InstagramLiveRecensies

Fred again.. @ Rock Werchter 2023: Zweet, chaos en anthems

© CPU – Toon Miermans

Weinig artiesten die op zo’n korte tijd zo groot zijn geworden als Fred again… De jonge producer stond begin vorig jaar bijvoorbeeld nog maar in een net uitverkochte Orangerie van de Botanique, gisterenavond was het drummen om een plekje te kunnen bemachtigen in The Barn; een festivaltent met een capaciteit van om en bij de twintigduizend(!) personen. Om maar aan te tonen dat alles wat de Brit aanraakt, haast letterlijk in goud verandert. Met een reeks samples van (gesprekken uit) het dagelijkse leven, een arsenaaltje aan elektronica, zijn touchpad en vaste kompaan Tony onder de arm toverde de man de grootste tent van Rock Werchter een uur lang om tot zijn wereld, waar explosieve hits de plak zwaaiden en euforie haast letterlijk in de lucht hing.

In diezelfde lucht hing al de hele dag elektriciteit, niet verrassend rond The Barn, want doordat de tent alsmaar vaker lang op voorhand werd afgesloten, zat ze al de hele dag vol met fans van de Britse producer. Dat ontaardde geleidelijk aan in een alsmaar groter wordende chaos, waarbij de drukte onverantwoord groot was: mensen raakten in paniek, beplasten zichzelf… vrij onveilig dus. Dat Fred again.. daar de gevolgen van droeg, kan in positieve en negatieve zin opgevat worden.

© CPU – Toon Miermans

Doordat de hype gigantisch groot was, zat de sfeer er ook al van het begin ongelofelijk goed in. Na een introductierondje via de schermen achter zich, bouwde Fred again.. weliswaar vrij intrigerend op voor hij met bommetjes begon te gooien. Dankzij “Bleu (better with time)” kreeg iedereen de kans om voorzichtig in zijn element te komen, maar de boel ontplofte pas echt een eerste keer toen de Brit richting front of house trok. Daar knalde hij met “Jungle” The Barn meteen zo hard aan gort, dat de fundering het letterlijk niet meer kon houden. Doordat iedereen zo hevig tekeer ging, viel zijn touchpad voortdurend uit, waarna een medewerker zich aanbod om als statief te dienen.

Een haast iconisch beeld, dat midden in de kolkende massa nog impressionanter werkte. ‘Jullie krijgen mijn respect’, was Freds antwoord, waarna hij met de knallende bassen van een nog onuitgebrachte song de muren haast uit de tent blies. Er hing veel energie en zweet in de lucht, dus besloot de Brit om daar ook nog een fikse dosis liefde aan toe te voegen. Het funky klinkende “Obonjayar” was een ode aan zijn zusje, en bij uitbreiding alle familie van iedereen in de zaal. De sfeer viel echter wel terug naar de middenmoot, dus besloot de man om er met “Danielle (smile on my face)” opnieuw een bommetje tegenaan te gooien. Iets dat hem zichtbaar deugd deed, want de glimlach van Fred als reactie op de immense euforie was aandoenlijk.

© CPU – Toon Miermans

De motor was warm gedraaid, schijven volgden elkaar in sneltempo op. De edit van Moderats “The New Error” en Frank Oceans “Chanel” was leuk, maar bleek meteen ook de ideale voorzet om met “Sabrina (i am the party)” met een magistrale overgang binnen te koppen. De sfeer kwam er alsmaar meer terug in, zeker toen de man vroeg om bij “Angie (i’ve been lost)” van de vloer de lucht te maken, doelend op de gezellige lichtjes. Fred vroeg, u draaide. Tot buiten de tent.

Toen de Brit dan ook nog eens het vat met echte wereldhits opentrok, was het hek voor een allerlaatste keer helemaal van de dam. “Marea (we’ve lost dancing)” kreeg Werchter tot ver buiten de tent aan het springen. Zo hevig zelfs dat het ons niet zou verbazen mochten ze het tot aan de Main Stage hebben gevoeld. “Billie (loving arms)” voegde tussendoor nog een portie liefde aan het geheel toe, wat meteen ook het ideale bruggetje was richting een dromerige piano-intro voor “Delilah (pull me out of this)”, dat The Barn voor een allerlaatste keer helemaal naar de knoppen hielp. En dat met het allergrootste respect. Fred again.. zat ondertussen al ruim over zijn tijd, maar zette nog een allerlaatste keer “Billie (loving arms)” in; een refreintje dat tot in de oneindigheid werd verder gezongen.

© CPU – Toon Miermans

Wie binnen was geraakt in The Barn maakte zonder enige twijfel hét feestje van Rock Werchter 2023 mee, maar de opkomst maakte wel nog maar eens de problematiek rond de capaciteit van de tent pijnlijk duidelijk. Massahysterie en publieksparticipatie waar Harry Styles vorige week alleen maar van kon dromen. Meer dan een uur knallen, zonder compromissen te sluiten. Fred again.. sloopte The Barn, hetzij op een bedje van chaos.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Alle recensies van Rock Werchter 2023 lees je hier.

Setlist:

Kyle (i found you)
Bleu (better with time)
Jungle
Rumble
Return of the Mac
Obonjayar
Danielle (smile on my face)
Chanel x The New Error (Frank Ocean x Moderat-edit)
Sabrina (i am the party)
Angie (i’ve been lost) / Clara (the night is dark)
Marea (we’ve lost dancing)
Billie (loving arms)
Delilah (pull me out of this)
Billie (loving arms)

1889 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
LiveRecensies

Fred again.. @ ING Arena: De hype ontgroeid

Een fenomeen. Er zijn weinig woorden meer geschikt om Fred again.. te omschrijven. Een dik jaar geleden nog voor een paar honderd…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Romy - Mid Air (★★★★): Alle kleuren van de regenboog

We zullen eens beginnen met een straf statement: The xx heeft ons jarenlang voorgelogen. Nadat het drietal in 2017 het nogal matige I…
FeaturesInterviewsUitgelicht

Interview Mimi Webb: 'Ik wil dat iedereen alle negativiteit vergeet als ik op het podium sta'

Amelia Webb – Mimi voor de vrienden – stond op een tijdspanne van veertien maanden vier keer op een Belgisch podium. Een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.