InstagramLiveRecensies

Queens of the Stone Age @ Rock Werchter 2023: Steen door de ruit

© CPU – Chris Stessens

Queens of the Stone Age is een graag geziene gast op Rock Werchter. Al sinds zijn laatste passage in 2018 smeken fans om de band opnieuw te boeken, maar pas in 2023 was er daar het ideale moment voor. Met het nieuw album In Times New Roman… onder de arm en een herboren Josh Homme achter de microfoon stonden de sterren alvast goed. Voor de liefhebbers van alternatieve rockmuziek was deze Queens of the Stone Age alvast het begin van een mooi laatste duo op de afsluitingsdag van Rock Werchter, want nadien zou Arctic Monkeys nog het beste van zichzelf geven. Eerst werd er weliswaar los door de muur gegaan met de Queens, want de band liet zich op geen foutje betrappen.

Dat je stipt om half tien op het podium trappelt, het publiek aanschouwt en al meteen een bepaalde cool uitstraalt, toont aan dat je als band sterk in je schoenen staat. Homme straalde niet de arrogantie uit die hij soms wel eens durft hebben, maar eerder een gevoel van dankbaarheid en trots. Dat werd ons meteen duidelijk toen “No One Knows” als eerste door de speakers knalde. Als je met zo’n knoert van een song kan openen, dan kan het alleen maar beter worden natuurlijk. De weide was op die manier ook volledig mee en iedereen sprong als een bezetene in het rond. Het blikje klassiekers was in het begin duidelijk nog niet op, want ook “The Lost Art of Keeping a Secret” zorgde voor euforie.

© CPU – Chris Stessens

Het publiek was duidelijk ook volledig klaar voor Queens of the Stone Age. De band was nog niet goed en wel begonnen of er werd al een persoon in de lucht gestoken, inclusief met een stuk van de vloer. Ook de stembanden werden nog eens tot de limiet gedreven en die waren duidelijk nog niet schor genoeg. Josh Homme keek en zag dat het goed was. Met een blik vol pretoogjes en een bepaalde stoere uitstraling was hij natuurlijk de man waar je enkel maar respect voor kan hebben. Hij zit duidelijk terug goed in zijn vel en wil dat ook met het fans delen die naar de shows van QOTSA komen kijken.

Voor een eerste nieuw nummer moesten we vijf liedjes wachten, maar met “Carnavoyeur” bleek dat al meteen een uitstekende keuze te zijn. De groove en de desertvibe die ook in de andere songs overheerst, werd ook hier uitstekend beheerst, waardoor het bijna niet opviel dat het een nieuw liedje was. Ook de andere nieuwe nummers in de set bleken perfect te blenden in het geheel, waardoor we kunnen concluderen dat er weer wat tijdloze klassiekers vastliggen in het arsenaal van de band. De setlist was dan ook eentje waar we niemand over zouden horen klagen, buiten het gemis van “Feel Good Hit of Summer” misschien.

© CPU – Chris Stessens

Vlak voor “The Way You Used to Do” uitte Homme nog eens zijn liefde voor het Belgische publiek waarna hij ons aan het dansen wilde krijgen. Dat lukte vanzelfsprekend en ook de frontman zelf liet zijn heupen de vrije loop gaan. Niet veel later vertelde hij ons dat hij het licht heeft gezien na een duistere periode en die herbronning wilde hij graag met ons delen. Het is duidelijk, Josh Homme zit mentaal op een goeie plaats en dat straalde hij ook uit op het podium. Muzikaal was alles ook om duimen en vingers af te likken. Troy van Leeuwen liet de gitaren volledig opwinden, Jon Theodore ranselde zijn drumstel vol liefde af en Homme zelf speelde natuurlijk ook de ene gitaarsolo na de andere.

Naast de strakke muzikale set, was er ook heel wat plaats voor humor. Zo kwam Spider-Man terug na zijn cameo in 2018 en werd hij vlak voor “Make It Wit Chu” opnieuw door Homme op het podium geroepen. Een leuk intermezzo, maar ook toen de frontman enkele mensen op de voorste rijen aansprak en mopjes maakte over de verjaardag van de bassist, creëerde hij een zeer amicale band tussen publiek en groep. Het gevolg was een euforische weide, waarop mening toeschouwer op de schouders van een metgezel ging zitten of wellustig de tekst van “Straight Jacket Fitting” bleef zingen. Bij die laatste creëerde Homme een mooi moment door beide kanten van de weide de achtergrondzang te laten doen, iets waar hij zelf duidelijk ook van onder de indruk was. Logisch, want de song werd hier voor een eerste keer live gespeeld. Hij liet daar ook voor het eerst zijn gitaar los en ontpopte zich tot een rasentertainer van jewelste door over het volledige podium over en weer te lopen.

© CPU – Chris Stessens

Dat we nadien nog twee knallers kregen en de band los overtijd ging, bedekte iedereen graag met de mantel der liefde. “Go With The Flow” zette iedereen in vuur en vlam en afsluiter “A Song for the Dead” beukte nog eens alles aan gort. Moshpits en circlepits ontsproten als paddenstoelen uit de grond en niet veel later bezorgde iedereen elkaar de ene blauwe plek na de andere. Het was het summum van een geweldige set waarbij niets aan het toeval werd overgelaten en er geknald werd zonder weerga.

Het is een verdienste van Josh Homme dat hij een weide rond zijn vinger kan winden door gewoon helemaal zichzelf te zijn. Met een setlist waarbij de ene goeie song na de andere passeerde, een band die vol energie en goesting speelde en een weide die volledig klaar was om de knaldrang los te laten, was Queens of the Stone Age ongetwijfeld een van de beste namen op de Main Stage dit weekend. De band verkeert in bloedvorm en liet die vorm ook zien op Rock Werchter.

Queens of the Stone Age speelt op 12 november in het Sportpaleis.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Alle recensies van Rock Werchter 2023 lees je hier.

Setlist:

No One Knows
The Lost Art of Keeping a Secret
Smooth Sailing
My God Is the Sun
Carnavoyeur
The Way You Used to Do
If I Had a Tail
I Sat by the Ocean
The Evil Has Landed
Paper Machete
Make It Wit Chu
Emotion Sickness
Little Sister
Straight Jacket Fitting
Go With the Flow
A Song for the Dead

3616 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Mimi Webb: 'Ik wil dat iedereen alle negativiteit vergeet als ik op het podium sta'

Amelia Webb – Mimi voor de vrienden – stond op een tijdspanne van veertien maanden vier keer op een Belgisch podium. Een…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Ethan Bortnick: 'Is er een manier om voor een miljoen mensen te spelen?'

Tweeëntwintig lentes jong en al meer dan duizend concerten achter de kiezen: Ethan Bortnick wist naar eigen zeggen al sinds zijn derde…
FeaturesInstagramUitgelicht

Nabeschouwing Rock Werchter 2023: Een nieuw hoofdstuk

De teerling is geworpen, de festivaldagen in Werchter zijn geteld. De weide aan de Haachtsesteenweg werd afgelopen weekend weer vier dagen lang…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.