InstagramLiveRecensies

The Chats @ Trix: Als een duveltje uit een doosje

© CPU – Senne Houben

The Chats zijn een graag geziene gast in België. Sinds hun eerste passage in 2019 in ons land heeft de groep een heuse groei meegemaakt. Telkens verkochten ze grotere zalen uit en kregen ze mooiere plekjes op festivals. Op pinkstermaandag mochten ze een uitverkochte Trix op hun naam schrijven en daar werd meest recente plaat GET FUCKED uitgebreid voorgesteld. Met 27 nummers in een klein uur was het tempo ook furieus en zo gaf The Chats wederom een punkconcert die zijn naam zeker waarmaakte.

Voor de gelegenheid werden twee voorprogramma’s meegenomen naar Trix. De landgenoten van Blowers mochten de avond op gang trappen. Het was al vroeg, rond 19.30 u., maar de zaal begon wel langzaam vol te lopen. Eerder dit jaar verscheen het tweede album van het viertal en het werd meteen duidelijk dat humor een centrale rol in neemt in hun sets. Zo hebben ze een nummer dat “Happy Birthday” heet waarbij ze de jarige de huid vol schelden en ook een song “Wipe My Ass” dat niets aan de verbeelding overlaat. Op die manier bracht de groep een halfuurtje aan snedige garagerock waarbij het af en toe ook wel catchy klonk. Vernieuwend was het niet, maar de zaal deed wel gewillig mee en ook de snedige songs waarbij de harmonieën van alle bandleden gecombineerd werden zorgden voor een leuk extraatje. Op die manier raakte iedereen al uitstekend opgewarmd.

© CPU – Senne Houben

Dan staken we de plas over voor Guantanamo Baywatch. De band is al langer bezig dan de hoofdact, maar moet het nog steeds stellen met de positie als voorprogramma. Dat dat onverdiend is bewezen ze met hun snedige surfrock die wel heel zomers klonk. De nadruk lag bij het drietal uit Portland op het instrumentale, al kon er af en toe ook wel gezongen worden. Dat de zaal al wat voller stond voor deze act, zorgde er ook voor dat er meer beweging al kwam in de heupen bij iedereen. Ook toen er rustige liedjes passeerden, werden er aanstekers in de lucht gestoken om die sfeer kracht bij te zetten. Uiteindelijk waren de snel gespeelde garagesurfsongs degenen waar we echt niet bij konden stil staan en op die manier hebben ze alvast wat fans gewonnen, een doorbraak kan er misschien later komen dan verwacht.

Met een gigantisch spandoek waarop ‘Get Fucked’ stond genoteerd achter zich, werd meteen duidelijk wat The Chats hier zou doen. Dat The Chats hun research over België goed hadden gedaan, bleek al snel bij de opkomst. “Bloody Belgium” van The Kids weerklonk namelijk vlak voor ze het podium betraden en de iets oudere fan zag zijn jeugd plots herleven. De band begroette nadien het publiek erg vriendelijk waarna ze met “Nambored” een eerste knaller op de zaal loslieten. Nadien werd ons verklapt dat Josh Hardy vandaag een fles Duvel van 75 centiliter meehad en hij die gedurende de show zou opdrinken. Het moest een experiment zijn, maar het maakte meteen duidelijk dat The Chats ook gewoon graag plezier maakt op het podium. Niet veel later werd het publiek compleet gek bij “6L GTR”. De volledige voorkant van Trix veranderde in een kolkende massa en zou dat uiteindelijk het complete concert zo blijven.

© CPU – Senne Houben

De groep had ook nog wat te vertellen over de goede cafés in Antwerpen, maar beperkte zich verder wel volledig qua bindteksten. Er waren namelijk heel wat nummers die erdoor geramd moesten worden. Dat gebeurde uiteindelijk op een strak tempo zoals dat bij The Chats altijd is. Korte, snedige songs als “The Kids Need Guns” of “Southport Superman” waren er bij de vleet, waardoor de band heel veel nummers na elkaar kon afvuren. Vlak voor “The Price of Smokes” vertelde frontman Eamon Sandwith ons dat ze het iets rustiger aan zouden doen, maar de moshpit enkele seconden later verraadde dat rustig aan doen niet in het woordenboek van The Chats staat.

Natuurlijk zijn er iets minder gekende songs die voor minder meebrullerij zorgen in de zaal, waardoor er af en toe wel een momentje rust was. Zo was de cover van The Killjoys’ “Johnny Won’t Get to Heaven” iets wat niet per se gehoeven had. Uiteindelijk waren het songs als “Heatstroke”, “Struck By Lightning” en natuurlijk “Smoko” die iedereen in extase brachten. De volledige zaal schreeuwde hun stem schor en dat eenheidsgevoel gaf iedereen nog een extra boost om zich volledig te smijten. Bezweet en fysiek uitgeput sleurde de volledige zaal zich naar het einde waar “Pub Feeb” nog een laatste uitsmijter werd. De fles Duvel was vlak voor die song opgemaakt en op die manier werd het concert besloten. “I Want To Know What Love Is” van Foreigner speelde nadien en iedereen die nog snel ging hydrateren aan de bar kon daar nog voor een laatste keer zijn stembanden laten horen. The Chats heersten opnieuw met een furieuze set en stellen nooit teleur, ook gisteren niet.

Wie The Chats nog eens aan het werk wil zien kan dat op zaterdag 17 juni, want dan staan ze op Graspop Metal Meeting 2023.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Nambored
Billy Backwash’s Day
Dead on Site
6L GTR
Ross River
Emperor of the Beach
Out on the Street
The Kids Need Guns
Stinker
Drunk n Disorderly
Southport Superman
Panic Attack
Casualty
Nazi March
Johnny Won’t Get to Heaven (The Killjoys cover)
Getting Better
Heatstroke
Temperature
Ticket Inspector
The Price of Smokes
Struck by Lightning
Identity Theft
Paid Late
Rock and Roll All Nite (Kiss cover)
Smoko
Better Than You
Pub Feed

3590 posts

About author
Ook bekend als "Den Beir", oprichter van de site, leidt alles in goeie banen en schrijft ook wel eens iets.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Captain Kaiser @ Trix (Club): Vier het leven

Wie jarig is trakteert. En wie een plaat uitbrengt, geeft een releaseshow in een volgepakte Trix. Althans, zo doen de mannen van…
InstagramLiveRecensies

Lime Cordiale @ Trix (Club): Niet zuur, maar zoet

De carrière van Lime Cordiale is er eentje die vooral in eigen land hoge toppen scheert. De rest van de wereld veroveren…
InstagramLiveRecensies

Flyying Colours @ Trix (Café): De laatste schoenendans

Al sinds 2011 heeft Melbourne een shoegazeband dat zich Flyying Colours noemt en in die tijd verschenen al drie studioalbums. Het meest…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.