Features

Voorbeschouwing Graspop Metal Meeting 2023: Tussen heden en verleden

© CPU – Chris Stessens

Nipt twee weken voor het grootste metalfestival van de Benelux van start gaat, zette de organisatie de puntjes op de ‘i’. De last minute afzeggingen zijn vervangen en ook het uurschema is geüpdatet. Kortom, de gemeente Dessel en omstreken mogen zich klaarmaken voor vier dagen aan broederlijk feestgedruis, zware gitaren en hopelijk zomerse temperaturen. We twijfelen er dan ook niet aan dat bij Guns N’ Roses, Slipknot en Def Leppard de halve liters rijkelijk zullen vloeien, gezien de drie South Stage-headliners een discografie hebben om U tegen te zeggen. Ghost, Parkway Drive en Mötley Crüe zullen er dan weer voor zorgen dat de North Stage in vuur en vlam zal staan. Het is wel pas op de tweede festivaldag dat er werk gemaakt wordt van een verrassende headlinecombo. Machine Head zwoer in 2013 de festivals af, maar doet nu een exclusief enkeltje richting Graspop, terwijl Gojira dan weer gaat bewijzen waarom extreme metal geen randfenomeen hoeft te zijn. Gespreid over vijf volwaardige podia valt er natuurlijk veel meer te zien dan de headliners en wij zetten ze hier even op een rijtje.

Supergroepen

© CPU – Johan Poelmans

O nostalgie! Sommige bands behoren definitief tot het verleden, al zijn ze in metal creatief genoeg om sommige legacies te doen herrijzen. Vervang Scott Stapp door Myles Kennedy en je hebt Alter Bridge (donderdag • North Stage • 19:20-20:20). Deze melodieuze hardrockband is in de Verenigde Staten al lang een vast begrip en lijkt zich ook bij ons op te werken tot een graag geziene topact. De meest controversiële reünie van 2023 is wellicht die van Pantera (zaterdag • South Stage • 21:05-22:20). Lijkenpikkerij? Eervol? We geven Phil Anselmo en Rex Brown het voordeel van de twijfel. Zakk Wylde (Black Label Society) en Charlie Benante (Anthrax) waren kind aan huis bij de Abbott-broers en zij weten beter dan wie dan ook met welk vuur ze spelen.

Voormalig The Sex Pistols-drummer Paul Cook en Generation X-zanger Billy Idol brengen dan weer een ode aan hun gloriejaren bij The Sex Pistols en Generation X. Generation Sex (zondag • North Stage • 19:05-20:15) bestaat verder uit The Sex Pistols-gitarist Steve Jones en bassist Tony James (Sigue Sigue). Terwijl Aerosmith zich opmaakt voor de Peace Out-tour, komt Joe Perry de vingers stretchen bij Hollywood Vampires (zondag • South Stage • 20:25-21:40) en komt samen met Alice Cooper, Johnny Depp en Tommy Henriksen mee het bloed zuigen uit onze nekhals. Bovendien verwelkomt Graspop een supergroep uit de underground hardcorescene. Bestaande uit leden van onder andere Counterparts en Dillinger Escape Plan is END (donderdag • Jupiler Stage • 12:40-13:20) gebeiteld uit één brok brutale authenticiteit.

Soloartiesten

Tom Morello • donderdag • South Stage 15:10-16:00

© CPU – Nathan Dobbelaere

Het wil Rage Against The Machine maar niet lukken om sinds de Amerikaanse comebackshows de Europese oversteek te maken. Zack de la Rochas blessure weerhield Tom Morello niet om solo zijn gitaarpedaal in overdrive te zetten. Ondanks dat Morellos adressenboek het kruim van de rockwereld is, ontving Underground Flood een symbolische ster. De man zit daarentegen al lang genoeg in het vak om te weten dat festivalgangers hits en in zijn geval ‘special guests’ willen zien én horen. Laat ons hopen dat 8,9 op de Schaal van Richter geen realiteit wordt. Let’s get the party started!

VV • vrijdag • Metal Dome • 22:30-23:30

© Joonas Brandt

Naar goede gewoonte is elk subgenre dat de metalencyclopedie rijk is vertegenwoordigd op Graspop. Love metal zagen we echter nog nooit op de affiche. De laatste, Belgische HIM-show dateert van 2007 en in 2006 ging de eer naar Pukkelpop en verder kennen wij de Finse rockgroep door Vlaams stand-up comedian Xander De Ryckes debuutshow, Uw Zoete 666, gezien deze een vette knipoog is naar Greatest Love Songs Vol. 666. Zanger Ville Vallo speelt sinds corona onder zijn eigen initialen en keert het verleden bijna volledig de rug toe. Neon Noir is wellicht te soft voor de metalheads, maar in combinatie met “Wicked Game” of “Wings of a Butterfly” zal Vallo al rockend de mascara van ons gezicht doen afdruipen.

Mimi Barks • zaterdag • Jupiler Stage • 12:20-13:00

In tegenstelling tot Tom Morello en VV komt Mimi Barks niet uit een vertrouwd nest. De Duitse zangeres-digibeet catalogeert haar muziek onder doomtrap en dat is slechts één genre verwijderd van doommetal. Er komen bij Barks echter weinig gitaren aan te pas. Graspop gaat daarbij niet dezelfde tour op als Roadburn, maar deze boeking is alleszins gewaagd. Bij het zien van haar aankondiging moesten we onmiddellijk denken aan Dana Dentata die vorig jaar bevreemdend de show stal. Barks heeft op DEADGIRL meer dan genoeg stof om metalgerelateerde onderwerpen aan te snijden: haat, ex-pesterijen, wraak en zelfontwikkeling. Hopelijk kruipt de duivel zijn staart niet uit haar beatmachine.

Greg Puciato • zondag • Metal Dome • 22:30-23:30

Zelfs in een nostalgisch circuit als metal ontstaan er groepen die de subcultuur innoverend maakt. Dillinger Escape Plan was er bijvoorbeeld zo eentje. Na twintig jaar bestaansrecht en zes albums stopten de mathrockers definitief in 2017 en België kreeg toen in dezelfde week een waardig afscheid op Graspop en in de Ancienne Belgique. Ex-drummer Billy Rymer zien we donderdag bij END. Frontman Greg Puciato kruipt solo het podium op. Op nog geen twee jaar tijd schreef hij drie albums bij elkaar die elk rake klappen uitdelen aan onze zelfverklaarde wereldleiders. Hoe dat allemaal live gaat klinken, verklapte hij zelf op 11/11/22. We zijn er alvast van overtuigd dat Puciatos maatschappijkritiek het beste tot zijn recht komt op de schermen van de Metal Dome.

Don’t believe the hype?

Spiritbox • donderdag • North Stage • 14:15-15:00

© CPU – Matthias Engels

De Canadezen van Spiritbox pronkten ook vorig jaar in onze suggestielijst. Niettemin lijkt 2023 een belangrijk jaar te worden, maar we willen niet te veel druk op de schouders van Courtnet LaPlante en co. zetten. Sinds de single “The Void” is bassist Josh Gilbert van As I Lay Dying volwaardig lid en zodoende onderhoudt Spiritbox de banden met de metalscorescene, maar een nieuw album blijft een hardnekkig gerucht. Niettemin is Spiritbox special guest van Ghosts Re-IMPERA-tour en mag ze proeven van de middelgrote podia. Wie met Ghost tourt, is niet per se tot grootse dingen in staat, maar bruist van ambitie. Of Spiritbox de DIY-attitude van de Jupiler Stage op een jaar tijd kan overbrengen naar de North Stage blijft een prikkelend vraagteken.

Palaye Royale • vrijdag • Jupiler Stage • 18:05-18:50

© CPU – Toon Miermans

Ook dit jaar slaat My Chemical Romance’s reünietour België over. Het slapende headlinergat van de vrijdag leek een opportuniteit om de Britten te programmeren. De organisatorische goden beslisten daar spijtig genoeg anders over. Aanhangers van de zwarte parade mogen echter hun Dr. Martens invetten voor Palaye Royale. De Canadees-Amerikaanse rockband oogt steriel of nogal cringe, maar afgelopen zomer zagen we op Pukkelpop dat het trio zijn act heel serieus neemt. Als je op een alternatief mainstreamfestival wall of deaths en sitdowns weet uit te lokken, is dat op Graspop een klein kunstje. Daardoor bezit Palaye Royale enorm veel speelruimte om zijn podiumact muzikaal naar een hoger niveau te tillen.

Sleep Token • zaterdag • Metal Dome • 17:40-18:30

© CPU – Nathan Dobbelaere

Sleep Token bewees begin dit jaar hoe je een wereldwijde doorbraak kan ‘forceren’ en de anonieme groepsleden zijn daarbij niet van gisteren. Sleep Token ontstond in 2016 en speelde een half jaar voor de coronacrisis in Trix. Tijdens de pandemie werd er wellicht strategisch nagedacht over het vervolg van de groep. Alle releases voor This Place Will Become Your Tomb uit 2019 zijn bijvoorbeeld verwijderd uit de Spotify-discografie en dat is zonde, want de ep Two kreeg destijds vijf sterren. Vessel en zijn trawanten deden zes jaar later dat kunstje bijna over op Take Me Back to Eden. Hierdoor willen we niet te wantrouwig overkomen. Sleep Token kan namelijk songs schrijven en “The Summoning” is daar het beste bewijs van. Viraal gaan in de Viral Chart is één ding, de hype kunnen ombuigen naar standvastigheid is iets anders. De Metal Dome zal uitpuilen, wees daar maar zeker van.

De Belgen

Black Mirrors • vrijdag • Metal Dome • 12:00-12:40

© CPU – Joost Van Hoey

Het ooit vervuilde water van de Zenne zorgde begin jaren negentig voor brandjes in het Brusselse. Rond die tijd maakte ook La Muerte de underground onveilig. Afgezien van Sortilegia is La Muerte dit jaar niet van de partij. Onze nationale hoofdstad wordt vertegenwoordigd door Black Mirrors. Net zoals La Muerte is Black Mirrors niet vies van het occulte. Qua muziek is de groep rond zangeres Marcella di Troia een stuk toegankelijker. Di Troia is intussen tien jaar actief en getekend bij Napalm Records. Met de single “Lost in Desert” zijn we ervan overtuigd dat Black Mirrors niet langer een internationaal-Brussels geheim zal blijven.

Cyclone • zaterdag • Marquee • 15:35-16:20

Ostrogoth importeerde de new wave of British heavy metal naar Gent, enkele jaren later deed Cyclone hetzelfde voor de Bay Area thrashmetal, maar dan naar Vilvoorde. Toen de dieren nog spraken mocht Cyclone openen voor Metallica en Slayer. De discografie staat jammer genoeg niet op de streamingskanalen. Echte thrashers hebben Brutal Destruction uit 1986 en Inferior to None uit 1990 ongetwijfeld op vinyl of zijn er toe bereid om op Discogs hun spaarcenten boven te halen. Toen Graspop in ’96 een volledig metalfestival werd, zat Cyclone al op de bank. 26 jaar na de split herrees de groep uit zijn assen en kreeg Alcatraz in 2021 de festivalprimeur. De Vilvoordse razernij komt eindelijk naar Dessel!

HIPPOTRAKTOR • zondag • Marquee • Marquee • 12:30-13:10

© CPU – Mathias Verschuere

Naast Black Mirrors en Cyclone speelt ook HIPPOTRAKTOR dit jaar voor het eerst op Graspop. Met Psychonaut speelt frontman Stefan de Graef deze zomer nog op onder andere ArcTanGent en Pukkelpop. Betreffende internationale uitstraling hoeven deze festivals niet onder te doen voor Graspop. Als het verkeer mee zit, is Mechelen-Dessel slechts een klein uur rijden. Voor HIPPOTRAKTOR is Graspop dus een thuismatch die de deur naar progressieve metal van eigen bodem wagenwijd open zal zetten. Het blijft immers een raar gegeven dat bijvoorbeeld Brutus, Cobra The Impaler en Pyschonaut internationaal touren, maar nog steeds geen voet in Dessel zette. “God is in the Slumber” zal na Graspop nooit meer hetzelfde klinken.

Hellmut Lotti Goes Metal • zondag • Metal Dome • 17:40-18:30

© Willy

Mainstreamfestivals zetten de laatste jaren enorm in op beleving of worden een boetiekfestijn. Graspop doet daar nog niet helemaal aan mee. De boeking van Helmut Lotti is zonder meer eigenaardig. Wat begon als een promostunt voor Willy’s Staalhard Top 100, krijgt nu ‘zomaar’ een mooi getimed avondslot in de Metal Dome. Dat zoiets enerzijds kwaad bloed kan opzetten bij de Belgische metalscene, snappen we volkomen, anderzijds zal Hellmut Lotti Goes Metal het genre toegankelijker maken voor de niet-ingewijden. Idem dito als Brides Of Lucifer in 2017 wordt Lotti’s passage er eentje van twee maten en gewichten. We nemen er echter gif op dat de gerenommeerde zanger zijn coverset zorgvuldig zal samenstellen. De man heeft immers een gouden reputatie die reikt van hier tot in Tokio.

Punks not dead

© CPU – Senne Houben

Sinds Groezrock de stekker eruit trok, vinden punk- en hardcorebands vlotter de weg naar Graspop. De punkers van Rancid (zaterdag • North Stage • 19:55-20:55) en The Chats (zaterdag • Jupiler Stage • 19:00-19:50) maken voor het eerst hun opwachting. Daartegenover kennen Anti-Flag (zondag • Jupiler Stage • 19:30-20:20)Billy Talent (zondag • Jupiler Stage • 22:30-23:30) en de New Yorkers van Agnostic Front (donderdag • Jupiler Stage • 18:05-18:55) en Sick Off It All (donderdag • Jupiler Stage • 21:00-21:50) de klappen van de zweep.

Tot slot zit het programma tjokvol speciale gevallen die je enkel tegenkomt op Graspop. We denken dan aan de IJslandse postmetal van Solstafir (zaterdag • Metal Dome • 22:30-23:30), de guitige folkmetal van Finntroll (vrijdag • Marquee • 17:20-18:10) of morbide thrashmetal van Dark Angel (zaterdag • Marquee • 19:55-20:45). Voor wie dat allemaal nog niet genoeg is, zet het feest zich ’s nachts verder in de Metal Dome en Classic Rock Café. De 26ste editie van Graspop Metal Meeting wordt met andere woorden een muzikale uitputtingsslag. Goed hydrateren en de evidente maatregelen van hygiëne zijn de boodschap om volop te kunnen genieten van dit viersdaags metalfestijn.

Graspop Metal Meeting 2023 gaat door van donderdag 15 tot en met zondag 18 juni. Het festival stevent af op een totale uitverkoop. De laatste reguliere dagkaarten voor vrijdag en zondag, wachtlijsten, GMM-munten en parkingtickets vind je hier. Camping en pendelbussen naar de festivalweide zijn inbegrepen in jouw festivalticket. Treinreizigers kunnen voordelig pendelen via de NMBS.

Related posts
Nieuwe singlesOude Bekenden

Nieuwe single HIPPOTRAKTOR - "Stasis"

HIPPOTRAKTOR werkt sterk aan haar nieuwe album. Het Mechelse kwintet stampt al jaren stevig doorheen het Belgische metallandshap en kwam in 2021…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Graspop maakt affiche compleet met onder andere John Coffey, Fleddy Melculy en Deez Nuts

Nu het festivalseizoen bijna voor de deur staat, maken steeds meer organisatoren hun line-up compleet. Ook Graspop lost vandaag zijn laatste namen…
InstagramLiveRecensies

YONAKA @ Ancienne Belgique (AB Club): Plezant lederen jasje

Zwarte T-shirts en getatoeëerde armen ten top gisterenavond op de bovenverdieping van de Ancienne Belgique, want YONAKA zakte voor het eerst sinds…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.