LiveRecensies

Genk on Stage 2023 (Festivaldag 1): Mag het iets meer zijn?

© CPU – Ann Carpentier (archief)

Ook in Limburg wordt de festivalzomer dit weekend op gang getrapt, en dat meteen met een van de grootste gratis festivals van het land: Genk on Stage. De Genkse binnenstad wordt drie dagen lang overspoeld door bekend en minder bekend muzikaal talent, met daarbij ook meer dan genoeg ruimte voor lokale artiesten. Op de eerste dag was het echter een Nederlandse die de Limburgse stad de nacht in mocht sturen, want na een weekje in het OLT Rivierenhof, daalde MEROL neer op het hoofdpodium. Zij werd voorafgegaan door High Hi en Admiral Freebee, al zagen we tussendoor ook Genks talent aan het werk. 

High Hi @ Main Stage

© CPU – Chris Stessens (archief)

Dat High Hi niet vies is van een festivalpodium meer of minder, toonde de overvolle concertagenda van de band de afgelopen maanden al aan. Voor komende zomer staat er weer heel wat op het programma, zo ook de Genkse Grote Markt. Daar maakten de drie meteen ook kennis met het fenomeen ‘gratis familiefestival’, want met een vollopend terrein voor zich, moesten Anne-Sophie, Dieter en Koen het doen met een ongemakkelijke afstand tussen band en publiek. High Hi bleef daarom, zeker tijdens de eerste nummers, vooral gefocust op de muziek, al kwam daar bij “Return To Dust” stilletjes aan verandering in. Spanning werd plezier en dat sloeg héél voorzichtig over op het Genkse publiek. 

Meeklappen lukte voorzichtig op het strakke “94A9”, maar “Into The Open” haalde meteen daarna het tempo weer uit de set. Het werd steeds duidelijker dat een band als High Hi het publiek echt nodig heeft om helemaal te knallen, want als zelfs “All Cool All Fine” er met een letterlijk coole gitaarbreak niet in slaagt om een menigte op te zwepen, dan ligt het niet aan de band. Bij afsluiters “Alligot” en “Daggers” kwam Genk dan eindelijk een beetje los, al was het drietal toen al een klein uur door zijn set geploeterd. Lag het aan het vroege uur, het feit dat Limburgers überhaupt niet het meest enthousiaste publiek zijn of aan het feit dat heel wat mensen gewoon eens kwamen kijken zonder dat ze echt wisten wie er op het podium stond? De waarheid zal ongetwijfeld ergens in het midden liggen.

High Hi speelt komende zomer en dit najaar nog heel wat shows, die je allemaal vindt op de website van de band.

SIMM @ Hete Kolen

Tussen de bomen van het Evenementenplein was het veelal de jeugd die aan hun trekken kwam. Niet toevallig cureerde Hete Kolen, het Genkse jongerenplatform, een podium. Een van de namen die op dat podium stond was SIMM, oftewel Siemen Hellinx, een jonge rapper uit het Genkse. Met een eerste ep onder de arm had hij natuurlijk wat materiaal voor te stellen, en dat klonk best veelbelovend.

SIMM had voor de gelegenheid niet enkel een dj bij, maar ook een gitarist en een bassist. Dat zorgde natuurlijk voor een meerwaarde, al duurde het ook even voor die zich helemaal in zijn sas voelde. De jongeman probeerde echter wel het publiek naar zich toe te trekken, en dat lukte, want naarmate zijn set vorderde, stond het terrein rond Hete Kolen vrij vol. Hellinx fladderde door zijn halfuurtje met een paar degelijke nummers, al spande het afsluitend duo “Atypisch” / “Gestopt” wel de kroon. De stress viel zienderogen meer en meer van zijn schouders naar beneden, waardoor we kunnen concluderen dat SIMMs set juist in stijgende lijn ging.

Admiral Freebee @ Main Stage

© CPU – Toon Miermans (archief)

Stijgen is iets wat we ook over de set van Admiral Freebee kunnen zeggen, meteen nadien op de Main Stage. Tom Van Laere en zijn band stonden namelijk vrij lang in hun eigen bubbel te spelen; zonder enige beleving en op automatische piloot. Dat het Genkse publiek niet meteen het gemakkelijkste was, was ons eerder op de avond al opgevallen, maar op deze manier zouden de Antwerpenaren die vloek niet kunnen doorbreken. Het was pas bij “Nothing Else To Do” dat den Admiraal wat los begon te komen, alleen kwam dat laatste nummer vrij saai binnen. De muzikanten waren wel punctueel op de afspraak, maar als je set al snel in een sleur geraakt, zit niemand te wachten op een solootje.

Dan maar het vat met hitjes opentrekken, moet Admiral Freebee gedacht hebben. “Einstein Brain” zorgde pas na een halfuur voor de eerste animo, en met “Bad Year for Rock ‘n’ Roll” wist hij die sfeer enigszins vast te houden. Het jammere was echter dat het allemaal zo afgelikt binnenkwam, dat het zo van onze schouders gleed. Niemand liep echt warm voor een elektronischere versie van “Always on the Run”, maar toen de herkenbare gitaarintro van “Oh Darkness” weerklonk, was iedereen wel meteen mee. De Antwerpenaren schipperden voor de rest een beetje tussen interessant en matig, met “Rags n Run” als nog noemenswaardig hoogtepuntje. Den Admiraal is de afgelopen jaren een paar van zijn strepen verloren, zo bleek het ook in Genk.

Admiral Freebee speelt komende zomer nog heel wat shows, die je allemaal vindt op de website van de band.

MEROL @ Main Stage

© CPU – Ann Carpentier (archief)

Je zal komende zomer goed je best moeten doen om MEROL niet tegen het lijf te lopen, al was haar show op Genk on Stage blijkbaar toch specialer dan de rest: het was namelijk de eerste keer dat zij de afsluiter van de avond was. Iets anders dan in Antwerpen, eerder deze week, deed de Nederlandse dan weer niet, want we kregen krak dezelfde set voorgeschoteld. “bendronkenlaatme” bracht ze bijvoorbeeld al liggend op het podium en het nieuwe “Supermarché” zorgde opnieuw voor een adrenalinestoot. Wel viel op dat Genk en het popshowgehalte van MEROL elkaar in het begin nog wat moesten vinden, maar eenmaal dat gebeurd was, was iedereen wel helemaal mee.

“Je Vais Vite (op de Campingdisco)” zorgde voor een eerste grotere momentje, waarna “HOU JE BEK EN BEF ME” een grootse meezingronde inluidde. “foefsafari”, “gemengde signalen” en “MANNENMETGEVOEL_Bonustrack” zorgden er stuk voor stuk voor dat de Genkenaars hun kelen alsmaar meer openzetten. Toch viel het op dat MEROL geen volledige set kon blijven boeien. “manic pixie dream girl” of “Beter Als Ik Slecht Ga” voelden wat overbodig, al zorgde die laatste wel voor een collectief smartphonelampjesmoment. Gelukkig heeft de Nederlandse altijd nog wat meezingers achter de hand, zoals de eindspurtjes “vol”, “pastel” en “LEKKER MET DE MEIDEN”. Als je dan een publiek dat al de hele dag apathisch stond toe te kijken kan laten springen, dan weet je dat je een geslaagde set achter de rug hebt!

MEROL speelt komende zomer nog heel wat shows, die je allemaal vindt op haar sociale media.

2120 posts

About author
't is oke.
Articles
Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MEROL - "Chocoladefontein"

“LESGOOOO” riep MEROL een maandje geleden toen ze haar nieuwe hoofdstuk op gang trapte. Het harde clubnummer is de eerste single van…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Cactusfestival vervolledigt de line-up!

Cactusfestival zorgt elk jaar voor een van de hoogtepunten van het jaar in Brugge en omstreken. De mooie omgeving en gezellige festivalomgeving…
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single MEROL - "LESGOOOOO"

Je zag het misschien deze week al passeren dat MEROL in november in de Lotto Arena zal neerstrijken. Het klinkt misschien ambitieus,…

1 Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.