InstagramLiveRecensies

Mumford & Sons @ Rock Werchter 2023: Formidable

© CPU – Jan Van Hecke

Mumford & Sons sloot gisteren de eerste dag van Rock Werchter af met een optreden zonder kleurrijke motiefjes, leuke danspasjes, bewegende videoschermen en een robothondje. Origineel mochten we ons verwachten aan een Rock Werchter-show waarbij dat dat wél allemaal zou gebeuren. Al was het niet de bedoeling dat dat zou gebeuren met de folkrock van Mumford & Sons, maar wel met de elektronische muziek van Stromae. Onze landgenoot heeft opnieuw last van zijn gezondheid en moest het laatste deel van zijn tournee afgelasten. Inclusief de Rock Werchter-show, waardoor de festivalorganisatie noodgedwongen opnieuw door hun telefoonboek moest bladeren. Toen ze Marcus Mumford opbelde, zei hij dat hij eigenlijk een soloshow had gepland in Zweden, maar speciaal voor Rock Werchter wou Mumford zijn ‘sons’ opbellen en liet hij zijn piloot naar een andere bestemming vliegen.

Het is misschien niet nodig om er expliciet bij stil te staan, maar Mumford & Sons en Stromae vallen niet met elkaar te vergelijken. De banjomuziek en Franstalige meezingers bevinden zich in compleet andere universa, maar wat de twee wel met elkaar gemeen hebben is dat ze weten hoe ze een publiek moeten entertainen. Het duurde dan ook niet lang vooraleer het afwezige dak er spreekwoordelijk af vloog. Na het vuurwerk tijdens opener “Babel” nam de sfeer alleen maar meer toe tijdens “Little Lion Man”. Het makkelijk meezingbare refrein en de nog makkelijkere ‘aaa-aaa-aah’ zorgden voor een eerste meezingmoment tijdens Mumford & Sons. ‘You’re a proper crowd’, zei Marcus Mumford al snel om daar later op terug te komen door te zeggen dat het publiek op Rock Werchter een van de beste festivalpublieken is.

© CPU – Jan Van Hecke

Ook tijdens minder uitbundige nummers als “Guiding Light” en “Below My Feet” wist de band het tot een goed einde te brengen, al werd er bij die laatste wel wat gebabbeld voor het lied op een niet al te vlotte manier helemaal losbrak. Mumford & Sons wist duidelijk wat te doen en speelde dan ook routineus nummers, maar dat betekende niet dat het gevoel eruit verdwenen was. “White Blank Page” wist live nog steeds te emotioneren en “Awake My Soul”, dat opgedragen werd aan Stromae, deed dat dan wat later nog veel meer. De ondersteunende lichtshow versterkte doorheen de set mooi de muziek en de emoties erin, waardoor het publiek makkelijk meeging met de verhalen die Mumford & Sons ons op een muzikale manier vertelde.

Na het hartbrekende “Believe” ging Mumford & Sons richting de climax met onder andere “Ditmas”, “Delta” en “The Wolf”. Tijdens die eerste begaf de frontman zich in het publiek en tijdens die tweede was het vooral de epische opbouw die wist te bekoren. Dat “The Wolf” niet de echte afsluiter was, verraste niemand, want “I Will Wait” kon natuurlijk niet ontbreken. Na “Snake Eyes” werd die gigantische hit toch nog gebracht en zoals verwacht mondde “I Will Wait” uit in een euforisch moment waarbij de ontlading van een eerste Rock Werchter-dag losbrak en ontplofte, net zoals het vuurwerk boven het podium.

© CPU – Jan Van Hecke

Mumford & Sons deed weinig verrassend op het podium van Rock Werchter exact vier jaar na hun laatste passage hier, maar wat de band deed, was wel echt heel goed. De gezellige uitstraling, de charmante praatjes en de grote hoeveelheid hits zorgden ervoor dat een fijne headlinershow binnen handbereik lag, maar de haast feilloze uitvoering zorgde ervoor dat de regen aan het begin van het optreden al vergeten was tegen het einde. Stromae was niet fysiek aanwezig vandaag, maar vlak voor en na de set van Mumford & Sons speelde er wel een lied van hem. Het optreden van de groep viel dan ook met een nummer van onze landgenoot te omschrijven: formidable.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Alle recensies van Rock Werchter 2023 lees je hier.

Babel
Little Lion Man
Guiding Light
Below My Feet
White Blank Page
Lover of the Light
Awake My Soul
Holland Road
Believe
Ditmas
Roll Away Your Stone
The Cave
Delta
The Wolf

Snake Eyes
I Will Wait

1160 posts

About author
braaf zijn hé
Articles
Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Declan McKenna, Tom Odell, Brihang en nog 15 nieuwe namen voor Rock Werchter!

Vorige week verklapte IDLES zelf al dat ze op Rock Werchter gaan spelen aanstaande editie en nu heeft de festivalorganisatie dat ook…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

IDLES staat op Rock Werchter 2024!

Nog niet genoeg festivalnieuws gehad deze week? Geen probleem! In de aanloop naar de release van TANGK en een bijbehorende uitverkochte Lotto…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

België boven op Rock Werchter 2024 met o.a Brutus, J. Bernardt en BLUAI!

Het is de ‘Week van de Belgische Muziek’ en dat laat Rock Werchter niet onopgemerkt passeren. Vandaag voegt de organisatie immers een…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.