InstagramLiveRecensies

K’s Choice @ De Roma: Sterk jubileumfeest

© CPU – Stijn Verbruggen

Wie een bondige geschiedenis van de Belpop opzoekt stoot ongetwijfeld snel op K’s Choice, de band rond de broers Sam en Gert Bettens. De groep scheerde in de jaren negentig niet enkel hoge toppen in België, maar scoorde evengoed alternatieve hits doorheen Europa en zelfs de Verenigde Staten. Nummers als “Not An Addict” en “Believe” kunnen we beschouwen als evergreens en albums als Paradise In Me en Cocoon Crash horen ongetwijfeld in tijdloze lijstjes thuis. Het staat dan ook buiten kijf dat de band België als muziekland verder op de kaart heeft gezet.

K’s Choice beleefde haar hoogtepunt in de jaren negentig, vanaf de jaren 2000 verschoof de focus van de broers Bettens meer op zijprojecten en solocarrières waardoor er met minder regelmaat nieuw werk van K’s Choice werd uitgebracht. Voor het laatste volwaardige album moeten we zo alweer terug naar 2015. In 2023 viert de groep echter haar dertigjarig bestaan en dat is natuurlijk een uitstekende reden om naast een fijne single ook te zorgen voor een jubileumtour. Die 30th Anniversary Tour hield eerder al halt in de Brusselse AB en strandde gisterenavond voor de eerste van twee shows ook in De Roma. Een thuismatch voor de Antwerpse band, en reden te meer dus om af te zakken naar de Koekenstad.

© CPU – Sam De Boeck (Archief)

Alvorens K’s Choice het podium beklom was het nog de beurt aan Jente Neels om onder haar artiestennaam Jen het publiek op te warmen. Muziekliefhebbers kennen Neels als frontvrouw bij NEVA, maar evengoed als muzikante in de bands van Sylvie Kreusch, Jan Verstraeten en Ratmosphere. In De Roma had ze buiten een celliste echter geen enkele muzikale versterking meegebracht. Niet dat het noodzakelijk was, want zij heeft met haar gitaar en ijzingwekkende stem genoeg in huis om haar kunde te bewijzen.

Naast de recente single “I Don’t Wanna Fall In love” kreeg Antwerpen onder andere ook het nieuwe nummer “Applause” voorgeschoteld. Het bleek naadloos aan te sluiten bij eerder werk en doet de verwachtingen naar een volwaardige langspeler verder stijgen. Ondanks de knappe performance van Neels zwakte de aandacht van De Roma jammer genoeg wat af doorheen de set, waardoor de indrukwekkende vocale uithalen af en toe verdronken in geroezemoes. Als Jen een ding bewees, dan was het wel dat ze dringend haar eigen podium verdient als hoofdprogramma.

© CPU – Stijn Verbruggen

Iets voor negen was het de tijd voor K’s Choice om het podium te beklimmen. Onder luid applaus betraden Gert Bettens, gitarist Tom Lodewyckx, drummer Wim Van Der Westen, bassist Bart Van Lierde en toetsenist Reinout Swinnen de scène om af te trappen met “Everything For Free”, een topper uit Cocoon Crash. Sam Bettens zong de eerste strofe nog verborgen vanuit de coulissen maar hij stapte tijdens de eerste gitaarexplosie onder luid applaus ook in de spotlights. Het viel meteen op dat de geluidsmix optimaal zat en dat Sam Bettens bijzonder sterk bij stem was. Zo bleek “Everything For Free” een perfecte opener voor een nagenoeg foutloze avond.

Van in het begin was duidelijk dat K’s Choice met veel plezier op het podium stond: er werd uitvoerig gelachen en gewuifd en tussen de nummers door sprak Sam het publiek meermaals toe met grapjes en bedankjes. Omdat de groep een thuismatch speelde mocht het allemaal in plat Antwerps, iets wat de afgelopen dagen in Nederland en Brussel nog voorzichtig vermeden werd. Bettens voelde zich helemaal in z’n sas op het podium van De Roma en beleefde duidelijk de tijd van z’n leven. Na het elektronische uitstapje Rex Rebel moet het hem weer deugd doen om pure rock te brengen, want hij begeleidde zichzelf het grootste deel van de set op elektrische of akoestische gitaar. Samen met broer Gert en Tom Lodewyckx stonden er meestal drie gitaristen op het podium en dat zorgde voor een onversneden rockgeluid.

© CPU – Stijn Verbruggen

De grote sterkte van K’s Choice schuilde in de perfecte dosering van de muzikanten. Zo zat geen enkel instrument te luid in de mix en klonk het voortdurend alsof iedereen samenwerkte aan een muzikaal geheel zonder elkaar voor de voeten te lopen met egocentrische solo’s of schreeuwerig haantjesgedrag. Ook de podiumaankleding en lichtshow waren bescheiden maar doeltreffend, met enkel wat projecties van albumhoezen en sfeervolle belichting die meermaals het podium liet baden in primaire kleuren. Zo leidde uiteindelijk niets de aandacht af van waar het echt om ging: de muziek.

De gebroeders Bettens en hun vrienden trakteerden De Roma op een sterke setlist waarin vooral de nummers van The Phantom Cowboy en Echo Mountain goed vertegenwoordigd waren. Die platen hebben een rauwer americana geluid dat dicht aanleunt bij bluesrock waardoor er regelmatig stevig gerockt werd op het podium. Het is moeilijk om enkele hoogtepunten te kiezen uit de stevige setlist die het sextet in De Roma voorschotelde, maar wij rekenen de warme solo uit “Come Live The Life”, het gloedvolle orgeltje uit “Pefect Scar”, de harmonieuze rijkdom van “Almost Happy” en de indrukwekkende finale van “We Are Glaciers” tot onze favorieten. “Not An Addict”, “Believe” en “I Will Carry You” zorgden natuurlijk voor luidkeels meezingen en blijven dan ook nog steeds gelden als echte knallers.

© CPU – Stijn Verbruggen

K’s Choice pakte gisterenavond De Roma in met een sterke setlist, tonnen spelplezier en veel liefde voor haar fans. De liefde was geheel wederzijds want doorheen het optreden werd voortdurend meegezongen en -geklapt. De fans konden smullen van een setlist vol klassiekers want de band bracht een muzikale dwarsdoorsnede uit haar dertigjarige carrière. Toch voelde het optreden allerminst aan als een gevoelloze ‘best of’-set. Wij hopen dat K’s Choice dan ook gauw nog eens op de proppen komt met nieuw materiaal. Wie de band in tussentijd nog eens live aan het werk wil zien kan nog terecht op enkele locaties in België of Nederland, check hiervoor zeker eens de website van de groep.

Fan van de foto’s? Op onze Instagram staan er nog veel meer!

Setlist:

Everything for Free
Bag Full of Concrete
Perfect Scar
Almost Happy
If This Isn’t Right
Come Live the Life
Time is a Parasite
Echo Mountain
Not an Addict
Love Is Letting Go
Surrender
The Phantom Cowboy
Woman
Live for Real
Brother
I Was Wrong About Everything
Believe
I Will Carry You

Another Year
We Are the Universe
We Are Glaciers

164 posts

About author
It's party time and not one minute we can lose.
Articles
Related posts
InstagramLiveRecensies

Simple Plan @ De Roma: Poppunkfeestje deluxe

Vraag aan een punker hoe je Simple Plan definieert en het woord punk komt er totaal niet aan te pas. Vraag aan…
InstagramLiveRecensies

Cornelia Jakobs @ De Roma (Foyer): Grote ambities in klein formaat

Binnen iets meer dan twee maanden worden alle ogen in Europa opnieuw gericht naar Malmö waar 37 landen zullen deelnemen aan het…
InstagramLiveRecensies

Noname @ De Roma: Live fast

De Roma had de eer om de eerste halte te zijn op Noname’s Europese tournee. Dat is des te opvallender als je…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.