LiveRecensies

Dunk! Festival (Festivaldag 1): Sterk uit de startblokken

Dunk! Festival is traditioneel een van de eerste festivals van het seizoen. Liefhebbers van postrock en aanverwante genres kunnen hier gedurende drie dagen zowel nieuwe bands ontdekken als gevestigde waarden aan het werk zien. Voor het tweede jaar op rij zal het festival plaatsvinden in het Kunstencentrum Viernulvier in Gent. Met haar vier podia, een gezellig café en een groot terras buiten heeft het Kunstencentrum alles in huis om een volwaardige festivalsetting te kunnen bieden. Een voordeel van deze locatie is dat alle bands te bewonderen zijn op een fantastische locatie. De doorgaans donkere en snijdende muziek die op Dunk! Festival te bewonderen is, verliest vaak wat aan kracht wanneer de bands in de blakende zon staan te spelen.

Himshe @ Domzaal

Dit gaat eveneens op voor de Gentse groep Himshe, die in de Domzaal de spits mag afbijten. Hun ep Ideals werd een ruime maand geleden de ether ingestuurd en klonk erg overtuigend. We kunnen niet ontkennen dat de ondersteuning van Room 13 Orchestra hier een groot aandeel in had. De arrangementen van Yves Meersschaert die zij inspeelden zorgden voor een grote boost aan kracht en overtuiging. Voor deze thuismatch kon de groep rekenen op een mooi aantal toeschouwers. Himshe toonde dat het geen orkest nodig heeft om overtuigend uit de hoek te komen. Vooral de samenzang wist ons bij ons nekvel te grijpen, met als absoluut hoogtepunt “Cold”. Met met drie stemmen en piano ter ondersteuning konden we bij het publiek een speld horen vallen. Het overtuigende applaus was dan ook meer dan terecht. Helaas waren er nu en dan ook mindere stukken in hun set, zo werd er bijvoorbeeld tijdens een nummer geroepen. Het kwam echter niet overtuigend over en schaadde de donkere sfeer en geloofwaardigheid.

Indignu @ Domzaal

Een van de ontdekkingen van de dag was ongetwijfeld Indignu. De Portugese postrockers waren voor ons nog nobele onbekenden, maar mochten als tweede band aantreden in de concertzaal, wat op Dunk! toch aanzien wordt als het hoofdpodium. Eind 2022 brachten zij via het label van Dunk! het album adeus uit. Het leverde hen de kans op om hun naambekendheid uit te breiden en dat deed het Portugese viertal met verve. Hun gezapige postrock wist de goed volgelopen concertzaal te bekoren. Hoewel het op geen enkel moment echt hard ging, golfde het mooi op en neer. Een grote meerwaarde was zonder twijfel de violiste die ons tijdens de zwoele momenten het gevoel gaf dat we in een zonnig, Portugees dorpje vertoefden. Meermaals ontvingen ze een erg enthousiast applaus, wat de band zichtbaar niet onberoerd liet.

Kinder @ Balzaal

Voor de vreemde eend in de bijt zakten we een eerste maal dit weekend af naar de balzaal. Het Peruviaanse Kinder brengt erg energieke en dansbare muziek. Normaal dienden deze frivole Zuid-Amerikanen reeds enkele jaren eerder op Dunk! Festival te staan, maar daar stak de welbekende pandemie een stokje voor. Met hun nieuw album Desastres naturales para niños onder de arm maakten ze eindelijk hun opwachting. Na een korte intro met geprojecteerde en bewegende kleuren was er helaas een technisch probleem met een van de gitaren. Het euvel werd gelukkig snel opgelost en de heren uit Peru konden eindelijk hun mix van mathrock en postrock aan het publiek voorstellen. En wat een strakke set was dat. De snelle, aanstekelijke gitaarriffs werden ons aan een rotvaart in de oren geduwd. Lang duurde het dan ook niet lang vooraleer her en der de eerste danspasjes gezet werden. Met een perfect afgemeten mix tussen wat elektronischer en snel, melodisch gitaarwerk vloog de tijd en de set voorbij. Kinder maakte een lange reis om in Gent te komen spelen, en daar kunnen we hen enkel dankbaar om zijn.

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut @ Balzaal

Am Fost La Munte Și Mi-a Plăcut is geen bandnaam die vlot op de tong ligt. Tijdens de soundcheck zijn er enkele fans bij de gitarist ten rade gegaan hoe je het correct uitspreekt. Een van die fans bleek er uiteindelijk wel talent voor te hebben. Eens het optreden van start ging, bleek al snel dat de Roemenen houden van het iets hardere werk. Het duurde niet lang vooraleer op de eerste rij de nekspieren getraind werden. Het vijftal kwam voor de tweede maal langs op Dunk! en maakte opnieuw een erg goeie beurt. Enkele nummers van hun laatste album La Vale passeerden de revue, en zorgden voor meer afwisseling en subtiele toetsen in de set.

Godflesh @ Concertzaal

Medeoprichter Justin Broadrick tekende vorig jaar reeds present met zijn ander project Jesu, en dit jaar mocht hij tweemaal aantreden. Zijn eerste optreden was deze middag met Loud As Giants, maar wegens grote honger hebben we deze aan ons voorbij laten gaan. Gelukkig mag hij als ook nog aantreden met Godflesh. Een band die pionierswerk verrichte, want het is een van de eerste bands die het zwaardere metalwerk combineerde met industrialinvloeden. Als voorlaatste band in de concertzaal was het het ideale moment om het ruim aanwezige publiek nog eens goed wakker te schudden vooraleer deze eerste festivaldag richting zijn apotheose ging. Het duo startte met een serieuze portie noise om dan een uur lang pompende muziek te brengen. Met visuals van vuur, grauwe taferelen en Christelijke schilderijen met gruwelijke beelden werd de sfeer extra grimmig gemaakt. Hoewel wij vonden dat Godflesh een voortreffelijke set speelde, was de zaal bij afloop toch al halfleeg.

TAKH @ Balzaal

Uit de assen van The Black Heart Rebellion is de nieuwe band TAKH gegroeid. Waar zangeres Annelies Van Dinter, ook bekend van haar project Echo Beatty, bij TBHR nog gastzangeres was, is zij nu samen met vaste leden Pieter, Emeriek en Alex een nieuw hoofdstuk begonnen onder de naam TAKH. Hun debuutplaat TAKH zag vorige week het levenslicht, en die geboorte kon het viertal meteen vieren als afsluiter van de openingsdag in de balzaal. Vanaf het moment de groep van start ging, was meteen duidelijk waarom zij de eer kregen om af te sluiten. De samenzang tussen Annelies en Pieter klonk fantastisch, maar ook instrumentaal zat alles erg mooi in elkaar. Trage opbouwen werden moeiteloos afgewisseld met sneller en melodischer werk. Ook de uitbarstingen waren indrukwekkend, en hiervan was de afsluiter van de set “Hair Of A Horsetail” een perfect voorbeeld. België is opnieuw een topband rijker.

God Is An Astronaut@ Concertzaal

De kers op de taart werd gezet door God Is An Astronaut. Speciaal voor deze gelegenheid werden de Ierse postrockers bijgestaan door de Londense celliste Jo Quail. Die laatste verdiende reeds haar strepen als solo-artieste en als ondersteunde muzikante bij bands zoals Amenra, Mono en Caspian. Tijdens de eerste twee nummers van de set was Quail nog niet aanwezig. Openers “Spectres” en “Adrift” werden nog zonder haar afgewerkt, maar daarna kwam de celliste het Ierse viertal vervoegen. We kunnen niet ontkennen dat haar toevoeging een meerwaarde was. Het bracht nog meer diepgang in de sound en zorgde ervoor dat de muziek nog intenser binnenkwam. Wat trouwens opviel, was dat het publiek erg enthousiast was wanneer songs zoals “Frozen Twillight” en “All Is Violent, All Is Bright” op gang werden getrokken. En we begrijpen waarom. Schijnbaar moeiteloos bouwde God Is An Astronaut op en staken ze op het einde van het lied de concertzaal in vuur en vlam. Her en der zagen we pogingen tot het maken van kleine moshpits. Kortom, God Is An Astronaut sloot een geweldig mooie eerste dag van Dunk!Fest in stijl af.

We kunnen tevreden terugblikken op een erg fijne en gevarieerde eerste festivaldag waar er zowel ontdekkingen, nieuwe bands en gevestigde waarden te bespeuren vielen. We kijken alvast reikhalzend uit naar dag 2, want die brengt ons onder andere Amenra, Caspian, Maybeshewill en A Burial At Sea. Er zijn nog tickets voor wie dit feestje niet wil missen.

Related posts
AlbumsFeatured albumsRecensies

A Burial At Sea - Close To Home (★★★½): Voortvarende tweede plaat

Met hun knaldebuut uit 2020 A Burial At Sea wierp de gelijknamige postrockband meteen hoge ogen. Door het gebruik van de trompet, en door…
LiveRecensies

Samhain 2023 (Festivaldag 1): Kermis in de hel

Bij het ongure weer van de afgelopen dagen hoort ongure muziek. Samhain komt dus weer als geroepen. Het indoor metalfestival vond origineel…
InstagramLiveRecensies

Alcatraz Open Air 2023 (Festivaldag 2): Broederlijk achter tralies

Als er op deze wereld één gevangenis bestaat waar de tijd wel snel voorbijvliegt, is het die van Alcatraz in Kortrijk. Het…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.