InstagramLiveRecensies

Horst 2023 (Festivaldag 3): Opgewekte energie

© CPU – Nathan Dobbelaere

Een driedaagse kruisbestuiving van elektronische muziek, creatieve kunst en grenzeloze architectuur: dat is wat Horst in een notendop inhoudt. Het festival vindt plaats in het Vilvoordse Asiat Park en is de traditionele aftrap van de Brusselse festivalzomer, al leent het zijn naam aan de oorspronkelijke locatie aan het Kasteel van Horst. Met een lokale verankerde, op talentgerichte line-up en een kleine 10.000 bezoekers per dag kan het festival zich het kleine, verfijnde broertje van het grote Tomorrowland zo’n 25 kilometer verderop noemen. De zondagse ticketverkoop hinkte dit jaar wat achterop op de rest van het weekend, maar liefhebbers van alternatieve, elektronische muziek kwamen ook vandaag zonder grote headliners aan hun trekken. Namen als Job Jobse, Waltur en Meg10 deden ons watertanden en bezorgden de Horst-bezoeker een waardig slotakkoord van een inspirerend weekend.

Al aan de ingang vangt de opvallende nettendecoratie onze aandacht en zo weten we nog voor we een podium gezien hebben dat er in Vilvoorde aan het totaalconcept gedacht is. Op de onofficiële mainstage – de State Of Play – is Regularfantasy net aan haar set begonnen. We moeten evenwel een momentje zoeken en lopen voordat het Stand Van Zaken-stagedesign in ons blikveld opduikt. Onderweg verwelkomt een symbiose tussen een verlaten terrein, een bouwwerf en een inspirerende, creatieve plek ons op een opgewekte manier, die we moeilijk kunnen vergelijken met een ander festival. Eenmaal aan de achterkant van het terrein trakteert Regularfantasy ons op de zonnigheid die aan de hemel vooralsnog ontbreekt. Haar relaxte en vrolijke housebeats zetten de al goed volgelopen stage aan het dansen en doen onze armen regelmatig tegen de zwaartekracht in gaan.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Om de hoek heeft Meg10 de Vesshcell – ook wel ‘de put’ genoemd in de volksmond – intussen laten vollopen, maar we kunnen haar nog net zien staan. De trotse feministe ijvert voor een meer vrouwelijke en queerinclusieve clubscene met haar eigen Berlijnse nachtclub hoe__mies en verspreidt die boodschap ook graag hier in Asiat Park. Met enkele danceclassics, meestal in een betere versie dan het originele, transformeert ze in Boiler Room-achtige setting de Vesshcell tot een bewegende massa. De platheid van “Satisfaction” van Benny Benassi doet ze verdwijnen met een simpel, maar leutig 4/4 beatje dat het nummer een speelse vibe geeft. Terwijl haar set een draad spant tussen enerzijds r&b, afro en dancehall en anderzijds elektronica, wordt ze geflankeerd door een entertainer die het volk wat ophypet met zijn vindingrijke moves. Stel dat deze dansvloer elektriciteit zou kunnen opwekken, dan was het een waardig alternatief voor de voormalige elektriciteitscentrale die wat verderop over de site waakt. Wanneer enkele tracks later het riffje van “Smells Like Teen Spirit” voorbij zoeft, vlak na een remix van “Anaconda” van Nicki Minaj, kunnen we definitief spreken van een gevarieerde set. Omringd door de dichte mistbanken die regelmatig opduiken, voorziet Meg10 voor ieder wat wils.

Terwijl de meeste bezoekers de grote, centrale hangar opzoeken om met hun grommende maag komaf te maken, zoeken wij het undergroundgevoel op in de kleinere EYES. EYES. baby.-loods ernaast. Ook daar had het publiek honger, want de zaal ligt er akelig leeg bij. Nathalie Seres tracht te bewijzen dat die hongerigen beter nog even gewacht hadden met hun avondmaal en slaagt daar ook in. De dj groeide op met drum-‘n-bass en zo sloeg de elektronische muziekvonk al snel over. Deels op de oldschool manier – lees: met vinylplaten – serveert de Berghain-resident ons een mix die de grens opzoekt tussen tech house en techno. Dit keer in een échte boilerroomsetting, met de dj-booth in het midden van de loods.

© CPU – Nathan Dobbelaere

Als we na een frietje terug langs de Vesshcell lopen, staat de tent overvol. Emma dj & Otis zijn er aan de laatste minuten van hun set bezig met een snelle remix van “XO Tour Llif3”. Het is inmiddels negen uur en dan mag het tempo al eens een standje sneller, al gaat de bpm-meter nu wel heel gretig omhoog. De tent reageert enthousiast en lokt nog een extra drop uit. Als we het rijke applaus mogen geloven, was de rest van de set minstens zo goed. Tijd om een kijkje te gaan nemen dan bij de mainstage, waar Job Jobse na zijn closing set in 2021 dit jaar een ander felbegeerd tijdslot kreeg: de overgang van licht naar donker en dat met een set van liefst drie uur. Met zijn alternatieve, klassieke trance met opnieuw een streepje techno erdoor vult hij de rioolbuizenavenue tot elk uithoekje. Het is de laatste festivaldag en dat is te merken, want alle rookvloeistof wordt er nog snel doorgejaagd. Waar het er hier overdag nog redelijk grijs uitzag, heerst er nu een levendige, mysterieuze sfeer, mede door de ramen die mooi synchroon met de beat verlicht worden.

Na Job Jobse is het aan S-candalo om de State Of Play-stage af te sluiten, maar wij hebben zin in iets stevigers. In de Moon Ra-tipi begint Waltur van het vrouwelijke Burenhinder-collectief aan haar closing, en ze doet dat naar haar normen nog redelijk kalmpjes. Intense breakbeats en en trage jump trappen haar anderhalf uur durende set af, terwijl we wat later overschakelen naar enkele hardstylenummers, waaronder de D-Block & S-te-Fan-remix van Gigi D’Agostino’s “Bla Bla”. Samen met een op hol geslagen stroboscoop, een bomvolle tent en goed opengedraaide basknoppen, haalt Waltur de diepste gabber in ons naar boven. De Moon Ra verandert in een kolkende heksenketel met Paul Elstaks hardcoreremix van “Oh My” en zo knalt Horst 2023 met een overdosis aan kicks richting z’n einde.

© CPU – Nathan Dobbelaere

De laatste festivaldag was er eentje om je vingers van af te likken: als we niet te streng zijn, hoorden we werkelijk geen enkel mixfoutje. Mooie stages met gekke namen, eclectische muziek en een heerlijk sfeertje: Horst had het allemaal. Voor even werd er terug energie opgewekt op de Asiat Park-site, al was het nu door de dansvloer in plaats van door een centrale. Met een paar leuke ontdekkingen in onze rugzak trekken we huiswaarts en zetten we alvast onze aftelklok naar de editie van volgend jaar.

Lees hier het verslag van festivaldag 1.
Lees hier het verslag van festivaldag 2.

Related posts
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Andromedik, Becky Hill, Wunderhorse, Channel Tres en meer naar Pukkelpop 2024

De paasvakantie is net voorbij, dus is ook de zomervakantie niet meer veraf. Hoewel de festivalzomer van 2024 nog moet losbarsten, belooft…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Horst lost complete affiche voor tienjarig jubileum!

Voor de Belgische alternatieve danceliefhebber is er één weekend per jaar dat met fluostift aangeduid staat in de agenda. Dit jaar is…
FestivalnieuwsMuzieknieuwtjes

Brihang, Fatima Yamaha, Wunderhorse en meer voor Pukkelpop 2023

De festivalzomer komt elke dag een beetje dichterbij en steeds meer festivals zijn hun line-up uit de doeken aan het doen. Pukkelpop…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.