LiveRecensies

MEAU @ De Roma: Huiskamerconcert XXL

© CPU – Sam De Boeck (archief)

Waarom zou je het moeilijk maken als het ook makkelijk kan? Onder dat motto koos de Nederlandse singer-songwriter Meau Hewitt in 2020 gewoon haar voornaam als artiestennaam. Met een verleden bij het koor van Kinderen voor Kinderen rondde ze twee jaar geleden haar muziekopleiding aan de befaamde Herman Broodacademie af. “Kalmte” volgde als eerste single, maar het was met het volledig zelf geschreven en geproduceerde “Dat heb jij gedaan” dat de zangeres brede bekendheid versierde in de Lage Landen. Een 3FM Talent Award en een Edison Beste Nieuwkomer Award bekroonden haar nummer 1-positie in zowel Nederland als België.

We kunnen MEAU’s geluid trachten te omschrijven, maar niemand kan dat beter dan zijzelf: ‘Nederlandstalige indiepop met een vleugje synths, warme sounds, dromerige koortjes en eerlijke teksten over dagelijkse onderwerpen’, staat er op de website van de 22-jarige artieste te lezen. Die sound slaat aan, want vorig jaar verkocht ze haar eerste clubtour helemaal uit. Daarmee passeerde ze onder andere in de foyer van De Roma. Dat optreden was blijkbaar een leuke ervaring, want vanavond volgt een upgrade naar de grote zaal, haar grootste Belgische clubshow tot op heden. Met debuutalbum 22 in het verschiet, kunnen we een handvol nieuwe nummers verwachten.

De Amstelveense Danique Lois Robijns koos net als MEAU om haar voornaam ook als artiestennaam te hanteren. Beginnen doet de zangeres met “Te laat” en meteen palmt ze de Roma in met haar glasheldere vocalen. Vergezeld van een pianist en een gitarist krijgen we een akoestische set voorgeschoteld, waardoor Daniques mooie stemgeluid er extra hard uitspringt. Uit het zestal nummers die passeren, imponeren “Uitgelokt” en “Papa mama” het meeste. Dat eerste schreef ze vanuit de frustratie die ze ontwikkelde door uitspraken als ‘Dat heeft ze zelf uitgelokt, jongens blijven jongens’. ‘Ze heeft geen nee gezegd, ze was waarschijnlijk dronken, voor haar een wijze les, want jongens blijven jongens’, zijn uitspraken uit datzelfde vaatje, waarmee de Nederlandse wil aantonen dat er nog veel werk aan de winkel is. “Mama papa” gaat dan weer over hoe haar gezin instortte na de ziekte van haar zus. Daniques mama en papa gingen soms onderdoor aan de zorgen voor haar zus, terwijl de zangeres zelf vooral moeite had met het onbegrip in de zin van ‘het komt wel goed’ dat erbij kwam kijken. Dat gevoel resulteerde in een heel openhartig en bloedeerlijk nummer, waarin ze de hoogste noten met moeite haalt, al doet dat er bij een nummer als dit nauwelijks toe. Ondanks de emotioneel beladen boodschap krijgt ze de rumoerige zaal niet helemaal stil, al kan ze dat zichzelf niet verwijten. Een mooie, aangrijpende stem en lyrics die je nu en dan naar je keel doen grijpen, vormen een goede aanloop naar de hoofdact van vandaag.

MEAU zakte naar Antwerpen af met een vijfkoppige band die in het eerste opzicht wat drukbezet lijkt voor haar minimalistische deuntjes. De uiterst rechtse gitarist mag niet ontbreken, blijkt al tijdens het tweede nummer “Weet”. Met een lekker gitaarsolootje zet hij de toon voor een ontspannen en rustige avond, terwijl de zes satellietschotels in het decor over het zestal waken. MEAU’s nieuwste single “Als thuis” komt al vroeg in de set aan bod en gaat over na een moeilijke periode steeds weer op je plekje terechtkomen. De teddybeer vanop het artwork geniet mee van het concert en tevens van het eerste nummer dat ons echt kan overtuigen, al dan niet door het herkenbare refrein.

Zoals gezegd verschijnt over twee weken MEAU’s debuutalbum, en zo kort bij de deadline zijn alle tracks uiteraard al af. Vanzelfsprekend klinken er al enkele door de boxen van De Roma vanavond, waaronder titeltrack “22”. De Nederlandse nam het op toen ze alleen op vakantie was en ze zichzelf tegenkwam. ’22 en misschien nog een beetje naïef’, zingt ze verwijzend naar haar leeftijd, op een meer uptempo en catchy beat dan we van haar gewoon zijn. Een titeltrackwaardig nummer, waar voor even een iets andere kant van MEAU’s talent te horen valt.

Want kalmerende, eerlijke en gezellige liedjes: dat is waar MEAU algemeen bekend voor staat en wat ook meer en meer blijkt uit de set. Heel gevarieerd zijn haar nummers niet, maar we hebben niet het gevoel dat dat per se hoeft. MEAU doet waar ze goed in is: met haar hese stem een zaal naar haar hand zetten. De bezoeker die vanavond met stress of zorgen de deuren van De Roma binnenwandelde, gaat helemaal zen terug naar huis na dit huiskamerconcert XXL. Hoewel De Roma heel wat volk kan huisvesten, hebben we op geen enkel moment het gevoel in een grote concertzaal te staan door de chille vibe die door de warme zaal zweeft.

Bij het inzetten van “Helen” worden onze eerdere gewaarwordingen bevestigd: het is opvallend hoe de uitverkochte zaal MEAU’s recentst uitgebrachte nummers het best meezingt. “Blijven rijden” gaat op dat elan voort en zorgt voor het eerst voor wat beweging in onze benen. Het nummer zorgt, net als de schattige bijtrekpasjes van Meau en co, voor een leuke afwisseling in de voor de rest rustige set. Het publiek krijgt stilaan de smaak te pakken en zingt na “Bang voor wat morgen komt” nog harder mee dan tijdens het nummer zelf. Iets minder in het ritme dan wanneer MEAU het voorbeeld gaf, maar het tovert wel een lichte bloos en een brede glimlach op het gezicht van de zangeres. Het applaus dat volgt na haar hit “Dat heb jij gedaan” heeft exact hetzelfde effect.

Als reguliere afsluiter krijgen we nog “Altijd op je wacht”: wat ons betreft een van de hoogvliegers van het aankomende album en een toekomstige graag geziene passant op de radio. In de bonusronde kiest MEAU nog voor “Hou me vast”, waarop de bezoekers gelukkig niet haar, maar hun smartphone met lichtje vastgrijpen. Wat ons echter het meest zal bijblijven van deze toegift, is het onverwachte duet tussen de Nederlandse en haar gitarist. Een leuke energie tussen de twee breit een einde aan het optreden. De show had even nodig om op gang te komen, maar mondde uiteindelijk uit in een gezellige en ontspannen playlist om op een relaxte manier het weekend in te zetten.

MEAU’s debuutalbum 22 komt uit op 9 mei. Op 7 mei staat de zangeres op Labadoux, op 6 augustus op Suikerrock en op 12 augustus komt ze met Maksim naar het OLT Rivierenhof. Nederlanders kunnen hun landgenote aan het werk zien op onder andere Pop on Top (19 mei), ’t Wonder (17 juni) en Het Hoogeveen Stadsfestival (1 juli).

Facebook / Instagram / Website

Setlist:

Afgesloten
Weet
Terug in m’n armen
Als Thuis
Dans m’n ogen dicht
22
Ouder
Kalmte
God ik mis het
Onbereikbaar
Helen
Blijven rijden
Bang voor wat morgen komt
Als geen ander
Dat heb jij gedaan
Altijd op je wacht

Hou me vast
Proosten
Als jij maar bij me bent

Related posts
InstagramLiveRecensies

The Cinematic Orchestra @ De Roma: Audiovisueel feest

Twintig jaar geleden bracht The Cinematic Orchestra het album Man with a Movie Camera uit. Om de context van deze soundtrack te…
AlbumsFeatured albumsRecensies

Oproer - We’re All Late Tonight (★★★★): Onstuimig mikken op benen én hoofd

Het verhaal van de Aalsters-Gentse band Oproer raakte begin 2023 in een stroomversnelling. De passage in Humo’s Rock Rally van 2022 was…
InstagramLiveRecensies

This Is The Kit @ De Roma (Foyer): Op zijn zachtst gezegd

This Is The Kit vormde in de voorbije vijftien jaar een van de meest consistente discografieën in het genre van de indiefolk….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.