de singles ook niet te onderscheiden van de rest, net zoals dat bij “Waited All Your Life” ook het geval was.

Het album had het dus prima zonder bepaalde nummers kunnen doen en had zo ook over de hele lijn een geheel van hoger niveau geweest. Met From The Fires bracht Greta Van Fleet al eens een ep uit die langer dan een half uur – langer dan heel wat reguliere albums – duurt, dus waarom niet nog eens een ep of album uitbrengen van die lengte, dat dan ook geen fillers nodig heeft?

Gelukkig zijn er wel meer sterke nummers dan nummers die slechts als opvulling dienen. Zo brengt “The Archer” ons weer volledig terug naar de typische Led Zeppelin-sfeer, bestaande uit psychedelische blues, straffe gitaarlicks en teksten over mystieke wezens. Het is ook binnen die ruige sound dat Greta Van Fleet zich het beste aardt. Waar “The Indigo Streak” braaf binnen de lijntjes kleurde, wordt het randje nu wel opgezocht en klinkt de band spannend, net zoals zijn grote inspiratiebron in zijn hoogdagen deed.

Ook op het einde blijft de eerdergenoemde afwisseling tussen semi-ballads en uptemponummers zeer aanwezig en deze keer zit daar gelukkig niets tussen dat moet onderdoen voor de rest. “Meeting The Master” is het ideale opstapje naar de toepasselijke afsluiter “Farewell For Now”, die wederom zo’n halve ballade is, die richting het einde losbarst en daarna weer volledig in zijn plooi valt. Het is meteen ook de samenvatting van Starcatcher; voornamelijk kalmere stukken, met hier en daar een ferme uitbarsting en in het geval van het gehele album ook enkele vergeetbare liedjes.

Over het algemeen is Starcatcher dus zeker wel een goede plaat, al had het gerust drie mindere nummers achterwege kunnen laten. Het had onze aandacht er op die manier zeker voortdurend weten bij te houden en had zo in zijn geheel ook een nog beter album opgeleverd. Gelukkig is de virtuositeit van alle bandleden nooit ver weg en krijgen we genoeg muzikale hoogstandjes en sterke nummers om het album meer dan de moeite waard te maken.

Op 12 november staat Greta Van Fleet in Vorst Nationaal.

Facebook / Instagram / Website

Ontdek “The Falling Sky”, ons favoriete nummer van Starcatcher, in onze Plaatje van de Plaat-playlist op Spotify.

473 posts

About author
Ik moet dagelijks 'ok boomer' aanhoren
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Rock Werchter 2024 (Festivaldag 1): Zonneslag bij heldere hemel

Waar de meeste kampeerders op Rock Werchter nog ontwaakten in een regenbui en het ploeteren was op de parkings, kreeg de weide…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Rock Werchter 2024 verrast met 15 nieuwe namen

Na de zelfbevestiging van Greta Van Fleet doorbreekt Rock Werchter de sleur van de werkweek met veertien nieuwe namen. Ditmaal zijn de vaste…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Ook Greta Van Fleet komt op donderdag naar Rock Werchter 2024

Er wordt al eens geklaagd dat er te weinig gitaarmuziek te horen is op Rock Werchter tegenwoordig. Bij de nieuwste naam zal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.